21 – 6.6.9 Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters)

Έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας

Η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργατικών σχηματισμών (clusters) αποτελεί μια στρατηγική προσέγγιση που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των κυπριακών επιχειρήσεων. Μέσω της δημιουργίας δυναμικών clusters, οι επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να συνεργάζονται αποτελεσματικά, να μοιράζονται γνώσεις και πόρους και να αξιοποιούν κοινές πρωτοβουλίες για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Στόχος:

Το ΥΕΕΒ ενθαρρύνει τη δημιουργία δυναμικών clusters με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων τα οποία θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία των κυπριακών επιχειρήσεων. Μέσω των clusters, οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να λειτουργούν ως ενιαίοι, ισχυροί οργανισμοί που μπορούν να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο, να αξιοποιούν κοινές πρωτοβουλίες και να υποστηρίζονται από κοινή τεχνογνωσία και υποδομές.

Προσέγγιση:

  • Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας: Μέσω αυτής της συνεργασίας, οι επιχειρήσεις θα ανταλλάσσουν γνώσεις και πρακτικές που βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, ενώ ενθαρρύνεται η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών, ενισχύοντας την απόδοσή τους.

 

  • Δημιουργία Οικονομιών Κλίμακας: Η συλλογική δράση μέσα σε clusters επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους. Η κοινή προμήθεια υλικών, η μοιρασμένη χρήση πόρων και υποδομών και οι συντονισμένες δράσεις μάρκετινγκ συμβάλλουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται σε τιμές και ποιότητα σε διεθνές επίπεδο.

 

  • Διευκόλυνση Πρόσβασης σε Διεθνείς Αγορές: Τα clusters ενισχύουν τη διεθνή δικτύωση και την αναγνωρισιμότητα των κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς οι κοινές πρωτοβουλίες ενισχύουν την προβολή τους στις διεθνείς αγορές. Μέσω συντονισμένων δράσεων, οι επιχειρήσεις εντός του cluster μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις, αποστολές και εκδηλώσεις, προβάλλοντας τα κυπριακά προϊόντα και αυξάνοντας τις πιθανότητες διείσδυσης σε νέες αγορές.

 

  • Ενίσχυση Διεθνών Συνεργασιών: Το ΥΕΕΒ υποστηρίζει την ανάπτυξη στρατηγικών δικτύων και τη συμμετοχή των clusters σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, ενισχύοντας τις δυνατότητες συνεργασίας με διεθνείς εταίρους. Αυτές οι συνεργασίες διευκολύνουν την πρόσβαση σε καινοτόμες ιδέες και τεχνογνωσία και παρέχουν στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να συνεργαστούν σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης με διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

 

Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Τα clusters προσφέρουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, μέσω της παροχής εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι εργαζόμενοι εντός των clusters έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και να βελτιώνουν τις γνώσεις τους σε σύγχρονες τεχνολογίες και πρακτικές, ενισχύοντας έτσι τη συνολική παραγωγικότητα και καινοτομία των επιχειρήσεων.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - 1 Επιτελική Σύνοψη
02 - 2 Εισαγωγή
03 - 3 Όραμα
04 - 4 Το Βιομηχανικό Περιβάλλον της Κύπρου
05 - 5 Εξωτερικό Εμπόριο και Βιομηχανία
06 - 6 Στρατηγικές Κατευθύνσεις Κυπριακής Βιομηχανίας
07 - 6.1 Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Αύξηση Ανταγωνιστικότητας
08 - 6.2 Πράσινη Μετάβαση
09 - 6.3 Ψηφιακή Μετάβαση
10 - 6.4 Ανθρώπινο Δυναμικό και Δεξιότητες
11 - 6.5 Ενίσχυση πρόσβασης σε Χρηματοδότηση
12 - 6.6 Στρατηγική Διεθνοποίησης της Κυπριακής Βιομηχανίας
13 - 6.6.1 Άμεση Επαφή Επιχειρηματικού Κόσμου με το Κράτος
14 - 6.6.2 Ενίσχυση του Συντονιστικού Ρόλου του ΥΕΕΒ
15 - 6.6.3 Αναβάθμιση Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του ΥΕΕΒ
16 - 6.6.4 Ενίσχυση του Ρόλου των Κυπριακών Εμπορικών Κέντρων στο Εξωτερικό
17 - 6.6.5 Εκσυγχρονισμός και Ενίσχυση της Διεθνούς Παρουσίας μέσω Συμμετοχής σε Εμπορικές Εκθέσεις και Αποστολές
18 - 6.6.6 Στοχευμένη Οικονομική Υποστήριξη μέσω Επαναξιολόγησης των Σχεδίων Χορηγιών
19 - 6.6.7 Καλλιέργεια Στρατηγικών Δεξιοτήτων και Κατάρτιση Κυπριακών Επιχειρήσεων
20 - 6.6.8 Ανάπτυξη εξαγωγικής ικανότητας μέσω ενημέρωσης και καθοδήγησης – Οδηγός Εξαγωγών
21 - 6.6.9 Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters)
22 - 6.6.10 Ανάδειξη της Προέλευσης και της Ιδιαιτερότητας των Κυπριακών Προϊόντων
23 - 7 Καταληκτικά Σχόλια

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο