05 – Βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΣΝ 2030

B’ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 2030

Για την επίτευξη του παραπάνω οράματος, απαιτείται όπως όλες οι πολιτικές που πηγάζουν από την Εθνική Στρατηγική να στηρίζονται σε κάποιες βασικές αρχές. Συγκεκριμένα, οι αρχές που διέπουν την Εθνική Στρατηγική 2030 έχουν ως ακολούθως:

Αναγνώριση

Η νεολαία αποτελεί ένα ξεχωριστό και αξιοπρεπές σύνολο του πληθυσμού, με δικαιώματα και δική της ταυτότητα. Η αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς της είναι προϋπόθεση για κάθε ενέργεια επένδυσης και ενδυνάμωσής της. Οι δυνατότητες και τα προτερήματα της νεολαίας εκλαμβάνονται ως αναγκαία για τη δυναμική ενίσχυση της κοινωνίας.

Σεβασμός

Ο κάθε νέος και νέα αποτελεί μια ξεχωριστή και μοναδική οντότητα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά από την κοινωνία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων, τα οποία τους καθιστούν ιδιαίτερους και μοναδικούς είναι το φύλο, η ηλικία, η καταγωγή, το χρώμα, η μόρφωση, η γλώσσα, η σωματική και νοητική ικανότητα, οι θρησκευτικές και οι πολιτικές πεποιθήσεις, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα και η έκφραση του φύλου.

Πρόοδος και ευημερία

Κάθε σχεδιασμός, στόχος και δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο της ΕΣΝ θα πρέπει να επιδιώκει την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνικο-εκπαιδευτική ανάπτυξη όλων των νέων και εν τέλει, την πρόοδο και ευημερία τους.

Οι πολιτικές και δράσεις της πολιτείας και των κοινωνικών εταίρων θα πρέπει, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των νέων, τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους, να τους υποστηρίζουν προκειμένου να αναπτύσσουν τις σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές τους ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Συμμετοχή και ενεργός εμπλοκή

Η ενεργός εμπλοκή και συμμετοχή των νέων σε όλα τα θέματα τα οποία τους αφορούν αποτελεί δομικό στοιχείο και αρχή της Εθνικής Στρατηγικής, καθώς επιδιώκεται να εκφραστούν «οι νέοι για τους νέους» και όχι να εκφράζονται άλλοι για αυτούς. Επομένως, αφού ενημερώνονται κατάλληλα οι νέοι και οι νέες, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη τους για οτιδήποτε τους αφορά και θα πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων ως ενεργοί συμμετέχοντες στη δική τους ανάπτυξη και στην ανάπτυξη της ευρύτερης κοινωνίας. Η νεολαία ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Ενδυνάμωση

Η υποστήριξη και ενδυνάμωση των νέων προκειμένου να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους με σκοπό: α) να εκφράζουν τις απόψεις και τις ιδέες τους, β) να αντιμετωπίζουν πιθανά προβλήματα που θα συναντήσουν στο μέλλον και να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, γ) να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεων τους και δ) να συμμετέχουν ενεργά, τόσο στην προσπάθεια δημιουργίας του δικού τους μέλλοντος, όσο και των θετικών αλλαγών στην κοινωνία.

Συνεργασία

Η διαρκής ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κρατικών θεσμών, των ίδιων των νέων και των οργανωμένων συνόλων τους, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από την Εθνική Στρατηγική. Επιπλέον, η συνεργασία θα πρέπει να επιδιώκεται και να ενισχύεται από τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες υπάρχουν πολλές διεργασίες μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων, στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, αλλά και μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών διεθνών συνεργειών.

Προσβασιμότητα

Όλοι οι στόχοι και δράσεις της ΕΣΝ προνοούν όπως οι νέοι και οι νέες τυγχάνουν ίσης αντιμετώπισης και ευκαιριών, διασφαλίζοντας ότι δεν αποκλείονται άμεσα ή έμμεσα. Οι νέοι και νέες θα πρέπει να απολαμβάνουν ποιοτικές και φιλικές προς τους ιδίους υπηρεσίες και ευκαιρίες εξέλιξης, προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής. Βασική προϋπόθεση της απρόσκοπτης πρόσβασης της νεολαίας στις υπηρεσίες και ευκαιρίες, είναι η παροχή έγκαιρης και έγκυρης σχετικής πληροφόρησης.

Τεκμηρίωση

Η εφαρμογή της ΕΣΝ σε όλα τα επίπεδα πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία που αποτυπώνουν ξεκάθαρα την υφιστάμενη κατάσταση και τη φωνή της νεολαίας. Κατ’ επέκταση, απαιτείται η συστηματική συλλογή και ανάλυση πληροφοριών με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της αντίληψης της κατάστασης της νεολαίας και το σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών.

Διαφάνεια

Όλες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης της ΕΣΝ 2030 θα πρέπει να διεξάγονται με ανοιχτό και διαφανή τρόπο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη της νεολαίας προς τους θεσμούς. Θα πρέπει να παρέχεται η ευκαιρία στους νέους και τις νέες  να κατανοήσουν πώς και γιατί λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενισχύοντας έτσι και την συμμετοχή τους στην ΕΣΝ.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - Γενική Επισκόπηση
02 - Υφιστάμενη κατάσταση της νεολαίας της Κύπρου
03 - Ευθυγράμμιση με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές
04 - Όραμα, Ομάδα- Στόχος & Διάρκεια Στρατηγικής
05 - Βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΣΝ 2030
06 - Μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον καταρτισμό της ΕΣΝ 2030
07 - Στόχοι & Οριζόντιες Προτεραιότητες της ΕΣΝ 2030
08 - Στρατηγικός Στόχος 01: Ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
09 - Στρατηγικός Στόχος 02: Βελτίωση της ποιότητας της μάθησης και της πρόσβασης της νεολαίας σε αυτή
10 - Στρατηγικός στόχος 03: Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας
11 - Στρατηγικός στόχος 04: Προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της ευεξίας της νεολαίας
12 - Στρατηγικός στόχος 05: Βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και στέγασης της νεολαίας
13 - Πλαίσιο διακυβέρνησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΕΣΝ 2030
14- Επίλογος
15 - Παράρτημα 1: Μεθοδολογία
16 - Παράρτημα 2: Διαμόρφωση στόχων
17 - Παράρτημα 3: Συμμετέχοντες σε δραστηριότητες ανατροφοδότησης στο πλαίσιο καταρτισμού ΕΣΝ 2030

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο