02 – 2 Εισαγωγή
Η βιομηχανική παραγωγή ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τους κύριους άξονες της οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας της Κύπρου. Μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ενίσχυσης των εξαγωγών, της προώθησης της καινοτομίας και της βελτίωσης της ανθεκτικότητας, η κυπριακή βιομηχανία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ευημερία και τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας στο σύνολό της.
Η όλο και αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, η συνεχής διεύρυνση των αγορών, καθώς και οι αναδυόμενες τάσεις, καθιστούν τον στρατηγικό προσανατολισμό των πολιτικών βιομηχανικής παραγωγής της Κύπρου, κρίσιμο για την βιωσιμότητα και την επιτυχία των κυπριακών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μια στοχευμένη και καλά σχεδιασμένη πολιτική παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων, σε συνδυασμό με δράσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών και της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της θέσης της Κύπρου στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Συνεπώς, η διασύνδεση της πολιτικής παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων με την πολιτική διεθνοποίησης, είναι καθοριστική για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Κύπρου.
2.1 Το Έγγραφο Πολιτικής
Το Έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας, αποτελεί τη μετεξέλιξη της «Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019 – 2030» του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ). Η ανάγκη για την μετεξέλιξη της υφιστάμενης Βιομηχανικής Πολιτικής η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2019, έρχεται σε συνάρτηση με την επικαιροποίηση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Πολιτικής καθώς και μετά από διαβουλεύσεις του ΥΕΕΒ με εμπλεκόμενους φορείς της κυπριακής βιομηχανίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του ΥΕΕΒ για ενίσχυση της Κυπριακής Βιομηχανίας και τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε μια πιο ανταγωνιστική και διεθνοποιημένη αγορά.
Το παρόν έγγραφο πολιτικής αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καθοδηγητικού πλαισίου για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και την προώθηση των εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Μέσω ενός οργανωμένου πλαισίου, το ΥΕΕΒ στοχεύει στην προώθηση της βιομηχανίας και τη σύνδεση των τοπικών επιχειρήσεων με τις παγκόσμιες αγορές, θέτοντας τις βάσεις για μια δυναμική και εξωστρεφή οικονομία.
Βασικός στόχος του εγγράφου πολιτικής, είναι η παροχή στρατηγικής κατεύθυνσης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, θέτοντας τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν από τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής. Η σύνδεση αυτή καθίσταται σημαντική καθώς το παγκόσμιο εμπόριο γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, με τις επιχειρήσεις να χρειάζονται σαφή καθοδήγηση και στόχους για να προσαρμοστούν στις διεθνείς απαιτήσεις. Το έγγραφο πολιτικής επενδύει στη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιδιώκοντας στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση πολιτικών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας.
Επιπλέον, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της προώθησης της καινοτομίας, της τεχνολογικής αναβάθμισης και της βελτίωσης της παραγωγικότητας, το έγγραφο πολιτικής αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι οι βιομηχανίες θα μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των παγκόσμιων αγορών, αποκτώντας τα απαραίτητα εργαλεία και κίνητρα για να ενισχύσουν τη θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό. Συνακόλουθα, η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην κοινωνική σταθερότητα, την ευημερία και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Τέλος, η εξωστρέφεια αποτελεί σημαντική συνιστώσα της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους και να δημιουργήσουν στρατηγικές συμμαχίες. Θέτοντας ως στόχο τη διεθνοποίηση των κυπριακών επιχειρήσεων, το έγγραφο αναλύει στρατηγικές για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στη διαδικασία εξαγωγών και στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών. Οι προσπάθειες διεθνοποίησης ενισχύονται από πολιτικές οι οποίες επικεντρώνεται στη στοχευμένη οικονομική ενίσχυση, καθώς και την παροχή άλλων κινήτρων, με συγκεκριμένα κριτήρια, διασφαλίζοντας την ορθολογική διαχείριση των δημόσιων πόρων, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη μέγιστη αποδοτικότητα.
Τέλος