15 – Παράρτημα 1: Μεθοδολογία
Για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης Εθνικής Στρατηγικής, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νεολαίας και να προκύπτει μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες, οι οποίες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου:
- αξιολόγηση της Α’ ΕΣΝ 2017-2022 και προκαταρκτική αναγνώριση των αναγκών της νεολαίας,
- χαρτογράφηση κύριων αναγκών και προτεραιοτήτων της νεολαίας, καθώς και μελέτη καλών πρακτικών από Στρατηγικές για τη νεολαία που υλοποιήθηκαν σε άλλες χώρες,
- διεξαγωγή εργαστηρίων με τη ΔΟΕ, τη νεολαία και τον ΟΝΕΚ για την ανατροφοδότηση σχετικά με το όραμα και τους στρατηγικούς στόχους, και
- διεξαγωγή διαβουλεύσεων, συνεντεύξεων και ερωτηματολογίου με τη νεολαία για τον καθορισμό του οράματος και των στρατηγικών στόχων.
Χάρη στη χρήση ποικίλων μεθόδων συλλογής ανατροφοδότησης (δημόσιες διαβουλεύσεις, συνεντεύξεις και εργαστήρια) από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της προηγούμενης ΕΣΝ και την έρευνα γραφείου, εξάχθηκαν σημαντικά συμπεράσματα, όπως αυτά παρουσιάζονται στο παρόν έγγραφο.
Στο εν λόγω Παράρτημα, παρουσιάζεται η βασική μεθοδολογία όλων των παραπάνω ενεργειών, οι οποίες συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε ενέργεια να χτίζει στα θεμέλια της προηγούμενης, διασφαλίζοντας μια συνεκτική και εμπεριστατωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
1. Αξιολόγηση της ΕΣΝ 2017-2022 και προκαταρκτική αναγνώριση των αναγκών της νεολαίας
Για τη διαμόρφωση μιας αντιπροσωπευτικής αξιολόγησης της ΕΣΝ 2017-2022, η οποία να καταλήγει σε συστάσεις για τον σχεδιασμό, το περιεχόμενο και τη διακυβέρνηση της νέας Στρατηγικής, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίστηκε στις παρακάτω φάσεις:
Α) Ανάπτυξη των κριτηρίων αξιολόγησης
Σημαντική προϋπόθεση για την αξιολόγηση της ΕΣΝ 2017-2022 ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης. Τα κριτήρια αυτά παρέχουν τη βάση με την οποία μετρήθηκε η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος της Στρατηγικής, αλλά και μέσω των οποίων διεξήχθη η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών. Συγκεκριμένα, για την αξιολόγηση της ΕΣΝ 2017-2022 και την καταγραφή των εισηγήσεων για τον σχεδιασμό της νέας ΕΣΝ 2030, χρησιμοποιήθηκαν τα έξι (6) κριτήρια που ανέπτυξε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ – OECD).
Τα κριτήρια αξιολόγησης αξιοποιήθηκαν για την ανάλυση της ανατροφοδότησης που έχει συλλεχθεί κατά την εμπλοκή με τους εμπλεκόμενους φορείς. Συνδέοντας την ανατροφοδότηση με τα κριτήρια, μπορούν να αναδειχθούν τα δυνατά σημεία, οι αδυναμίες και οι τομείς βελτίωσης.
Β) Λήψη ανατροφοδότησης από τους εμπλεκόμενους φορείς
Η ανατροφοδότηση από τους εμπλεκόμενους φορείς αποτέλεσε κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση και τον ανασχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία (ΕΣΝ) 2017-2022. Μέσω μιας σειράς διαβουλεύσεων, συνεντεύξεων και ομάδων εστίασης, συγκεντρώθηκαν πολύτιμες πληροφορίες από τους φορείς που συμμετείχαν στην υλοποίηση της Α’ Στρατηγικής, καθώς και από τη νεολαία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμβολή όλων στη διαμόρφωση της νέας Στρατηγικής για το μέλλον της νεολαίας μέχρι το 2030.
Συγκεκριμένα λήφθηκε ανατροφοδότηση από:
- Τους λειτουργούς του ΟΝΕΚ μέσω ανοικτής συζήτησης και ομάδων εστίασης τον Απρίλιο και Ιούνιο 2024, σχετικά με την εσωτερική λειτουργία του ΟΝΕΚ, τον συντονισμό της ΕΣΝ 2017-2022 και τις ανάγκες της νεολαίας.
- Τη ΔΟΕ, μέσω ομαδικών συνεντεύξεων όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των μελών της ΔΟΕ, αλλά και μέσω ερωτηματολογίου. Οι εν λόγω δράσεις έλαβαν χώρα τον Απρίλιο 2024, και συλλέχθηκαν τα ακόλουθα δεδομένα:
- Ανατροφοδότηση για την υφιστάμενη Στρατηγική 2017-2022.
- Συνέργειες και ευκαιρίες συνεργασίας με ΟΝΕΚ.
- Σκέψεις για την κατάρτιση της νέας ΕΣΝ με στόχο 2030.
- Συνεκτίμηση των πολιτικών νεολαίας στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής και δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με τη νεολαία (youth mainstreaming).
- Την ίδια τη νεολαία και τους εκπροσώπους της, μέσω εργαστηρίων σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Μάιο 2024, όπου διεξήχθησαν ασκήσεις για την αξιολόγηση της Στρατηγικής και τον καθορισμό αναγκών. Επίσης, λήφθηκε και ανατροφοδότηση μέσω ανοικτής διαδικτυακής διαβούλευσης, στη μορφή ερωτηματολογίου.
Γ) Ανάλυση ανατροφοδότησης που συλλέγηκε για την ΕΣΝ 2017-22
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από όλες τις μορφές ανατροφοδότησης, αξιοποιήθηκαν και αναλύθηκαν, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των απόψεων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα (ΔΟΕ, λειτουργοί ΟΝΕΚ και νεολαία), όσον αφορά την αξιολόγηση της Στρατηγικής ανά κριτήριο.
Για την ανάλυση της ανατροφοδότησης, χρησιμοποιήθηκαν τα έξι (6) κριτήρια που αναπτύχθηκαν από τον ΟΟΣΑ, με την προσθήκη του κριτηρίου της «γνώσης σχετικά με την Α’ ΕΣΝ». Τα επτά αυτά κριτήρια αξιολογήθηκαν σε κλίμακα από το 1 (χαμηλή βαθμολογία), 2 (μέτρια βαθμολογία) και 3 (υψηλή βαθμολογία), με την κάθε βαθμολογία να αντιστοιχεί σε μια διαφορετική αντίληψη ως προς τον βαθμό επιτυχίας κάθε κριτηρίου.
Δ) Ανάλυση των Εκθέσεων Προόδου Υλοποίησης της ΕΣΝ 2017-2022
Για την ανάλυση των εκθέσεων προόδου της ΕΣΝ 2017-2022 και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη νέα Στρατηγική, χρησιμοποιήθηκε μια δομημένη και συστηματική προσέγγιση, που περιλάμβανε την ανάλυση των:
- Α’ Έκθεση Προόδου για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη νεολαία, περίοδος αναφοράς: 2017-2019.
- Β’ Έκθεση Προόδου για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη νεολαία, περίοδος αναφοράς: 2020-2022.
Ε) Προκαταρκτική ανάλυση αναγκών
Η συλλογή προκαταρκτικών απόψεων και πληροφόρησης όσον αφορά τη νέα Στρατηγική για τη νεολαία λήφθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και των ομάδων εστίασης με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και μέσω της ανοιχτής διαδικτυακής διαβούλευσης. Η συλλογή απόψεων αφορούσε τις ανάγκες της νεολαίας έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τους στόχους και θεματικές της νέας Στρατηγικής, καθώς και τη διακυβέρνηση και υλοποίηση, τον σχεδιασμό και τις ενέργειες επικοινωνίας της Στρατηγικής, σύμφωνα με τις εμπειρίες της υλοποίησης της ΕΣΝ 2017-2022.
