11 – 6.5 Ενίσχυση πρόσβασης σε Χρηματοδότηση

Έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Κύπρο, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της βιομηχανικής οικονομίας. Η ενίσχυση των χρηματοδοτικών πόρων για τις ΜμΕ προωθεί την καινοτομία, ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υποστηρίζει την ενεργειακή απόδοση, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του βιομηχανικού τομέα.

Στόχοι:

Ο κύριος στόχος της στρατηγικής είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξή τους και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Οι ΜμΕ συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την εξασφάλιση κεφαλαίων για να επενδύσουν σε καινοτόμα έργα ή να βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα. Ως εκ τούτου, η στρατηγική επικεντρώνεται στην εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προσέγγιση:

Διασφάλιση αποτελεσματικής χρήσης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων: Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) προωθεί την αποδοτική χρήση των ήδη διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση και αξιοποίηση των επενδύσεων. Αυτό περιλαμβάνει την κατεύθυνση των κεφαλαίων σε τομείς υψηλής απόδοσης και τη διασφάλιση ότι οι πόροι καταλήγουν στις επιχειρήσεις που μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά.

Σύσταση και λειτουργία Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων: Στο πλαίσιο της στρατηγικής, κρίνεται ότι η εξαγγελία της Κυβέρνησης για η σύσταση ενός εξειδικευμένου Φορέα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων αποτελεί βασικό βήμα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Ο φορέας αυτός θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο υποστήριξης για τις ΜμΕ, προσφέροντας καθοδήγηση και πληροφορίες για τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές επιλογές, καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Οικονομική στήριξη μέσω ESCO για ενεργειακή απόδοση: Οι Energy Service Companies (ESCOs) προσφέρουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο χρηματοδότησης για τις ΜμΕ, επιτρέποντας τους να εφαρμόσουν έργα ενεργειακής απόδοσης χωρίς την ανάγκη προκαταβολικών κεφαλαίων. Μέσω των ESCOs, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, οι οποίες μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη και βελτιώνουν την περιβαλλοντική τους απόδοση, χωρίς να δεσμεύουν τα δικά τους κεφάλαια.

Ενίσχυση τραπεζικών εργαλείων χρηματοδότησης για ΜμΕ: Η στρατηγική ενθαρρύνει την ενεργότερη συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των ΜμΕ. Οι τράπεζες καλούνται να αναπτύξουν νέα εργαλεία χρηματοδότησης, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κυπριακών επιχειρήσεων, όπως ευνοϊκούς όρους δανεισμού και στοχευμένες πιστωτικές διευκολύνσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι ΜμΕ θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια που θα υποστηρίξουν την επιχειρηματική τους ανάπτυξη.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - 1 Επιτελική Σύνοψη
02 - 2 Εισαγωγή
03 - 3 Όραμα
04 - 4 Το Βιομηχανικό Περιβάλλον της Κύπρου
05 - 5 Εξωτερικό Εμπόριο και Βιομηχανία
06 - 6 Στρατηγικές Κατευθύνσεις Κυπριακής Βιομηχανίας
07 - 6.1 Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Αύξηση Ανταγωνιστικότητας
08 - 6.2 Πράσινη Μετάβαση
09 - 6.3 Ψηφιακή Μετάβαση
10 - 6.4 Ανθρώπινο Δυναμικό και Δεξιότητες
11 - 6.5 Ενίσχυση πρόσβασης σε Χρηματοδότηση
12 - 6.6 Στρατηγική Διεθνοποίησης της Κυπριακής Βιομηχανίας
13 - 6.6.1 Άμεση Επαφή Επιχειρηματικού Κόσμου με το Κράτος
14 - 6.6.2 Ενίσχυση του Συντονιστικού Ρόλου του ΥΕΕΒ
15 - 6.6.3 Αναβάθμιση Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του ΥΕΕΒ
16 - 6.6.4 Ενίσχυση του Ρόλου των Κυπριακών Εμπορικών Κέντρων στο Εξωτερικό
17 - 6.6.5 Εκσυγχρονισμός και Ενίσχυση της Διεθνούς Παρουσίας μέσω Συμμετοχής σε Εμπορικές Εκθέσεις και Αποστολές
18 - 6.6.6 Στοχευμένη Οικονομική Υποστήριξη μέσω Επαναξιολόγησης των Σχεδίων Χορηγιών
19 - 6.6.7 Καλλιέργεια Στρατηγικών Δεξιοτήτων και Κατάρτιση Κυπριακών Επιχειρήσεων
20 - 6.6.8 Ανάπτυξη εξαγωγικής ικανότητας μέσω ενημέρωσης και καθοδήγησης – Οδηγός Εξαγωγών
21 - 6.6.9 Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters)
22 - 6.6.10 Ανάδειξη της Προέλευσης και της Ιδιαιτερότητας των Κυπριακών Προϊόντων
23 - 7 Καταληκτικά Σχόλια

Ένα Σχόλιο

  1. Σύσταση και λειτουργία Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων: Ο εν λόγω οργανισμός μπορεί να πιστοποιηθεί και να λειτουργεί ως κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ) από την ΑνΑΔ, ώστε να σχεδιάζει και να εφαρμόζει σχετικά προγράμματα κατάρτισης.

    Η ΑνΑΔ παρέχει κίνητρα για οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης μέσω των διαφόρων σχεδίων της. Τα σχέδια διέπονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2831 της Επιτροπής, της 13ης Δεκεμβρίου 2023, σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής, της 17ης Ιουνίου 2014, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των Άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης, όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό αριθ. 2023/1315 της Επιτροπής της 23ης Ιουνίου 2023.

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο