04 – Όραμα, Ομάδα- Στόχος & Διάρκεια Στρατηγικής

B’ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 2030

Όραμα

Όραμα της Β΄ Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία 2030 αποτελεί η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους νέους και νέες για προσωπική ανάπτυξη, επαγγελματική πρόοδο και συμμετοχή στα κοινά. Ταυτόχρονα, η Στρατηγική στοχεύει στην ενδυνάμωση της νεολαίας μέσω της βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της υγείας, επιτρέποντάς τους να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και την κοινωνική αλλαγή, προάγοντας την καινοτομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ηλικιακή ομάδα στόχος

Η Στρατηγική στοχεύει στην ηλικιακή ομάδα της νεολαίας από 14-35 ετών, οι οποίοι ανέρχονται σε 271.313 άτομα, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 28,1% του συνολικού πληθυσμού των μόνιμων κατοίκων που διαμένουν στην ελεγχόμενη από το Κράτος περιοχή της Κύπρου (δεδομένα 2023).

Διάρκεια Στρατηγικής

Η ΕΣΝ θα καλύπτει την περίοδο 2025-2030, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, επιτρέποντας τη διαμόρφωση βιώσιμων πολιτικών και δράσεων με ορίζοντα το μέλλον.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - Γενική Επισκόπηση
02 - Υφιστάμενη κατάσταση της νεολαίας της Κύπρου
03 - Ευθυγράμμιση με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές
04 - Όραμα, Ομάδα- Στόχος & Διάρκεια Στρατηγικής
05 - Βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΣΝ 2030
06 - Μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον καταρτισμό της ΕΣΝ 2030
07 - Στόχοι & Οριζόντιες Προτεραιότητες της ΕΣΝ 2030
08 - Στρατηγικός Στόχος 01: Ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
09 - Στρατηγικός Στόχος 02: Βελτίωση της ποιότητας της μάθησης και της πρόσβασης της νεολαίας σε αυτή
10 - Στρατηγικός στόχος 03: Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας
11 - Στρατηγικός στόχος 04: Προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της ευεξίας της νεολαίας
12 - Στρατηγικός στόχος 05: Βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και στέγασης της νεολαίας
13 - Πλαίσιο διακυβέρνησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΕΣΝ 2030
14- Επίλογος
15 - Παράρτημα 1: Μεθοδολογία
16 - Παράρτημα 2: Διαμόρφωση στόχων
17 - Παράρτημα 3: Συμμετέχοντες σε δραστηριότητες ανατροφοδότησης στο πλαίσιο καταρτισμού ΕΣΝ 2030

Ένα Σχόλιο

  1. Διάρκεια Στρατηγικής
    Η ΕΣΝ θα καλύπτει την περίοδο 2025-2030, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, επιτρέποντας τη διαμόρφωση βιώσιμων πολιτικών και δράσεων με ορίζοντα το μέλλον.
    Η διαμόρφωση της Β’ Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία 2030, με το σαφές όραμα της παροχής ίσων ευκαιριών για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, άμεση συμμετοχή στη δημόσια ζωή και προώθηση της κοινωνικής αλλαγής, συνδέεται άρρηκτα με θεμελιώδεις αρχές και εφαρμογές της ψυχολογίας. Η εστίαση στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της υγείας των νέων δεν αποτελεί μόνο κοινωνικό στόχο, αλλά και κρίσιμο πεδίο παρέμβασης για την ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας, της συναισθηματικής ευημερίας και της προσωπικής ενδυνάμωσης της νεολαίας.
    Ο τομέας της ψυχολογίας δύναται να προσφέρει ουσιαστικές συνεισφορές τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των στρατηγικών αξόνων, ιδίως σε ό,τι αφορά την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης και τη διαχείριση σύγχρονων προκλήσεων. Δεδομένου ότι η ηλικιακή ομάδα στόχος (14-35 ετών) περιλαμβάνει κρίσιμες αναπτυξιακές φάσεις, από την εφηβεία έως την ενηλικίωση, η ενσωμάτωση ψυχολογικής τεκμηρίωσης και πρακτικών υποστήριξης κρίνεται ουσιώδης για την επίτευξη βιώσιμων και αποτελεσματικών αποτελεσμάτων.
    Στο πλαίσιο αυτό, η ψυχολογία μπορεί να λειτουργήσει ως θεμέλιο για τη διαμόρφωση πολιτικών που ενισχύουν όχι μόνο την ατομική πρόοδο αλλά και τη συλλογική ευημερία, υποστηρίζοντας τον συνολικό στόχο της Εθνικής Στρατηγικής για έναν ενεργό, δημιουργικό και ανθεκτικό πληθυσμό νέων.

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο