07 – Στόχοι & Οριζόντιες Προτεραιότητες της ΕΣΝ 2030
Η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία 2030 περιλαμβάνει πέντε (5) στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι αναπτύχθηκαν σύμφωνα με τη χαρτογράφηση των κυριότερων αναγκών και προκλήσεων της νεολαίας, όπως αυτές προέκυψαν κατά την διάρκεια των εργαστηρίων, διαβουλεύσεων και συνεντεύξεων που διενεργήθηκαν. Οι εν λόγω στόχοι παρέχουν την απαραίτητη δομή για την Εθνική Στρατηγική, διασφαλίζοντας ότι καλύπτει όλες τις κρίσιμες ανάγκες και προκλήσεις της νεολαίας της Κύπρου και είναι οι εξής:
Στρατηγικός Στόχος 01: Ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
Στρατηγικός Στόχος 02: Βελτίωση της ποιότητας της μάθησης και της πρόσβασης της νεολαίας σε αυτή
Στρατηγικός στόχος 03: Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας
Στρατηγικός στόχος 04: Προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της ευεξίας της νεολαίας
Στρατηγικός στόχος 05: Βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και στέγασης της νεολαίας
Κάθε στρατηγικός στόχος διαμορφώθηκε με σκοπό να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία, προσφέροντας μια στοχευμένη και αποτελεσματική δομή για την επίλυσή τους. Παράλληλα, κάθε στόχος συνοδεύεται από συγκεκριμένες επιμέρους προτεραιότητες, που διασφαλίζουν την εστιασμένη και συστηματική υλοποίησή του.
Επιπρόσθετα, πέραν των επιμέρους προτεραιοτήτων, όλοι οι στόχοι θα διέπονται από τις τρείς οριζόντιες προτεραιότητες, που αφορούν την συμπερίληψη, την επαρκή πληροφόρηση της νεολαίας και την πράσινη ανάπτυξη, και οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν σε όλες τις δράσεις της Στρατηγικής.
Οριζόντια Προτεραιότητα 1: Συμπερίληψη όλων των νέων
Η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία 2030 στοχεύει να διασφαλίσει τη συμπερίληψη όλων των νέων, ενσωματώνοντας σχετικές δράσεις σε όλους τους στρατηγικούς στόχους και προτεραιότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ομάδες νέων με λιγότερες ευκαιρίες.
Ως νέοι/ες με λιγότερες ευκαιρίες νοούνται τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, γεωγραφικές, εκπαιδευτικές δυσκολίες, εμπόδια λόγω υγείας, αναπηρίας, μετανάστευσης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή διακρίσεων δυνάμει του άρθρου 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναγνωρίζεται η ανάγκη για προσαρμογή των δράσεων της Στρατηγικής ώστε να καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες αυτών των ομάδων, εξασφαλίζοντας την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, τις πολιτικές απασχόλησης και τις πολιτιστικές δραστηριότητες.
Μέσω αυτών των παρεμβάσεων, επιδιώκεται η δημιουργία μιας δίκαιης και αρμονικής κοινωνίας, όπου όλοι οι νέοι και οι νέες θα διαθέτουν ίσες ευκαιρίες.
Οριζόντια Προτεραιότητα 2: Βελτίωση της πρόσβασης της νεολαίας σε πληροφόρηση
Η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία 2030 στοχεύει στη διασφάλιση της πρόσβασης των νέων σε αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες, με σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται.
Η ενημέρωση πρέπει να είναι συνεχής, προσβάσιμη και πολυδιάστατη, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν άμεσα τη νεολαία. Μόνο μέσω αυτής της ενημερωμένης συμμετοχής θα μπορούν οι νέοι και οι νέες να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για τις ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν, και να έχουν ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στη δημιουργία μιας δίκαιης και ενημερωμένης κοινωνίας, όπου όλοι οι νέοι και οι νέες θα έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Οριζόντια Προτεραιότητα 3: Πράσινη ανάπτυξη
Η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία 2030 καθιερώνει την πράσινη ανάπτυξη ως βασική αρχή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων. Δεν αποτελεί ξεχωριστό πεδίο δράσης, αλλά λαμβάνεται υπόψη στις πρωτοβουλίες όπου εμπίπτει, με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και την προώθηση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.
Μέσα από αυτή την προσέγγιση, η αειφόρος ανάπτυξη ενσωματώνεται ως καθοδηγητική αρχή στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη νεολαία, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον που συνδυάζει την κοινωνική ευημερία, την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος