20 – Άρθρο – Εξουσίες Αρχής
Εξουσίες Αρχής.
20. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων μέσω της Εκτελεστικής Υπηρεσίας έχει εξουσία –
(1) να καθορίζει ή και να αναθεωρεί σε ετήσια και πολυετή βάση τις προτεραιότητες του σχεδιασμού των προγραμμάτων ελέγχου που οι επίσημοι φορείς υλοποιούν και να μεριμνά για την ένταξή τους στο ενιαίο σύστημα ελέγχου της τροφικής αλυσίδας, μέσω των ΠΟΕΣΕ ή και όπου κρίνεται αναγκαίο μέσω της σύναψης σύμβασης παροχής υπηρεσιών με τους Επίσημους Φορείς.
(2) άσκησης δευτεροβάθμιων ελέγχων στους Επίσημους Φορείς οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα εφαρμογής των πολυετών εθνικών σχεδίων ελέγχων, των εθνικών σχεδίων ελέγχων και οποιωνδήποτε ειδικών σχεδίων ή άλλων καθηκόντων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
(α) νοείται ότι η Αρχή σε περιπτώσεις διατροφικών κρίσεων ή κρίσεων ασφάλειας τροφίμων ή περιστατικών μειωμένης ασφάλειας τροφίμων ή υποβολής καταγγελιών / παραπόνων, δύναται να διενεργεί και πρωτοβάθμιους ελέγχους, με ή χωρίς την συνοδεία προσωπικού των Επίσημων Φορέων.
(β) η Αρχή για σκοπούς εφαρμογής του παρόντος Νόμου δύναται να αποστείλει δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις σε Εργαστήρια Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης / European Union Reference Laboratories (EURLs) ή σε Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Κρατών Μελών της ΕΕ / National Reference Laboratories (NRLs) ή σε άλλα εργαστήρια του εξωτερικού τα οποία είναι διαπιστευμένα στο αντικείμενο τους.
(3) να εγκρίνει τα προγράμματα ελέγχου των επίσημων φορέων οι οποίοι θα διατηρούν όλη την αυτοτέλεια τους στην υλοποίηση, διαχείριση και λήψη μέτρων σύμφωνα με τη νομοθεσία των τροφίμων.
(4) ελέγχου όλων των στοιχείων αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων που έχουν στην κατοχή τους οι Επίσημοι Φορείς και για το σκοπό αυτό έχει πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία, δεδομένα και πληροφορίες με στόχο την ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αξιολόγηση του κινδύνου και έλεγχο της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
(5) να επιτηρεί την αποτελεσματικότητα του ελέγχου ως σύνολο στη διασφάλιση της τροφικής αλυσίδας.
(6) να σχεδιάζει και να υλοποιεί σε συνεργασία με τους Επίσημους Φορείς ή και σε συνεργασία με άλλους δημόσιους/ιδιωτικούς οργανισμούς προγράμματα διατροφικής έκθεσης του πληθυσμού και εκτίμησης κινδύνου, διερεύνηση διατροφικών κρίσεων καθώς και διερεύνησης νεοφανών ή και επανεμφανιζόμενων κινδύνων.
(7) στα πλαίσια δευτεροβάθμιου ελέγχου έχει εξουσία εισόδου σε οποιαδήποτε επιχείρηση τροφίμων, για επαλήθευση της εφαρμογής τις νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές από τους Επίσημους Φορείς. Οι λειτουργοί της Αρχής μπορούν να συνοδεύουν το προσωπικό των Επίσημων Φορέων που διενεργεί τους επίσημους ελέγχους ή και το προσωπικό των εσωτερικών ελέγχων των Επίσημων Φορέων που διενεργεί εσωτερικούς ελέγχους και να λάβουν οποιαδήποτε δείγματα τροφίμων, έγγραφα ηλεκτρονικά ή μη καθώς και λήψη οπτικοακουστικού υλικού.
Νοείται ότι, η Κ.Α.Α.Τ. δύναται να ζητήσει από τους Επίσημους Φορείς όπως, Λειτουργοί αυτών ή και Λειτουργοί του εσωτερικού ελέγχου αυτών, να συνοδεύουν τους Λειτουργούς της Αρχής στους εκάστοτε ελέγχους της στις επιχειρήσεις τροφίμων ή άλλες δραστηριότητες της
(8) συνοδείας επιθεωρητών ή άλλου προσωπικού είτε από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε από παρόμοιες αρχές των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και Τρίτων Χωρών, είτε από άλλους οργανισμούς, στα Γραφεία των Επίσημων Φορέων καθώς και σε επιχειρήσεις τροφίμων.
(9) καθορισμού των αρμοδιοτήτων των Επίσημων Φορέων για τα τρόφιμα.
(10) δύναται κατ’ εντολή της να ζητήσει την διενέργεια επίσημου ελέγχου από τους Επίσημους Φορείς σε οποιαδήποτε επιχείρηση τροφίμων και την υποβολή σχετικής έκθεσης.
(11) δύναται κατ’ εντολή της να ζητήσει την διενέργεια επίσημου εσωτερικού ελέγχου από το εντεταλμένο προσωπικό εσωτερικού ελέγχου των Επίσημων Φορέων και την υποβολή σχετικής έκθεσης.
Τέλος
20 (1), (2) Αίρονται οι αρμοδιότητες των ΑΑ. Ο ρόλος της Αρχής πρέπει να είναι επικουρικός. Να τροποποιηθεί/διορθωθεί
20 (2) (α) Διαφωνoύμε με την έννοια των εποπτικών ελέγχων και την εξακρίβωση εφαρμογή της νομοθεσίας από τους επίσημους ελέγχους. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία με του ΕΦ για διερεύνηση περιστατικών. Δεν χρειάζεται ακόμα μια Ελεγκτική αρχή, ούτε να εκμηδενιστεί ο ρόλος, το έργο και η προσφορά των ΑΑ
20 (2) (β) Δεν μπορεί η Αρχή να αποστέλλει δείγματα. Τα δείγματα θα αποστέλλονται από τα διαπιστευμένα εργαστήρια των ΕΦ, βάσει του προτύπου της διαπίστευσης τους Να τροποποιηθεί/διορθωθεί
20 (3), (5), (7), (8), (9), (10), (11) Με το παρόν σχέδιο η Αρχή θα έχει το ρόλο της κεντρικής υπηρεσίας και οι υφιστάμενες ΑΑ θα έχουν το ρόλο εκτελεστικό. Συμπέρασμα: μεγάλο κόστος για τον πολίτη, δημιουργία αχρείαστων οργανικών θέσεων και δημιουργίας ενός υδροκέφαλου συστήματος. Να τροποποιηθεί/διορθωθεί
20(4) Να τους δίνονται στοιχεία μόνο για τη διενέργεια των risk assessment, RASFF και ΠΟΕΣΕ. Να τροποποιηθεί/διορθωθεί
20(1), (2) Αίρονται οι αρμοδιότητες των ΕΦ. Ο ρόλος της Αρχής πρέπει να είναι επικουρικός. Να διαγραφεί
20(2)(α) Διαφωνoύμε με την έννοια των εποπτικών ελέγχων και την εξακρίβωση εφαρμογή της νομοθεσίας από τους επίσημους ελέγχους. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία με του ΕΦ για διερεύνηση περιστατικών. Δεν χρειάζεται ακόμα μια Ελεγκτική αρχή, ούτε να εκμηδενιστεί ο ρόλος, το έργο και η προσφορά των ΑΑ.
20(2) (β) Δεν μπορεί η Αρχή να αποστέλλει δείγματα. Τα δείγματα θα αποστέλλονται από τα διαπιστευμένα εργαστήρια των ΕΦ, βάσει του προτύπου της διαπίστευσης τους. Να διαγραφεί
20(3),(5),(7),(8),(9),(10), (11) Ωσάν και οι ΑΑ δρουν αυθαίρετα, και δεν γνωρίζουν τι κάνουν. Υπάρχουν διευθυντές τμημάτων που είναι η ΑΑ και εκείνοι αποφασίζουν και εγκρίνουν τα προγράμματα τους. Εάν η Αρχή θα μας εγκρίνει και τα προγράμματα μας τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης μας. Με το παρόν σχέδιο η Αρχή θα έχει το ρόλο της κεντρικής υπηρεσίας και οι ΕΦ θα έχουν το ρόλο των επαρχιακών. Συμπέρασμα: μεγάλο κόστος για τον πολίτη, δημιουργία αχρείαστων οργανικών θέσεων και δημιουργίας ενός υδροκέφαλου συστήματος. Να διαγραφεί
20(4) Να δίνονται στοιχεία μόνο για τη διενέργεια των risk assessment, RASFF και ΠΟΕΣΕ. Να διαγραφεί.
20(8) Το Γραφείο Κτηνιατρικής και Τροφίμων έχει μετονομαστεί σε Διεύθυνση Ελέγχων και Αναλύσεων στον Τομέα της Υγείας και των Τροφίμων. Να διορθωθεί
– (1) Να αντικατασταθεί η λέξη καθορίζει με την λέξη συντονίζει.
(β) Να Διαγραφεί: Οι αναλύσεις του επίσημου ελέγχου δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Αρχής.
– (3) Η λέξη εγκρίνει να αντικατασταθεί με την λέξη συντονίζει.
– (4) Η Αρχή δύναται να ζητά από τις Αρμόδιες Αρχές (επίσημους φορείς) στοιχεία αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων με στόχο την ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αξιολόγηση του κινδύνου. Τα δεδομένα θα δίδονται κατόπιν έγκρισης του υπουργείου. Επιβάλλεται όπως ερμηνευτεί ο όρος ασφάλεια τροφίμων στο παρόν Νομοσχέδιο.
– (8) Να διαγραφεί καθώς οι εν λόγω έλεγχοι αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Αρμόδιες Αρχές ( Επίσημους Φορείς). Η Αρχή δεν μπορεί να έχει σχέση με την διαχείριση του κινδύνου δεδομένου ότι η αρμοδιότητά της αφορά την αξιολόγηση του κινδύνου ( βλέπε Α/Α 12).
– (9) Οι αρμοδιότητες των Αρμοδίων Αρχών (Επίσημων Φορέων) είναι ήδη καθορισμένες και πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.
Γίνεται εισήγηση όπως αναθεωρηθούν όλα τα σημεία στα οποία γίνεται αναφορά σε πρωτοβάθμιους ελέγχους. Οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι διεξάγονται από τις Αρμόδιες Αρχές με υφιστάμενες εθνικές ρυθμίσεις. Η ΚΑΑΤ μπορεί να διατηρήσει ρόλο για διενέργεια επιθεωρήσεων (audit).
Γίνεται εισήγηση για τροποποίηση της αναφοράς για δευτεροβάθμιους ελέγχους ενώ σημειώνεται ότι οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων ελέγχου καθορίζονται από τις ίδιες τις αρμόδιες αρχές. Να προστεθεί πρόνοια ώστε η ΚΑΑΤ να μπορεί να υποβάλλει εισηγήσεις και συστάσεις.
Αναδιατύπωση του εδαφίου (8) – Το Γραφείο της ΕΕ έχει αλλάξει ονομασία
Το Τμήμα Γεωργίας εισηγείται επιπλέον τη διαγραφή του εδαφίου (9).