18 – 6.6.6 Στοχευμένη Οικονομική Υποστήριξη μέσω Επαναξιολόγησης των Σχεδίων Χορηγιών

Έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας

Η στοχευμένη οικονομική υποστήριξη μέσω της επαναξιολόγησης των Σχεδίων Χορηγιών αποτελεί μια στρατηγική προσέγγιση που επιδιώκει την αποδοτικότερη διαχείριση των δημόσιων πόρων και τη βελτιστοποίηση της οικονομικής υποστήριξης των επιχειρήσεων. Με την εστίαση σε επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό εξαγωγικής ανάπτυξης και την τακτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, το ΥΕΕΒ στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οφέλους από τη χρήση των δημοσίων πόρων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

Στόχος:

Ο βασικός στόχος της στρατηγικής αυτής είναι η αποδοτικότερη χρήση των δημοσίων πόρων και η βελτιστοποίηση της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται στις επιχειρήσεις. Η επαναξιολόγηση των Σχεδίων Χορηγιών επιτρέπει την επικέντρωση σε επιχειρήσεις με δυναμικό ανάπτυξης και εξωστρέφειας, διασφαλίζοντας ότι οι δημόσιοι πόροι αξιοποιούνται σε τομείς που προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την οικονομία και ενισχύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

Προσέγγιση:

  • Επικέντρωση σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με Προοπτική: Το ΥΕΕΒ προσανατολίζει τις χορηγίες σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν τη δυνατότητα και ένα πλάνο εξαγωγικής ανάπτυξης. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την οικονομική υποστήριξη, συμβάλλοντας στην αύξηση των εξαγωγών και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, οι χορηγίες υποστηρίζουν επιχειρήσεις που προάγουν την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στην κυπριακή αγορά.

 

  • Αξιολόγηση Οικονομικού Αποτυπώματος: Το ΥΕΕΒ θα εφαρμόζει μια μεθοδολογία αξιολόγησης για να καταγράψει τους στόχους και το αναμενόμενο όφελος από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις ή αποστολές. Μέσα από αυτή την ανάλυση, θα προσδιορίζεται το οικονομικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει η κάθε συμμετοχή, εξασφαλίζοντας ότι οι πόροι κατευθύνονται σε επιχειρήσεις που είναι σε θέση να παράγουν ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

 

  • Παρακολούθηση και Αξιολόγηση Αποτελεσμάτων: Η αξιολόγηση της απόδοσης της επένδυσης του κράτους στις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη για την καθοδήγηση μελλοντικών αποφάσεων για χορηγίες. Το ΥΕΕΒ θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τα αποτελέσματα των χορηγιών, εξετάζοντας την απόδοση και τα επιτεύγματα των επιχειρήσεων που έχουν υποστηριχθεί οικονομικά. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση των σχεδίων χορηγιών, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές αποφάσεις βασίζονται σε δεδομένα και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - 1 Επιτελική Σύνοψη
02 - 2 Εισαγωγή
03 - 3 Όραμα
04 - 4 Το Βιομηχανικό Περιβάλλον της Κύπρου
05 - 5 Εξωτερικό Εμπόριο και Βιομηχανία
06 - 6 Στρατηγικές Κατευθύνσεις Κυπριακής Βιομηχανίας
07 - 6.1 Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Αύξηση Ανταγωνιστικότητας
08 - 6.2 Πράσινη Μετάβαση
09 - 6.3 Ψηφιακή Μετάβαση
10 - 6.4 Ανθρώπινο Δυναμικό και Δεξιότητες
11 - 6.5 Ενίσχυση πρόσβασης σε Χρηματοδότηση
12 - 6.6 Στρατηγική Διεθνοποίησης της Κυπριακής Βιομηχανίας
13 - 6.6.1 Άμεση Επαφή Επιχειρηματικού Κόσμου με το Κράτος
14 - 6.6.2 Ενίσχυση του Συντονιστικού Ρόλου του ΥΕΕΒ
15 - 6.6.3 Αναβάθμιση Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του ΥΕΕΒ
16 - 6.6.4 Ενίσχυση του Ρόλου των Κυπριακών Εμπορικών Κέντρων στο Εξωτερικό
17 - 6.6.5 Εκσυγχρονισμός και Ενίσχυση της Διεθνούς Παρουσίας μέσω Συμμετοχής σε Εμπορικές Εκθέσεις και Αποστολές
18 - 6.6.6 Στοχευμένη Οικονομική Υποστήριξη μέσω Επαναξιολόγησης των Σχεδίων Χορηγιών
19 - 6.6.7 Καλλιέργεια Στρατηγικών Δεξιοτήτων και Κατάρτιση Κυπριακών Επιχειρήσεων
20 - 6.6.8 Ανάπτυξη εξαγωγικής ικανότητας μέσω ενημέρωσης και καθοδήγησης – Οδηγός Εξαγωγών
21 - 6.6.9 Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters)
22 - 6.6.10 Ανάδειξη της Προέλευσης και της Ιδιαιτερότητας των Κυπριακών Προϊόντων
23 - 7 Καταληκτικά Σχόλια

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο