07 – 6.1 Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Αύξηση Ανταγωνιστικότητας

Έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας

Για την επίτευξη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής βιομηχανίας, έχουν τεθεί ως προτεραιότητα στρατηγικές κατευθύνσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των δυνατοτήτων του τομέα. Οι βασικοί άξονες αυτών των στρατηγικών επικεντρώνονται στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης, καθώς και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και τη διευκόλυνση της δραστηριοποίησης ξένων εταιρειών στην Κύπρο.

Στόχοι:

Το ΥΕΕΒ στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών, αναγνωρίζοντας ότι η μείωση του διοικητικού φόρτου αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την επιτάχυνση των επιχειρηματικών διαδικασιών και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των βιομηχανιών. Επιπλέον, η περαιτέρω προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης έχει διπλό στόχο: τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πληροφόρηση για τις επιχειρήσεις και την παροχή e-υπηρεσιών που θα μειώσουν την ανάγκη για παραδοσιακές, χρονοβόρες διαδικασίες.

Παράλληλα, το ΥΕΕΒ αναγνωρίζει τη σημασία της ανάπτυξης εξειδικευμένων αγορών, οι οποίες θα επιτρέψουν την προώθηση πολιτικών που διαφοροποιούν τα κυπριακά βιομηχανικά προϊόντα. Με τον τρόπο αυτόν, θα αυξηθεί η προστιθέμενη αξία και η παραγωγικότητα, καθιστώντας τη βιομηχανία πιο ανταγωνιστική τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές πεδίο. Τέλος, η προσέλκυση τόσο εγχώριων όσο και άμεσων ξένων επενδύσεων κρίνεται απαραίτητη για την τόνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Προσέγγιση:

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, η στρατηγική προσέγγιση του ΥΕΕΒ εστιάζει σε συγκεκριμένες πρακτικές που θα επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών. Μέσα από τη μείωση του διοικητικού φόρτου, οι βιομηχανίες θα μπορούν να διαχειρίζονται τις υποχρεώσεις τους πιο αποτελεσματικά, εστιάζοντας στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Η χαρτογράφηση της βιομηχανίας αποτελεί μία ακόμη σημαντική προσέγγιση που ενισχύει τη δυνατότητα αναγνώρισης στρατηγικών συνεργασιών, με σκοπό την προώθηση της βιομηχανικής συμβίωσης. Μέσω της χαρτογράφησης θα διευκολυνθεί η ανάπτυξη συνεργασιών που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Πρόσθετα, το ΥΕΕΒ προωθεί την αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης των βιομηχανικών περιοχών, στη βάση καλών πρακτικών, στην τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου βιομηχανικών περιοχών καθώς και την ανάπτυξη νέου τύπου επιχειρηματικών υποδομών.

Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή και την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων που προσφέρει η κυπριακή βιομηχανία. Η ανάδειξη αυτή δεν αποτελεί μόνο έναν τρόπο να ενισχυθεί η εικόνα της βιομηχανίας στο εξωτερικό, αλλά και ένα μέσο για να προσελκύσει επενδύσεις, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Η Κυπριακή Βιομηχανία, μέσα από αυτές τις πρακτικές, στοχεύει να εδραιωθεί ως ένας αξιόπιστος, ευέλικτος και ανθεκτικός τομέας, που μπορεί να προσαρμόζεται και να πρωτοπορεί στον διεθνή ανταγωνισμό.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - 1 Επιτελική Σύνοψη
02 - 2 Εισαγωγή
03 - 3 Όραμα
04 - 4 Το Βιομηχανικό Περιβάλλον της Κύπρου
05 - 5 Εξωτερικό Εμπόριο και Βιομηχανία
06 - 6 Στρατηγικές Κατευθύνσεις Κυπριακής Βιομηχανίας
07 - 6.1 Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Αύξηση Ανταγωνιστικότητας
08 - 6.2 Πράσινη Μετάβαση
09 - 6.3 Ψηφιακή Μετάβαση
10 - 6.4 Ανθρώπινο Δυναμικό και Δεξιότητες
11 - 6.5 Ενίσχυση πρόσβασης σε Χρηματοδότηση
12 - 6.6 Στρατηγική Διεθνοποίησης της Κυπριακής Βιομηχανίας
13 - 6.6.1 Άμεση Επαφή Επιχειρηματικού Κόσμου με το Κράτος
14 - 6.6.2 Ενίσχυση του Συντονιστικού Ρόλου του ΥΕΕΒ
15 - 6.6.3 Αναβάθμιση Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του ΥΕΕΒ
16 - 6.6.4 Ενίσχυση του Ρόλου των Κυπριακών Εμπορικών Κέντρων στο Εξωτερικό
17 - 6.6.5 Εκσυγχρονισμός και Ενίσχυση της Διεθνούς Παρουσίας μέσω Συμμετοχής σε Εμπορικές Εκθέσεις και Αποστολές
18 - 6.6.6 Στοχευμένη Οικονομική Υποστήριξη μέσω Επαναξιολόγησης των Σχεδίων Χορηγιών
19 - 6.6.7 Καλλιέργεια Στρατηγικών Δεξιοτήτων και Κατάρτιση Κυπριακών Επιχειρήσεων
20 - 6.6.8 Ανάπτυξη εξαγωγικής ικανότητας μέσω ενημέρωσης και καθοδήγησης – Οδηγός Εξαγωγών
21 - 6.6.9 Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters)
22 - 6.6.10 Ανάδειξη της Προέλευσης και της Ιδιαιτερότητας των Κυπριακών Προϊόντων
23 - 7 Καταληκτικά Σχόλια

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο