19 – Βάσεις δεδομένων
18. (1) (α) Οι πιστωτές άλλων κρατών μελών έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην Δημοκρατία, στην περίπτωση διασυνοριακής πίστωσης σε καταναλωτή στη Δημοκρατία για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του εν λόγω καταναλωτή.
(β) Οι πιστωτές έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε άλλα κράτη μέλη, στην περίπτωση διασυνοριακής πίστωσης σε καταναλωτή στο άλλο κράτος μέλος, για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του εν λόγω καταναλωτή.
(γ) Οι όροι πρόσβασης στις βάσεις δεδομένων δεν εισάγουν διακρίσεις.
(2) Πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών, έχουν μόνο οι πιστωτές που αδειοδοτούνται και τελούν υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας και που συμμορφώνονται πλήρως με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679.
(3) Το εδάφιο (1) εφαρμόζεται τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές βάσεις δεδομένων.
(4) Οι βάσεις δεδομένων που αναφέρονται στο εδάφιο (1) οι οποίες περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές, περιέχουν τουλάχιστον πληροφορίες σχετικά με τις καθυστερήσεις των καταναλωτών στην αποπληρωμή της πίστωσης, το είδος της πίστωσης και την ταυτότητα του πιστωτή.
(5) Οι πιστωτές και οι μεσίτες πιστώσεων δεν επεξεργάζονται ειδικές κατηγορίες δεδομένων όπως αναφέρονται στην παράγραφο (1) του άρθρου 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 ούτε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τα οποία ενδέχεται να περιέχονται στις βάσεις δεδομένων που αναφέρονται στο εδάφιο (1) του παρόντος άρθρου.
(6) Όταν αίτηση πίστωσης απορρίπτεται βάσει έρευνας σε βάση δεδομένων του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου, οι πιστωτές ενημερώνουν τον καταναλωτή χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και δωρεάν, για το αποτέλεσμα της εν λόγω έρευνας και τα στοιχεία της συγκεκριμένης βάσης δεδομένων, καθώς και για τις κατηγορίες δεδομένων που ελήφθησαν υπόψη.
(7) (α) Για τους σκοπούς των συμβάσεων πίστωσης, οι πάροχοι βάσεων δεδομένων διαθέτουν διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων τους είναι επικαιροποιημένες και ακριβείς.
(β) Οι πιστωτές ενημερώνουν τους καταναλωτές ως ακολούθως:
ι) εντός 30 ημερών από την καταχώριση σε βάση δεδομένων των οποιωνδήποτε καθυστερήσεων στην αποπληρωμή της πίστωσης· και
ιι) για τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679.
(8) Για τους σκοπούς των συμβάσεων πίστωσης, οι πιστωτές θεσπίζουν διαδικασίες προκειμένου να διευκολύνονται οι αντιρρήσεις καταναλωτών σε σχέση με το περιεχόμενο στις βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που μπορούν να λαμβάνονται από τρίτα μέρη μέσω της βάσης δεδομένων.
Τέλος
Άρθρο 18(8)-
Το άρθρο 19(8) της Οδηγίας διαλαμβάνει ότι τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι υπάρχουν διαδικασίες προσφυγής προκειμένου να διευκολύνονται οι αντιρρήσεις καταναλωτών στο περιεχόμενο βάσεων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που μπορούν να λαμβάνονται από τρίτα μέρη μέσω της βάσης δεδομένων. Θεωρούμε ότι αυτή η υποχρέωση δεν αφορά μόνο στις διαδικασίες που θεσπίζουν οι πιστωτές για τις αντιρρήσεις των καταναλωτών αλλά πιθανόν και σε άλλα μέσα/φορείς όπου θα μπορούν να προσφύγουν ως η Οδηγία.
Άρθρο 18.(β)- Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης πιστωτών στις βάσεις δεδομένων άλλων κρατών?
Άρθρο 18.(1) (α)+ (β)-
• Να ενημερωθεί/ληφθεί η σύμφωνος άποψη της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων.
• Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης πιστωτών άλλων κρατών στην κυπριακή βάση δεδομένων?