Έπειτα, διεξάχθηκε ανάλυση και ομαδοποίηση των αναγκών που καταγράφηκαν.
2. Χαρτογράφηση κύριων αναγκών, προτεραιοτήτων και καλών πρακτικών εθνικών στρατηγικών για τη νεολαία
Για την χαρτογράφηση κύριων αναγκών, προτεραιοτήτων και καλών πρακτικών, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:
Α) Χαρτογράφηση και διενέργεια έρευνας γραφείου για την υφιστάμενη κατάσταση της νεολαίας
Η εν λόγω δράση επικεντρώθηκε στην έρευνα γραφείου και στην χαρτογράφηση των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και στη μελέτη και ανάλυση εγγράφων που αποτυπώνουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις των νέων, σχετικών εθνικών στρατηγικών, καθώς και νέων μη-κυβερνητικών δράσεων για τη νεολαία. Οι εν λόγω δραστηριότητες αποσκοπούσαν στην κατανόηση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της νεολαίας στην Κύπρο.
Αρχικά, καταγράφηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετείχαν στην ΕΣΝ 2017-2022, μέσω πληροφόρησης από τον ΟΝΕΚ και ανάλυσης των δύο εκθέσεων προόδου της προηγούμενης ΕΣΝ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους φορείς υλοποίησης της ΔΟΕ και τους εμπλεκόμενους φορείς, καταγράφηκαν οι δυνητικοί φορείς και οργανωμένα σύνολα νεολαίας που θα ήταν χρήσιμο για τον ΟΝΕΚ να συνεργαστεί μαζί τους στη νέα ΕΣΝ 2030. Η ανάγκη αυτή επιβεβαιώθηκε και από τις διαβουλεύσεις με τη ΔΟΕ, τους λειτουργούς του ΟΝΕΚ, αλλά και τη νεολαία. Οι εισηγήσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, μέσω έρευνας γραφείου.
Επιπλέον, χαρτογραφήθηκαν οι εθνικές στρατηγικές που σχετίζονται με τη νεολαία, συνδυάζοντας πληροφόρηση από τον ΟΝΕΚ, αποτελέσματα διαβουλεύσεων και επιπλέον έρευνα γραφείου, αναπτύσσοντας μια λίστα με σχετικές εθνικές στρατηγικές και αντιστοιχίζοντας τις με τις ομαδοποιημένες ανάγκες της νεολαίας.
Β) Επισκόπηση και μελέτη υφιστάμενων ευρωπαϊκών και διεθνών στρατηγικών και πολιτικών και έρευνα καλών πρακτικών
Η εν λόγω δράση περιλάμβανε την ανάλυση Ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, επιλέγοντας καλές πρακτικές από άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει προκαθορισμένης μεθοδολογίας, και την αποτύπωση των διεθνών προτεραιοτήτων για τη νεολαία.
Η ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίθηκε κρίσιμη για τη νέα ΕΣΝ 2030. Πέραν των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, αναλύθηκαν και οι στρατηγικές νεολαίας και πολιτικές προτεραιότητες διεθνών και διακρατικών οργανισμών στους οποίους η Κύπρος συμμετέχει, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), και η Κοινοπολιτεία. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η προσέγγιση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον τομέα της νεολαίας και τις προτεραιότητες που προτρέπει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν. Στόχος της ανάλυσης ήταν ο εντοπισμός των κύριων αναγκών και τάσεων της νεολαίας σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για συσχετισμό με τις ανάγκες και τάσεις της νεολαίας στην Κύπρο.
