10 – Στρατηγικός στόχος 03: Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας

B’ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 2030

Η προώθηση και υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αειφόρο ανάπτυξη και την καινοτομία. Η δημιουργία ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος που περιλαμβάνει την οικονομική βοήθεια, εκπαιδευτικά προγράμματα και ευκαιρίες δικτύωσης είναι θεμελιώδης για να ευδοκιμήσουν νέοι/νέες επιχειρηματίες.

Η υποστήριξη αυτή πρέπει να καλύπτει διάφορους τομείς της νεανικής επιχειρηματικότητας, με κύριους άξονες θεματικές που ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ όπως:

  • Πρωτογενής τομέας: Υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και παραγωγής πρώτων υλών.
  • Πράσινη επιχειρηματικότητα: Επενδύσεις σε βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές επιχειρήσεις.
  • Μπλε επιχειρηματικότητα: Ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αειφόρο εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων.
  • Κοινωνική επιχειρηματικότητα: Εστίαση στη λύση κοινωνικών προβλημάτων.
  • Τεχνολογία: Υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που καινοτομούν στον τομέα της τεχνολογίας.
  • Υγεία: Ενίσχυση επιχειρήσεων που προάγουν την υγεία και την ευεξία.
  • Τέχνες: Υποστήριξη ή/και προώθηση των νέων καλλιτεχνών.

Είναι απαραίτητο να προωθηθούν δράσεις που θα βοηθήσουν τη νεολαία να δημιουργήσει τις δικές της επιχειρήσεις, υπερπηδώντας εμπόδια όπως η γραφειοκρατία, η χρηματοδότηση, η έλλειψη τεχνικής γνώσης και η πρόσβαση σε πληροφορίες. Με την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών, καθίσταται εφικτή η δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.

Προτεραιότητα 1: Πρόσβαση σε πληροφόρηση σχετικά με ευκαιρίες χρηματοδότησης

Η περιορισμένη πρόσβαση των νέων σε πληροφόρηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τους τρόπους αξιοποίησης κρατικών και ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και κονδυλίων συνιστά ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι και νέες στην προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Για το λόγο αυτό, η βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Η παροχή ενημερωτικών σεμιναρίων, εργαστηρίων και εργαλείων θα ενισχύσει την κατανόηση των διαθέσιμων ευκαιριών, διευκολύνοντας τους νέους να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις επιχορηγήσεις και να αναπτύξουν βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες. Η πρόσβαση σε αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες θα τους επιτρέψει να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις και να δημιουργούν ένα ισχυρό θεμέλιο για την επιχειρηματική τους πορεία.

Προτεραιότητα 2: Παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τη δημιουργία και τη διαχείριση επιχειρήσεων μπορεί να είναι καθοριστική για τους νέους που επιθυμούν να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αυτά τα προγράμματα θα τους εφοδιάσουν με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να διαχειριστούν μια επιχείρηση αποτελεσματικά.

Ειδικότερα, η εκπαίδευση μπορεί να καλύψει κρίσιμες πτυχές όπως η ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου, η κατανόηση της χρηματοδότησης, η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η Στρατηγική μάρκετινγκ/ επικοινωνίας και η διαχείριση της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τη σύσταση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Μέσω τέτοιων προγραμμάτων, οι νέοι και οι νέες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επιχειρηματικότητας με αυτοπεποίθηση και να επιτύχουν τους στόχους τους στον κόσμο του επιχειρείν.

Προτεραιότητα 3: Παροχή ευκαιριών χρηματοδότησης

Ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζει η νεολαία κατά τα πρώτα στάδια δημιουργίας μιας επιχείρησης είναι η αρχική χρηματοδότηση, η οποία είναι απαραίτητη τόσο για την εκκίνηση της επιχείρησης όσο και για την αξιοποίηση κρατικών επιχορηγήσεων. Παράλληλα, η εύρεση κατάλληλου χώρου για τη λειτουργία της επιχείρησης μπορεί να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη.

Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, είναι σημαντική η υποστήριξη από διάφορους φορείς, όπως κυβερνητικές υπηρεσίες και τοπικές αρχές. Η ανάπτυξη προγραμμάτων που διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και σε κατάλληλους χώρους στέγασης, μπορεί να προσφέρει στους νέους επιχειρηματίες την απαραίτητη υποστήριξη για τη δημιουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι επιχειρηματίες θα συμβάλλουν ενεργά στην τοπική οικονομία και την καινοτομία.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - Γενική Επισκόπηση
02 - Υφιστάμενη κατάσταση της νεολαίας της Κύπρου
03 - Ευθυγράμμιση με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές
04 - Όραμα, Ομάδα- Στόχος & Διάρκεια Στρατηγικής
05 - Βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΣΝ 2030
06 - Μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον καταρτισμό της ΕΣΝ 2030
07 - Στόχοι & Οριζόντιες Προτεραιότητες της ΕΣΝ 2030
08 - Στρατηγικός Στόχος 01: Ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
09 - Στρατηγικός Στόχος 02: Βελτίωση της ποιότητας της μάθησης και της πρόσβασης της νεολαίας σε αυτή
10 - Στρατηγικός στόχος 03: Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας
11 - Στρατηγικός στόχος 04: Προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της ευεξίας της νεολαίας
12 - Στρατηγικός στόχος 05: Βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και στέγασης της νεολαίας
13 - Πλαίσιο διακυβέρνησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΕΣΝ 2030
14- Επίλογος
15 - Παράρτημα 1: Μεθοδολογία
16 - Παράρτημα 2: Διαμόρφωση στόχων
17 - Παράρτημα 3: Συμμετέχοντες σε δραστηριότητες ανατροφοδότησης στο πλαίσιο καταρτισμού ΕΣΝ 2030

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο