49 – Έκδοση διαταγμάτων από δικαστήριο
- (1) Δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκδικάζεται οποιαδήποτε αίτηση δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (δ) του εδαφίου (1) του άρθρου 43 έχει εξουσία, τηρουμένων των διατάξεων του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου, του περί Δικαστηρίων Νόμου και των περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικών Κανονισμών, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων νόμων ή κανονισμών που τροποποιούν ή αντικαθιστούν αυτούς, να εκδώσει απαγορευτικό ή προστακτικό διάταγμα, περιλαμβανομένου και προσωρινού διατάγματος, με το οποίο να διατάσσει:
(α) την άμεση παύση και/ή μη επανάληψη της γενόμενης παράβασης,
(β) την εντός ορισμένης προθεσμίας λήψη τέτοιων διορθωτικών κατά την κρίση του Δικαστηρίου μέτρων προς άρση της παράνομης κατάστασης που δημιούργησε η σχετική παράβαση,
(γ) τη δημοσίευση του συνόλου ή μέρους της σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου ή τη δημοσίευση επανορθωτικής ανακοίνωσης με σκοπό την απάλειψη των τυχόν συνεχιζόμενων επιπτώσεων της παράβασης, και/ή
(δ) οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή μέτρο ήθελε κριθεί αναγκαίο ή εύλογο υπό τις περιστάσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης.
(2) Το διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) δύναται να αφορά όχι μόνο τις συγκεκριμένες πράξεις, παραλείψεις ή τη συμπεριφορά του παραβάτη, αλλά και παρόμοιες μελλοντικές πράξεις ή παραλείψεις ή συμπεριφορά αυτού.
Τέλος
Άρθρο 48: Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με τα άρθρα 48-49, τα οποία κρίνονται υπερβολικά και μάλλον τιμωριτικά. Θεωρούμε ότι η επιβολή διοικητικών προστίμων είναι ήδη σημαντικός μοχλός πίεσης για συμμόρφωση με το Νόμο.
Σημειώνεται δε ότι σε κανένα άλλο Νόμο που αφορά εποπτευόμενες οντότητες και που προβλέπει για συγκεκριμένο τύπο πληροφόρησης και συμβάσεων (όπως λόγου χάρη ο Περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμος του 2017-2024 και ο περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών Νόμος του 2018-2023) αποτελεί λόγο απομείωσης οφειλής ή ακυρότητας της σύμβασης η μη συμμόρφωση με τον σχετικό Νόμο.
Σημειώνεται δε ότι ο Περί Συμβάσεων Νόμος (ΚΕΦ. 149), το αστικό δίκαιο κα το δίκαιο του αθέμητου πλουτισμού με βάση το δίκαιο της επιείκειας ρυθμίζουν με πλούσια νομολογία (του ΗΒ και της Δημοκρατίας) τα θέματα αποζημιώσεων / αποκατάστασης / ακύρωσης συμβάσεων. Θεωρούμε λάθος να υπάρξει παρέμβαση στο δίκαιο των συμβάσεων όπως έχει αναπτυχθεί κάτω από το κοινό δίκαιο και όπως το γνωρίζουμε και το ασκούμε.