Στα πλαίσια αυτής της ενέργειας, μελετήθηκαν και οι εθνικές στρατηγικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών για τον καθορισμό καλών πρακτικών που μπορούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της Κύπρου. Η αρχική ανασκόπηση ανέδειξε στρατηγικές που θεωρούνται καλές πρακτικές, οι οποίες αναλύθηκαν περαιτέρω με βάση τον ορισμό της νεολαίας, τους θεματικούς πυλώνες, τις αρμόδιες αρχές, τη διαδικασία σχεδιασμού, τους μηχανισμούς παρακολούθησης και τον προϋπολογισμό. Παρά τη δυσκολία πρόσβασης σε πληροφορίες, επιλέχθηκαν τρεις εθνικές στρατηγικές για τη νεολαία- της Μάλτας, της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου – για περαιτέρω μελέτη και ανάλυση. Η γνώση και οι βέλτιστες πρακτικές από αυτά τα παραδείγματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και ευέλικτης Στρατηγικής για τη νεολαία στην Κύπρο.
3. Διεξαγωγή εργαστηρίου με τη ΔΟΕ, τη νεολαία και τον ΟΝΕΚ για την ανατροφοδότηση σχετικά με το όραμα και τους στρατηγικούς στόχους
Στο πλαίσιο της εν λόγω ενέργειας, συγκεντρώθηκαν όλες οι πληροφορίες και τα πορίσματα από τις δραστηριότητες που προηγήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων, ομάδων εστίασης, και ανοικτών διαβουλεύσεων. Η ανατροφοδότηση κατηγοριοποιήθηκε σε βασικά θέματα και τομείς εστίασης όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία, η συμπερίληψη και η συμμετοχή. Στη συνέχεια, σχεδιάστηκε ένα διαδραστικό εργαστήριο στις 21/06/2024 με την εξής ημερήσια διάταξη:
- Εισαγωγή: Παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης της ΕΣΝ και ανάλυση βασικών πορισμάτων και προκλήσεων.
- Όραμα 2030: Συζήτηση για το μέλλον της νεολαίας και διαμόρφωση κοινού οράματος.
- Breakout sessions: Χωρισμένοι σε ομάδες, οι συμμετέχοντες καθόρισαν στρατηγικούς στόχους για την ΕΣΝ 2030.
- Κύρια συμπεράσματα και επόμενα βήματα: Παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων των ομάδων και καθορισμός επόμενων βημάτων.
- Σύνοψη και ολοκλήρωση εργαστηρίου: Αναφορά στα κύρια σημεία που συζητήθηκαν.
Ακολούθως, συγκεντρώθηκαν όλες οι απόψεις και εισηγήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτές οι ανατροφοδοτήσεις αναλύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του οράματος και των στρατηγικών στόχων.
4. Διεξαγωγή διαβουλεύσεων, συνεντεύξεων και ερωτηματολογίου με τη νεολαία, για τον καθορισμό του οράματος και των στρατηγικών στόχων
Με σκοπό την επιλογή του κατάλληλου οράματος, την επικύρωση και προσαρμογή των προκαταρτικών στόχων, υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:
Α) Διαβουλεύσεις
Εντός της περιόδου Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθησαν συνολικά εννέα (9) διαβουλεύσεις σε όλες τις (ελεύθερες) επαρχίες της Κύπρου, εκ των οποίων οκτώ (8) ήταν δημόσιες και η μια (1) με τα μέλη της Κυπριακής Παιδοβουλής, και στις οποίες συνολικά έλαβαν μέρος πέραν των 170 νέων. Οι διαβουλεύσεις κάλυψαν τόσο αστικές όσο και μη αστικές/αγροτικές/ορεινές περιοχές. . Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Με σκοπό την συμπερίληψη των νέων που δεν μιλούν Ελληνικά, πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή διαβούλευση στην αγγλική γλώσσα, στην επαρχία Λευκωσίας. Στην εν λόγω διαβούλευση έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, και Τουρκοκύπριοι.
Οι ασκήσεις στις διαβουλεύσεις οργανώθηκαν σε μια συγκεκριμένη σειρά για να καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες (και την κάθε ομάδα ξεχωριστά), αρχίζοντας από τη συζήτηση σχετικά με το όραμα της Στρατηγικής και καταλήγοντας σε πιο συγκεκριμένη ανατροφοδότηση για τους επιμέρους στρατηγικούς στόχους και ενδεικτικές δράσεις.
Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις που εφαρμόστηκαν παρουσιάζονται πιο κάτω:
- Άσκηση Οράματος: Παρουσιάστηκαν τρεις προτάσεις οράματος για τη νέα Στρατηγική και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν και να συζητήσουν ποια αντιπροσωπεύει καλύτερα τις ανάγκες της νεολαίας, καθώς και να υπογραμμίσουν σημαντικά σημεία από τις άλλες προτάσεις.
- Άσκηση Στρατηγικών Στόχων: Μετά την επιλογή οράματος, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τους προτεινόμενους στόχους της Στρατηγικής και τις σχετικές δράσεις. Παρουσιάστηκαν επτά προκαταρκτικοί στόχοι, συνοδευόμενοι από σύντομες επεξηγήσεις. Οι συμμετέχοντες παρείχαν ανατροφοδότηση και προτάσεις για την υλοποίησή τους, καθώς και εισηγήσεις για επιπλέον στόχους ή θεματικές.
- Άσκηση Προτεραιοποίησης Στόχων: Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν εισηγήσεις για την προτεραιοποίηση των επτά στόχων, βάσει της σημαντικότητάς τους όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της νεολαίας.
- Παρουσίαση Αποτελεσμάτων: Κάθε ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα των συζητήσεών της για το όραμα, τους στόχους και την προτεραιοποίησή τους, επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση και καταγραφή των εισηγήσεων και προβληματισμών.
Β) Ομαδικές συνεντεύξεις
Η δομή που ακολουθήθηκε για τη διεξαγωγή των ομαδικών συνεντεύξεων στηρίχθηκε στην αντίστοιχη των διαβουλεύσεων. Το περιεχόμενο της συζήτησης κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων ήταν παρόμοιο με αυτό των διαβουλεύσεων, με κύρια διαφορά ότι οι συμμετέχοντες δεν χωρίστηκαν σε ομάδες, αλλά συμμετείχαν σε μια κοινή ομαδική συζήτηση για το όραμα, τους στόχους και τις πιθανές δράσεις της νέας Στρατηγικής.
Στις συνεντεύξεις έλαβαν μέρος εκπρόσωποι ευάλωτων και μειονεκτουσών ομάδων.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με πληθυσμιακές ομάδες που θεωρήθηκε σημαντικό να ακουστούν σε αυτό το στάδιο του έργου και οι οποίες ενδεχομένως να μην είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις. Οι ομάδες αυτές περιελάμβαναν εκπροσώπους οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ατόμων με αναπηρία ή νευροδιαφορετικότητα, ατόμων με μεταναστευτική ή προσφυγική βιογραφία και αιτούντες ασύλου. Συνεντεύξεις διενεργήθηκαν και με εκπροσώπους του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ) και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου (ΣυΝΚ). Επιπρόσθετα, διεξήχθη συνέντευξη με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΝΕΚ.
Γ) Ερωτηματολόγιο
Ο σχεδιασμός της δομής και του περιεχομένου του ερωτηματολογίου, βασίστηκε στη δομή της παρουσίασης που χρησιμοποιήθηκε κατά τις δια ζώσης διαβουλεύσεις. Στόχος της ανοικτής ηλεκτρονικής διαβούλευσης ήταν να παρέχει στη νεολαία ένα ακόμη μέσο για να υποβάλουν την ανατροφοδότησή τους σχετικά με το όραμα, τους στόχους και τις δράσεις της νέας Στρατηγικής, καθώς αναμενόταν ότι αρκετοί νέοι και νέες δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν στις δια ζώσης διαβουλεύσεις.
Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις σχετικά με τις ακόλουθες θεματικές:
- Δημογραφικά στοιχεία: Συμπεριλήφθηκαν ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία του/της συμμετέχοντος/ουσας, την τοποθεσία διαμονής τους και ενημέρωση κατά πόσο ανήκουν σε κάποια περιθωριοποιημένη ή μειονεκτούσα ομάδα. Αυτό επέτρεψε τον εντοπισμό πιθανών μοτίβων στις προτεραιότητες και ανάγκες της νεολαίας με κοινά δημογραφικά χαρακτηριστικά.
- Όραμα: Οι συμμετέχοντες/ουσες κλήθηκαν αρχικά να επιλέξουν ένα από τα τρία προτεινόμενα οράματα για τη νέα Στρατηγική. Έπειτα, κλήθηκαν να επιλέξουν τις κύριες θεματικές που θα ήθελαν να συμπεριληφθούν στο τελικό όραμα της Στρατηγικής.
- Στόχοι: Όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ανατροφοδότηση σχετικά με τους προκαταρκτικούς στόχους της νέας Στρατηγικής και τις ενδεικτικές δράσεις κάτω από τον κάθε στόχο.
- Η δομή του ερωτηματολογίου περιλάμβανε μια ενότητα για κάθε στόχο, όπου παρεχόταν μια σύντομη επεξήγηση. Οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνταν να προτεραιοποιήσουν/ επιλέξουν από μια σειρά επιμέρους προτεινόμενων ενεργειών/ δράσεων για κάθε στόχο. Επίσης, είχαν την ευκαιρία, μέσω ανοιχτής ερώτησης, να παρέχουν επιπρόσθετες εισηγήσεις.
- Στην τελευταία ενότητα, ζητήθηκε από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να προτεραιοποιήσουν τους στόχους με βάση τις σημαντικότερες ανάγκες/ προκλήσεις που θεωρούν ότι αντιμετωπίζει η νεολαία.
Η διάχυση του ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε μέσω διαφόρων καναλιών επικοινωνίας του ΟΝΕΚ και παρέμεινε ανοιχτό για περίπου έξι εβδομάδες (από τις 8 Αυγούστου μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2024) και έλαβε 191 απαντήσεις.
Δ) Ανάλυση αποτελεσμάτων
Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων σχετικά με την επιλογή οράματος, καταμετρήθηκαν οι απαντήσεις για κάθε μία από τις τρεις επιλογές. Μέσω της εν λόγω διαδικασίας, αναλύθηκε το ποσοστό προτίμησης της κάθε επιλογής από το σύνολο των ψήφων του ερωτηματολογίου και διαβουλεύσεων, παρέχοντας έτσι μια σαφή εικόνα ιεράρχησης από τους συμμετέχοντες.
Ακολούθως, για την ανάλυση των αποτελεσμάτων, υπολογίστηκε ο μέσος όρος, με στόχο να αποτυπωθεί η συνολική αξιολόγηση κάθε στόχου. Σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις όπου οι ομάδες δεν βαθμολόγησαν όλους τους στόχους, τότε χρησιμοποιήθηκε η επόμενη διαθέσιμη βαθμολογία ως κοινή για τους εναπομείναντες στόχους. Η διαδικασία διεκπεραιώθηκε ξεχωριστά για τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου και αυτά των διαβουλεύσεων, ενώ για την τελική βαθμολογία υπολογίστηκε ο μέσος όρος και των δύο.
Η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε και ανά γεωγραφική περιοχή, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν διαφοροποιήσεις στις προτεραιότητες των συμμετεχόντων.
Για την εκτίμηση της συνοχής των αξιολογήσεων, υπολογίστηκε η τυπική απόκλιση (standard deviation). Η τυπική απόκλιση επέτρεψε τον προσδιορισμό του βαθμού συμφωνίας ή απόκλισης μεταξύ των συμμετεχόντων. Χαμηλότερες τιμές τυπικής απόκλισης υποδεικνύουν μεγαλύτερη συμφωνία, ενώ υψηλότερες τιμές δείχνουν μεγαλύτερη ποικιλία στις αξιολογήσεις.
Τέλος