06 – Μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον καταρτισμό της ΕΣΝ 2030
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον καταρτισμό της ΕΣΝ 2030, περιλαμβάνει τέσσερεις κύριες δραστηριότητες, ως ακολούθως:
- αξιολόγηση της Α’ ΕΣΝ 2017-2022 και προκαταρκτική αναγνώριση των αναγκών της νεολαίας,
- χαρτογράφηση κύριων αναγκών και προτεραιοτήτων της νεολαίας, καθώς και μελέτη καλών πρακτικών από Στρατηγικές για τη νεολαία που υλοποιήθηκαν σε άλλες χώρες,
- διεξαγωγή εργαστηρίων με τη ΔΟΕ, τη νεολαία και τον ΟΝΕΚ για την ανατροφοδότηση σχετικά με το όραμα και τους στρατηγικούς στόχους, και
- διεξαγωγή διαβουλεύσεων και συνεντεύξεων με τη νεολαία για τον καθορισμό του οράματος και των στρατηγικών στόχων.
1. Αξιολόγηση της Α’ ΕΣΝ 2017-2022 και αναγνώριση των αναγκών της νεολαίας
Για τη διαμόρφωση μιας αντιπροσωπευτικής αξιολόγησης της ΕΣΝ 2017-2022, η οποία να καταλήγει σε συστάσεις για τον σχεδιασμό, το περιεχόμενο και τη διακυβέρνηση της νέας Στρατηγικής, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίστηκε σε έξι (6) φάσεις, όπως αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:
Καθορισμός κριτηρίων αξιολόγησης
Για την αξιολόγηση της Α’ ΕΣΝ 2017-2022 και την καταγραφή των εισηγήσεων για τον σχεδιασμό της νέας ΕΣΝ 2030, χρησιμοποιήθηκαν τα έξι (6) κριτήριαπου ανέπτυξε ο ΟΟΣΑ (OECD) για την αξιολόγηση Στρατηγικών. Τα εν λόγω κριτήρια επιλέχθηκαν λόγω της διεθνούς αναγνώρισης και της ευρείας χρήσης τους, παρέχοντας ένα αξιόπιστο και συγκρίσιμο πλαίσιο για την αξιολόγηση μιας Στρατηγικής, σε επίπεδο πολιτικής, παρέμβασης, προγράμματος, έργου ή δραστηριότητας.
Ανατροφοδότηση από τη ΔΟΕ και τον ΟΝΕK
Για τη λήψη ανατροφοδότησης από τη ΔΟΕ και τον ΟΝΕΚ σχετικά με την υλοποίηση της ΕΣΝ 2017-2022, διεξήχθησαν τρεις (3) δραστηριότητες:
- Στοχευμένες συναντήσεις με λειτουργούς του ΟΝΕΚ.
- Εργαστήριο και προσωπικές συνεντεύξεις με τα μέλη της ΔΟΕ.
- Αποστολή ερωτηματολογίου στην ευρύτερη ΔΟΕ.
Ανατροφοδότηση από βασικούς φορείς νεολαίας
Για τη λήψη ανατροφοδότησης σχετικά με την ΕΣΝ 2017-2022 από τους βασικούς φορείς νεολαίας, όπως αυτοί ορίστηκαν από τον ΟΝΕΚ, διενεργήθηκαν δύο (2) ομάδες εστίασης με βασικούς εταίρους από τον τομέα της Νεολαίας (π.χ. Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας, Γενικό Συμβουλευτικό Σώμα, Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια Νεολαίας).
Ανάλυση ανατροφοδότησης που συλλέγηκε
Η ανατροφοδότηση που λήφθηκε αναλύθηκε με βάση τα έξι προκαθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης, με αποτέλεσμα την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ΕΣΝ 2017-2022.
Ανάλυση Εκθέσεων Προόδου Υλοποίησης της Στρατηγικής 2017-2022
Για την καλύτερη κατανόηση της αποτελεσματικότητας της υλοποίησης της ΕΣΝ 2017-2022, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των Εκθέσεων Προόδου, που ετοιμάστηκαν κατά την παρακολούθηση της υλοποίησης της Στρατηγικής 2017-2022. Για την ανάλυση των εκθέσεων προόδου, εξετάστηκαν τα μέτρα για τη νεολαία που αναγράφονται στις εκθέσεις προόδου και οι πληροφορίες που παρέχονται για την πρόοδο υλοποίησης κάθε μέτρου.
Προκαταρκτική συλλογή αναγκών
Κατά τη διάρκεια των προαναφερθεισών δραστηριοτήτων, καταγράφηκαν οι προκαταρκτικές απόψεις των εμπλεκόμενων μερών όσον αφορά τις ανάγκες των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων της νεολαίας, με σκοπό την περαιτέρω ανάλυσή τους στις επόμενες δραστηριότητες.
2. Χαρτογράφηση κύριων αναγκών και προτεραιοτήτων της νεολαίας και μελέτη καλών πρακτικών από στρατηγικές για τη νεολαία που υλοποιήθηκαν σε άλλες χώρες
Χαρτογράφηση και διενέργεια έρευνας γραφείου για την υφιστάμενη κατάσταση της νεολαίας
Η εν λόγω δράση αφορούσε στην έρευνα γραφείου και στην αξιοποίηση των πληροφοριών που είχαν ληφθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της νεολαίας. Η έρευνα γραφείου επικεντρώθηκε στη μελέτη και ανάλυση εγγράφων που αποτυπώνουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία. Η δραστηριότητα περιλάμβανε επίσης τη χαρτογράφηση των εμπλεκόμενων φορέων στη νεολαία, σχετικών εθνικών στρατηγικών, καθώς και νέων μη-κυβερνητικών δράσεων για τη νεολαία. Όλες οι προαναφερθείσες δραστηριότητες αποσκοπούσαν στη καλύτερη κατανόηση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της νεολαίας στην Κύπρο.
Επισκόπηση και μελέτη υφιστάμενων ευρωπαϊκών και διεθνών στρατηγικών και πολιτικών και έρευνα καλών πρακτικών
Η εν λόγω δράση περιλάμβανε την ανάλυση Ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, επιλέγοντας καλές πρακτικές από άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει προκαθορισμένης μεθοδολογίας, και την αποτύπωση των διεθνών προτεραιοτήτων για τη νεολαία.
3. Πορίσματα εργαστηρίου με τη ΔΟΕ, τη νεολαία και τον ΟΝΕΚ για το όραμα και τους στρατηγικούς στόχους της ΕΣΝ 2030
Για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου με μέλη της ΔΟΕ, εκπροσώπους της νεολαίας και λειτουργούς του ΟΝΕΚ, συγκεντρώθηκε όλη η πληροφόρηση από την ανατροφοδότηση και τα πορίσματα από τις δραστηριότητες που προηγήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων, των ομάδων εστίασης, και των ανοικτών διαβουλεύσεων. Η ανατροφοδότηση κατηγοριοποιήθηκε σε βασικές θεματικές και τομείς εστίασης, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία, η συμπερίληψη και η συμμετοχή. Στη συνέχεια, σχεδιάστηκε ένα διαδραστικό εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους φορείς υλοποίησης, τη ΔΟΕ, τον ΟΝΕΚ και τη νεολαία. Το εργαστήριο είχε ως σκοπό τη συλλογή απόψεων από τους συμμετέχοντες όσον αφορά το όραμα της Στρατηγικής και τους στρατηγικούς στόχους.
4. Πορίσματα διαβουλεύσεων και συνεντεύξεων με τη νεολαία για τον καθορισμό του οράματος και των στρατηγικών στόχων της ΕΣΝ 2030
Τα πορίσματα βασίζονταν στην ολοκλήρωση τριών δραστηριοτήτων με σκοπό τη λήψη ανατροφοδότησης και την υποβολή εισηγήσεων από τη νεολαία σχετικά με τα προτεινόμενα οράματα και τους προκαταρκτικούς στόχους της ΕΣΝ 2030. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν περιελάμβαναν τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων (με φυσική παρουσία σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου), ανοιχτής διαδικτυακής διαβούλευσης και ομαδικών συνεντεύξεων με μέλη ή εκπροσώπους της νεολαίας, όπως επεξηγείται αναλυτικά στο Παράρτημα.
Τα προκαταρκτικά οράματα και στόχοι της νέας Στρατηγικής που παρουσιάστηκαν στη νεολαία κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων και συνεντεύξεων βασίζονται τόσο στις ανάγκες της νεολαίας της Κύπρου όσο και στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προτεραιότητες για τη νεολαία.
Τέλος