08 – Στρατηγικός Στόχος 01: Ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων

B’ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 2030

Ο στόχος επιδιώκει την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής της νεολαίας σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών χάραξης πολιτικής, από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, μέχρι την τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Βασικός σκοπός είναι η διαρκής και ουσιαστική συνεκτίμηση της διάστασης της νεολαίας στα ζητήματα που την αφορούν άμεσα. Η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων μπορεί να επιτευχθεί τόσο ποσοτικά, αυξάνοντας τον αριθμό των νέων που συμμετέχουν, όσο και ποιοτικά, μέσα από διάφορες προσεγγίσεις που προάγουν την πιο ουσιαστική και αποτελεσματική εμπλοκή τους.

Η ποσοτική ενίσχυση επικεντρώνεται στην αύξηση της συχνότητας συμμετοχής των νέων, ενώ η ποιοτική ενίσχυση αφορά την αξία που προσδίδεται από τη συμμετοχή τους. Η βελτίωση της ποιότητας διασφαλίζεται μέσω της ενημερωμένης και ουσιαστικής συνεισφοράς των νέων, καθώς και του κατάλληλου σχεδιασμού των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ αυτών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων. Με αυτόν τον τρόπο, η συμμετοχή δεν είναι μόνο πιο συχνή αλλά και πιο αποτελεσματική, συμβάλλοντας σε πιο στοχευμένες και ουσιαστικές αποφάσεις.

Προτεραιότητα 1: Δημιουργία αποτελεσματικών καναλιών επικοινωνίας με την νεολαία και ενίσχυση της ενεργού πολιτότητας
Η δημιουργία αποτελεσματικών καναλιών επικοινωνίας μεταξύ της νεολαίας και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων είναι κρίσιμη ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φωνές της νεολαίας ακούγονται και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Η σταθερή και ουσιαστική συμπερίληψη των νέων είναι κρίσιμη, καθώς γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τα ζητήματα και τις προκλήσεις που τους αφορούν. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση μηχανισμών, όπως το «Youth Check », οι οποίοι διασφαλίζουν ότι οι ανάγκες και οι απόψεις της νεολαίας ενσωματώνονται σε κάθε στάδιο της πολιτικής διαδικασίας, προωθώντας με τον τρόπο αυτό το «Youth Mainstreaming».

Επίσης, σημαντικός παράγοντας για την ορθή χρήση των καναλιών επικοινωνίας είναι η επιμόρφωση και η ευαισθητοποίηση των νέων, με σκοπό την ενίσχυση της ενεργού πολιτότητας και τη δυνατότητά τους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.

Προτεραιότητα 2: Υποστήριξη και ενίσχυση των οργανώσεων νεολαίας
Η υποστήριξη οργανώσεων και κινημάτων νεολαίας, μπορεί να συμβάλει στην πιο δομημένη και αποτελεσματική συμμετοχή της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αυτές οι οργανώσεις λειτουργούν ως σημαντικές πλατφόρμες για την έκφραση ανησυχιών, την ανταλλαγή ιδεών και την άσκηση επιρροής στις πολιτικές που αφορούν τη νεολαία. Η στήριξη προτείνεται όπως περιλαμβάνει δράσεις για την ανάπτυξη ικανοτήτων και κατάρτιση, ούτως ώστε τα μέλη να βελτιώσουν την επιχειρησιακή λειτουργία και Στρατηγική των οργανώσεων τους. Επίσης, προτείνεται όπως η υποστήριξη των οργανώσεων νεολαίας εστιάσει και στη δημιουργία ισχυρών μηχανισμών αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των νέων, προσφέροντας τους ασφαλείς χώρους για ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών, όπως επίσης και για την αμοιβαία ενθάρρυνση και στήριξη.

Με αυτές τις μορφές στήριξης, οι οργανώσεις και τα κινήματα νεολαίας θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα να επιτύχουν τους στόχους τους και να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις κοινότητές τους.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - Γενική Επισκόπηση
02 - Υφιστάμενη κατάσταση της νεολαίας της Κύπρου
03 - Ευθυγράμμιση με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές
04 - Όραμα, Ομάδα- Στόχος & Διάρκεια Στρατηγικής
05 - Βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΣΝ 2030
06 - Μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον καταρτισμό της ΕΣΝ 2030
07 - Στόχοι & Οριζόντιες Προτεραιότητες της ΕΣΝ 2030
08 - Στρατηγικός Στόχος 01: Ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
09 - Στρατηγικός Στόχος 02: Βελτίωση της ποιότητας της μάθησης και της πρόσβασης της νεολαίας σε αυτή
10 - Στρατηγικός στόχος 03: Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας
11 - Στρατηγικός στόχος 04: Προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της ευεξίας της νεολαίας
12 - Στρατηγικός στόχος 05: Βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και στέγασης της νεολαίας
13 - Πλαίσιο διακυβέρνησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΕΣΝ 2030
14- Επίλογος
15 - Παράρτημα 1: Μεθοδολογία
16 - Παράρτημα 2: Διαμόρφωση στόχων
17 - Παράρτημα 3: Συμμετέχοντες σε δραστηριότητες ανατροφοδότησης στο πλαίσιο καταρτισμού ΕΣΝ 2030

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο