12 – 6.6 Στρατηγική Διεθνοποίησης της Κυπριακής Βιομηχανίας
Η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση και η συνεχής διεύρυνση των αγορών, καθιστούν αναγκαία τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων των κυπριακών επιχειρήσεων, με σκοπό την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Με την εφαρμογή μιας στοχευμένης εμπορικής πολιτικής στα μέτρα των κυπριακών επιχειρήσεων, το ΥΕΕΒ επιδιώκει να υποστηρίξει τις κυπριακές επιχειρήσεις στην αξιοποίηση των διεθνών ευκαιριών και στην ενίσχυση της εικόνας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
Η Πολιτική Διεθνοποίησης του ΥΕΕΒ περιλαμβάνει την ανάπτυξη εργαλείων, υποστηρικτικών δομών και κινήτρων που στόχο έχουν να διευκολύνουν τις κυπριακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε διεθνείς αγορές, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων για να εισέλθουν και να αναπτυχθούν σε διεθνείς αγορές, συμβάλλει στην οικονομική ευημερία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Κύπρου.
Εντός του πιο πάνω πλαισίου, η Πολιτική Διεθνοποίησης του ΥΕΕΒ στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες για στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων οι οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν ή να ενισχύσουν την παρουσίας τους σε αγορές του εξωτερικού:
- Το Κράτος δίπλα στις Επιχειρήσεις
- Ενέργειες προώθησης και επιχειρηματικής δικτύωσης
- Οικονομική Υποστήριξη και Επιχορηγήσεις
- Ανάπτυξη Δεξιοτήτων και Παροχή Πληροφόρησης
Η εφαρμογή της Πολιτικής Διεθνοποίησης του ΥΕΕΒ μεταφράζεται σε εργαλεία και δράσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην:
- Ενθάρρυνση και Προώθηση Εξαγωγών: Ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ξεκινήσουν εξαγωγές ή να αναπτυχθούν περαιτέρω σε υφιστάμενες ή νέες αγορές και δράσεις για προώθηση των κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό.
- Παροχή Γνώσεων και Πληροφοριών: Παροχή γνώσεων και επαρκών πληροφοριών στις επιχειρήσεις σε σχέση με τις ξένες αγορές και τις διαδικασίες διεθνοποίησης, με σκοπό τη ενίσχυση της δυνατότητας αξιολόγησης και λήψης ενημερωμένων αποφάσεων για εξαγωγές.
- Ανάπτυξη Εξαγωγικής Ικανότητας: Παροχή υποστήριξης με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας και των εξαγωγικών ικανοτήτων των επιχειρήσεων για αποτελεσματική δραστηριοποίηση στις αγορές-στόχους.
- Διασύνδεση με αγορές του εξωτερικού: Επαναξιολόγηση και ενίσχυση του τρόπου διασύνδεσης των κυπριακών επιχειρήσεων με ενδιαφερόμενους αγοραστές, πράκτορες, παρόχους χρηματοδότησης και διαμεσολαβητές στις αγορές-στόχους.
- Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων μέσω της εξάλειψης των εμποδίων για εξαγωγές, της παροχής στοχευμένης οικονομικής υποστήριξης και της ενθάρρυνσης ξένων καταναλωτών και επιχειρήσεων να στραφούν σε κυπριακά προϊόντα.
Τέλος
Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) λειτουργεί σχέδια που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν από εκπαιδευτές από το εξωτερικό ή εμπειρογνώμονες που φέρνουν τεχνογνωσία από το εξωτερικό, για ενίσχυση της διεθνοποίησης της κυπριακής βιομηχανίας. Ειδικότερα, στα σχέδια «Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στο Εξωτερικό» και «Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης – Ζωτικής Σημασίας», εγκρίνονται καινοτομικά θέματα ή θέματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν στην Κύπρο, ενισχύοντας έτσι την εισαγωγή τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.
Η στρατηγική διεθνοποίησης περιλαμβάνει τον άξονα «Ανάπτυξη Δεξιοτήτων και Παροχή Πληροφόρησης». Επισημαίνεται ότι η ΑνΑΔ επιχορηγεί την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης. Οι επιχορηγήσεις διέπονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2831 της Επιτροπής και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014 στην ενότητα 6.5. Και στους δύο κανονισμούς εξαιρούνται ενισχύσεις που χορηγούνται για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε τις ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα. Εκπαιδευτικά προγράμματα αναφορικά με αυτές τις δραστηριότητες δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.