03 – Ευθυγράμμιση με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία για την περίοδο 2019-2027, έχει ως σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στη δημοκρατική ζωή και την υποστήριξη της κοινωνικής και πολιτικής δέσμευσης για διασφάλιση ότι όλοι οι νέοι και νέες διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να συμμετάσχουν στην κοινωνία, ενσωματώνοντας τρεις κύριους πυλώνες: “Engage”, “Connect” και “Empower”. Ο πρώτος πυλώνας στοχεύει στην ουσιαστική συμμετοχή της νεολαίας σε πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με την ανάγκη για καλλιέργεια ενός πολιτικά ενεργού νεανικού πληθυσμού στην Κύπρο. Ο δεύτερος πυλώνας προάγει τη διασύνδεση μεταξύ της νεολαίας στην Ευρώπη μέσω της κινητικότητας και της ανταλλαγής εμπειριών, ενώ ο τρίτος πυλώνας εστιάζει στην ενδυνάμωση των νέων, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και προτείνοντας τρόπους ενίσχυσης των δεξιοτήτων και της απασχόλησής τους. Ο συγκεκριμένος πυλώνας ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες της Κυπριακής νεολαίας σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τις ευκαιρίες απασχόλησης και την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων της νεολαίας με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Οι 11 Ευρωπαϊκοί στόχοι (“Youth Goals”) για τη νεολαία που σχετίζονται με τους προαναφερθέντες πυλώνες περιλαμβάνουν:
- Σύνδεση της ΕΕ με τη Νεολαία.
- Ισότητα όλων των φύλων.
- Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.
- Ενημέρωση & Εποικοδομητικός Διάλογος.
- Ψυχική Υγεία & Ευεξία.
- Προαγωγή των νέων της υπαίθρου.
- Ποιοτική Απασχόληση για Όλους.
- Ποιοτική Μάθηση.
- Χώρος και Συμμετοχή για Όλους.
- Βιώσιμη Πράσινη Ευρώπη.
- Οργανώσεις Νεολαίας & Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως παρακαταθήκη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 και σύμφωνα με τη Στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027 θα αναλάβει δράση σε δύο βασικούς τομείς:
- Την ενίσχυση της φωνής της νεολαίας στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ.
- Την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη νεολαία σε όλους τους τομείς πολιτικής.
Επιπλέον, η προσέγγιση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ – OECD) τονίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης των νέων στη διαμόρφωση πολιτικής (youth mainstreaming) και την ανάπτυξη στρατηγικών που θα ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Ορισμένες από τις προτάσεις περιλαμβάνουν την προώθηση της ηλικιακής διαφορετικότητας και την παρακολούθηση των ανισοτήτων μέσω της ενσωμάτωσης διαγενεακών φακών (intergenerational lenses).
Όσον αφορά τη Στρατηγική για τη Νεολαία 2030 των Ηνωμένων Εθνών, αυτή επικεντρώνεται στην ενίσχυση της φωνής των νέων, την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες και την οικονομική ενδυνάμωση, τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία και συμμετοχή. Παράλληλα, η Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών δίνει σημαντική έμφαση στην ψυχική υγεία και ευημερία, η οποία έχει άμεση σχέση με την αντιμετώπιση των προαναφερθεισών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νεολαία στην Κύπρο σχετικά με τη ψυχική υγεία.
Παράλληλα, η Κοινοπολιτεία έχει θέσει μια σειρά από προτεραιότητες σε σχέση με τη νεολαία, οι οποίες υλοποιούνται μέσω του «Commonwealth Youth Programme». Έμφαση δίνεται στην εμπλοκή και αναγνώριση της νεολαίας, στην υποστήριξη των κυβερνήσεων-μελών της Κοινοπολιτείας, αλλά και στην προώθηση του «youth work», το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων—κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών—που διεξάγονται με, από και για τη νεολαία.
Επιπρόσθετα, η ΕΣΝ 2030 ευθυγραμμίζεται με μια σειρά από εθνικές στρατηγικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νεολαίας, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις υφιστάμενες δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Κάποια παραδείγματα εθνικών πρωτοβουλιών με τα οποία συσχετίζεται η ΕΣΝ 2030 περιλαμβάνουν τις εξής στρατηγικές:
- Εθνική Στρατηγική Ψυχικής Υγείας για την περίοδο 2025-2028.
- Εθνική Στρατηγική Δια Βίου Μάθησης 2021 – 2027.
- Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη και διαχείριση της βίας στο σχολείο 2024-2028.
- Εθνική Στρατηγική για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο.
- Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών 2025-2027.
- Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026.
Συνολικά, οι στρατηγικές και πολιτικές των ευρωπαϊκών, διεθνών, αλλά και εθνικών οργανισμών, επιδιώκουν τη διασφάλιση ενός ισχυρού, συμμετοχικού και ενδυναμωμένου νεανικού πληθυσμού που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας. Η Κύπρος, μέσω της ΕΣΝ 2030, επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις προτεραιότητες, προωθώντας τη συμμετοχή των νέων και την ενίσχυση της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής τους θέσης.
Τέλος