03 – ΠΥΛΩΝΑΣ 1 – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΓΗΡΑΝΣΗ 2025-2030

Στόχος είναι η επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας, η οποία προλαμβάνει την κοινωνική απομόνωση με την προώθηση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή, μέσω της πρόσβασης σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, της διασφάλισης επαρκούς συνταξιοδοτικού εισοδήματος, φιλικού ηλικιακά περιβάλλοντος αλλά και της ενδυνάμωσης των διαγενεακών σχέσεων.

1.1.       Αντιμετώπιση κοινωνικής απομόνωσης

 Υφιστάμενη κατάσταση

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας (ΥΦΚΠ) στηρίζει προγράμματα που προάγουν τη δημιουργική απασχόληση, την αξιοποίηση των κοινωνικών δεξιοτήτων των ηλικιωμένων, την κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία τους. Για τον σκοπό αυτό, μέσω των Σχεδίων Κρατικών Ενισχύσεων στηρίζει οικονομικά Κέντρα Ενηλίκων και Πολυδύναμα Κέντρα που λειτουργούν από ΜΚΟ και ΑΤΑ.

Επιπρόσθετα, μέσω του Προγράμματος «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς» και την παγκύπρια επέκταση του, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ, προωθείται η ενδυνάμωση της πρόσβασης του πολίτη στις κοινωνικές υπηρεσίες και ο έγκαιρος, άμεσος εντοπισμός και παρέμβαση για αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, μεταξύ αυτών και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέργεια μεταξύ κράτους και ΑΤΑ ως ο εγγύτερος θεσμός προς τους πολίτες, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και αποτελεσματικότητα παρέμβασης στα κοινωνικά ζητήματα. Το πρόγραμμα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα τρίτης ηλικίας που διαμένουν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, τα οποία δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Το ΥΦΚΠ μέσω της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) παρέχει σε δικαιούχους του ΕΕΕ επίδομα κατ’οίκον  φροντίδας και επίδομα ημερήσιας φροντίδας. Επιπρόσθετα, παρέχεται επίδομα φροντίδας σε Αιχμαλώτους και Ομήρους Πολέμου, Συζύγους Αγνοουμένων και Χήρες Πεσόντων 1974, Κατά Χάριν Μηνιαίο Χορήγημα σε Βετεράνο Αγωνιστή του Β Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και Κατά Χάριν Μηνιαίο Χορήγημα σε Χήρο / Χήρα Βετεράνου Αγωνιστή του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΚΑ) εφαρμόζει Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα σε Ξενοδοχεία των Ορεινών Θερέτρων και του Πύργου Τηλλυρίας.

Ειδικότεροι στρατηγικοί στόχοι

  • Βελτίωση κοινωνικοποίησης και ενεργότερης συμμετοχής μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με ΜΚΟ και ΑΤΑ.
  • Βελτίωση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Βελτίωση των προγραμμάτων κατ’οίκον φροντίδας (όλα τα επιδόματα φροντίδας)
  • Βελτίωση της κοινωνικοποίησης των ατόμων τρίτης ηλικίας.

 Νέες Δράσεις

  Περιγραφή Δράσης Φορέας Υλοποίησης Χρονοδιά-γραμμα Εκτιμώμενο Κόστος
1 Πρόγραμμα «ΦροντίΖΩ»

–       Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών κατ’οίκον φροντίδας

–       Παροχή υπηρεσιών συντροφιάς σε ηλικιωμένους από εθελοντές, κατ’οίκον

ΥΦΚΠ 2025  
2 Εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση και αύξηση της παροχής κατ’οίκον φροντίδας ΥΦΚΠ (ΥΔΕΠ)

 

2025  
3 Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος «Κόκκινο Κουμπί» ΥΦΚΠ (ΥΚΕ) 2025  
4 Παγκύπρια επέκταση και ενίσχυση προγράμματος Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς ΥΚΕ 2024-2029 11 εκατ. (συγχρηματοδοτούμενο έργο, ΘΑλΕΙΑ 2021-2027)
5 Δημιουργία 6 μικρών κατοικιών οικογενειοκεντρικού χαρακτήρα, μακροχρόνιας χωρητικότητας 10 ατόμων στο πλαίσιο του ΣΑΑ ΥΦΚΠ 2026

 

 

Κόστος ΣΑΑ
4 Διευκόλυνση χρήσης ιδιωτικού οχήματος:

-Μελέτη ζητήματος υψηλών ασφαλίστρων.

-Μελέτη ζητήματος υψηλού κόστους αδειών κυκλοφορίας παλαιών αυτοκινήτων που κατέχονται από συνταξιούχους.

ΥΠΟΙΚ

 

ΥΜΕΕ

2025-2026 Καθορισμός κατόπιν διερεύνησης

1.2.       Απασχόληση, μετάβαση στη σύνταξη και οικονομική ασφάλεια

Υφιστάμενη κατάσταση

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ) του ΥΕΚΑ διασφαλίζουν την καταβολή των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (θεσμοθετημένη σύνταξη, σύνταξη χηρείας στον/στην επιζών/ούσα σύζυγο, κοινωνική σύνταξη), ενώ μέσω της βελτίωσης των διαδικασιών έχει επιτευχθεί η έγκαιρη καταβολή της θεσμοθετημένης σύνταξης εντός ενός μήνα από τη συμπλήρωση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, διασφαλίζουν επίσης τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας αναλογιστικής ανασκόπησης με έτος αναφοράς στο 2020, είναι βιώσιμο μέχρι το 2080 χωρίς να απαιτείται πρόσθετη αύξηση του ποσοστού εισφοράς ή αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.

Επιπρόσθετα, οι ΥΚΑ παραχωρούν Κοινωνική Κάρτα σε όλα τα πρόσωπα που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο και είναι ηλικίας άνω των 63 ετών καθώς και στους συνταξιούχους ανικανότητας ή αναπηρίας, η οποία τους παρέχει την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις και να απολαμβάνουν διάφορα ωφελήματα περιλαμβανομένης έκπτωσης (50%) στη διακίνηση με λεωφορεία.

To Υφ.Κ.Π μέσω της ΥΔΕΠ, με σκοπό την περαιτέρω οικονομική στήριξη ευάλωτων ομάδων, παραχωρεί Επίδομα σε Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα. Η Κυβέρνηση προχώρησε το 2023 σε αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου της τάξης του 5%, ενώ αύξηση ύψους 30% καταβλήθηκε  και στο πασχαλινό επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

Παράλληλα, το κράτος επωμίζεται το κόστος των αυξήσεων στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έτσι ώστε το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου, να μην μειώνεται σε κανένα δικαιούχο επειδή έλαβε αύξηση στη σύνταξη του.

Το 2023 η Κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, το οποίο παραχωρείται από την ΥΔΕΠ του ΥΦ.Κ.Π

Ειδικότεροι στρατηγικοί στόχοι

  • Διασφάλιση οικονομικής ασφάλειας ατόμων τρίτης ηλικίας μέσω των συντάξεων.
  • Διασφάλιση προσβασιμότητας της διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων.

Νέες Δράσεις

  Περιγραφή Δράσης Φορέας Υλοποίησης Χρονοδιά-γραμμα Εκτιμώμενο Κόστος
1 Βελτίωση του συστήματος παροχής συντάξεων

– Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος

-Μελέτη ελάφρυνσης αναλογιστικής αναπροσαρμογής

– Μελέτη χορήγησης σύνταξης χηρείας σε όλους τους άντρες χήρους

ΥΚΑ 2025-2030 Καθορισμός κατόπιν μελέτης
2 Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου

-Μη υπολογισμός επιδότησης ΚΟΑΠ για σκοπούς επιδόματος Χ/Σ, με κριτήρια

ΥΦΚΠ (ΥΔΕΠ)    
3 Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων:

– Αύξηση του ποσού της παροχής Σχέδιο σε άτομα που είναι δικαιούχοι φροντίδας σε Στέγη από το μέγιστο συνολικό ποσό των 745 ευρώ σε 1300 ευρώ

-Αύξηση των αριθμού δικαιούχων, με την επέκταση του ορίου καταθέσεων σε 10.000 ευρώ.

-Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την εισαγωγή δεσμευτικών ποιοτικών κριτηρίων για τις Στέγες, τα οποία θα αξιολογούνται και θα αναβαθμίζονται προοδευτικά στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του Σχεδίου.

– Αξιολόγηση/ Ανατροφοδότηση με το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής.

ΥΦΚΠ (ΥΔΕΠ) 2025 (έναρξη εφαρμογής)

2026 (αξιολόγηση)

7,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως

1.3.       Φιλικό ηλικιακά περιβάλλον

Υφιστάμενη κατάσταση

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισμένων και Παθόντων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) εφαρμόζουν μέτρα βελτίωσης των στεγαστικών συνθηκών διαβίωσης. Συγκεκριμένα για όλους τους εκτοπισθέντες συνταξιούχους που διαμένουν σε Κυβερνητικούς Οικισμούς, εκτός από τη συνήθη συντήρηση/επιδιόρθωση των κατοικιών/διαμερισμάτων τους που γίνεται για όλους τους πρόσφυγες, ισχύουν και τα ακόλουθα:

(α) Οικονομική βοήθεια για ανέγερση δεύτερου αποχωρητηρίου στο ισόγειο, όπου δεν υπάρχει (όταν πρόκειται για διώροφες κατοικίες),

(β) Όπου κριθεί αναγκαίο, γίνεται αντικατάσταση μπανιέρας σε ντους για διευκόλυνση των ηλικιωμένων,

(γ) Το Τμήμα προχωρά στην εγκατάσταση ανελκυστήρων σε υφιστάμενες πολυκατοικίες Κυβερνητικών Οικισμών, όπου αυτό είναι δυνατόν,

(δ) Κατασκευάζονται ράμπες πρόσβασης στις εισόδους πολυκατοικιών.

Παράλληλα, εφαρμόζει το Σχέδιο Χορηγιών «κτίΖΩ» (Σχέδιο Χορηγιών σε Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων), το οποίο αφορά παροχή χορηγίας σε δικαιούχους διαμερισμάτων 358 υφιστάμενων πολυκατοικιών των Κυβερνητικών Οικισμών Στέγασης Εκτοπισθέντων, για επιδιόρθωση/ ενίσχυση ή αναδόμηση των πολυκατοικιών τους.

Παρέχεται επίσης βοήθεια για σκοπούς στέγασης των προσφύγων/ παθόντων με βάση τα ακόλουθα ισχύοντα Στεγαστικά Σχέδια:

(α) Αυτοστέγαση σε ιδιόκτητα οικόπεδα,

(β) Αγορά οικίας/ διαμερίσματος

(γ) Επιδιόρθωση ιδιόκτητης κατοικίας

(δ) Επιδότηση Ενοικίου.

Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) παρέχει έκπτωση 50% στα κόμιστρα λεωφορείων τακτικών γραμμών για τους Δικαιούχους κοινωνικής κάρτας του ΥΕΚΑ, κατόπιν εξασφάλισης της προσωποποιημένης έξυπνης κάρτας. Επιπρόσθετα, παρέχει δωρεάν μετακίνηση για συνταξιούχους που είναι δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα του ΥΦΚΠ, κατόπιν εξασφάλισης της προσωποποιημένης έξυπνης κάρτας.

Ειδικότεροι στρατηγικοί στόχοι

  • Ενθάρρυνση της ανάπτυξης επιλογών στέγασης φιλικών προς την Τρίτη ηλικία.
  • Ανάπτυξη του συστήματος δημόσιων μεταφορών με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Νέες Δράσεις

  Περιγραφή Δράσης Φορέας Υλοποίησης Χρονοδιά-γραμμα Εκτιμώμενο Κόστος
1 Ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων με γνώμονα τις στεγαστικές ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας και ιδιαίτερα σε σχέση με την προσβασιμότητα για ενθάρρυνση της παραμονής στην οικία τους και αποφυγή της ιδρυματοποίησης ΥΠΕΣ 2025-2030  
2 Ανάπτυξη συστήματος δημόσιων μεταφορών φιλικών προς την Τρίτη ηλικία:

-Διασφάλιση ότι οι διαδρομές των δημόσιων μεταφορών εξυπηρετούν τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας

-Διασφάλιση της προσβασιμότητας για τα άτομα τρίτης ηλικίας στα μέσα μεταφοράς

ΥΜΕΕ 2025-2030

 

1.4. Αλληλεγγύη μεταξύ γενεών

Υφιστάμενη κατάσταση

Σήμερα, οι πλείστες διαγενεακές δράσεις λαμβάνουν χώρα με πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο (π.χ. συνεργασία Στεγών Ηλικιωμένων και εκπαιδευτηρίων) και η καταγραφή τους είναι δύσκολη.

Επιπρόσθετα, σε εθνικό επίπεδο, η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού (ΥΦΠ) εφαρμόζει Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μεταφοράς Τεχνογνωσίας από Χειροτέχνες τρίτης ηλικίας στις νεότερες γενιές (σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης).

Ειδικότεροι στρατηγικοί στόχοι

  • Καταγραφή των διαγενεακών δράσεων παγκύπρια για να καταστεί δυνατή μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος.
  • Διερεύνηση και προώθηση της πραγματοποίησης διαγενεακών συναντήσεων σε βιβλιοθήκες και δράσεων εθελοντικής εργασίας στα Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Νέες Δράσεις

  Περιγραφή Δράσης Φορέας Υλοποίησης Χρονοδιά-γραμμα Εκτιμώμενο Κόστος
1 Καταγραφή των υφιστάμενων διαγενεακών δράσεων παγκύπρια και ετοιμασία συνολικού προγραμματισμού δράσεων ΥΦΚΠ

ΥΠΑΝ

Φορέας Τρίτης Ηλικίας

ΑΤΑ

ΜΚΟ

2025
2 Φιλαναγνωστικές συναντήσεις σε βιβλιοθήκες:

-Αφηγήσεις προς νεότερους και από νεότερους. Λέσχες ενεργητικής/δημιουργικής  Ακρόασης «Διάβασέ μου».

-Συναντήσεις με Συγγραφείς.

Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού (ΥΦΠ)

 

Δημοτικές βιβλιοθήκες, Στέγες Ηλικιωμένων,

Πολυδύναμα κέντρα

2025  
3 Δράσεις εθελοντικής εργασίας για περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των γενεών αλλά και συμπερίληψης των ηλικιωμένων:

«Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (ΠΔΒΕΕΚ), «Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» (ΕΣΤΕΕ), «Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – ΜΙΕΕΚ»

Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης – ΥΠΑΝ 2025  

 

Τέλος


4 Σχόλια

  1. Σχόλιο:1.4.: Αλληλεγγύη μεταξύ γενεών: Ειδικότεροι στρατηγικοί στόχοι:
    Συμφωνούμε με την ανάγκη καταγραφής των διαγενεακών δράσεων παγκύπρια και τη διερεύνηση/προώθηση της πραγματοποίησης διαγενεακών συναντήσεων. Επιπρόσθετα, εισηγούμαστε να δοθεί έμφαση στη λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης στις πόλεις, στις ορεινές και υπαίθριες περιοχές που θα συμβάλουν στον διαγενεακό διάλογο. Στα εν λόγω Κέντρα, πέραν από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα μπορούσαν να διοργανώνονται επίσης: Ομαδικά μαθήματα σωματικής και νοητικής άσκησης από νέους, εκμάθηση ξένων γλωσσών, να προβλεφθεί στήριξη και υποβοήθηση -από νέους- ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συναλλαγές ή σε ιστοσελίδες της κυβερνητικής πύλης για την εξυπηρέτηση τους. Οι νέοι θα μπορούσαν να διοργανώνουν μαθήματα πρώτων βοηθειών, υγιεινής διατροφής, ευεξίας, πρόληψης πυρκαγιών, βιωματικές ξεναγήσεις με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, περιπάτους στη φύση και γνωριμία με τα ενδημικά φυτά και βότανα, μαθήματα κυπριακής κουζίνας,κλπ.

  2. Σχόλιο: 1.3.: Φιλικό ηλικιακά περιβάλλον: Το Υπουργείο Μεταφορών……
    Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να είναι τακτικά και προσβάσιμα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή κινητικές δυσκολίες. Τα λεωφορεία θα πρέπει να έχουν μηχανισμό προσβασιμότητας για τα τροχοκαθίσματα. Θα πρέπει να προβλεφθούν κατάλληλα στέγαστρα, πιο τακτικές στάσεις και διαβάσεις πεζών. Στα στέγαστρα να αναγράφεται ο αριθμός του/των λεωφορείου/ων, ο προορισμός του/τους και όχι μόνον η οδός. Να υπάρχει χάρτης με ένδειξη της διαδρομής του/των λεωφορείου/ων, της συχνότητάς του/τους, αν ληφθεί υπόψη ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δυνατόν να μην διαθέτουν «έξυπνο τηλέφωνο» για να κάνουν χρήση της εφαρμογής «ΡΑΜΕ». Λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού λεωφορείων, εισηγούμαστε να ελευθεροποιηθεί η προσφορά της διακίνησης για να εισαχθούν νέοι τρόποι όπως υπηρεσίες πχ uber ή υπηρεσία οδηγού με ευνοϊκούς όρους καθότι τα κόμιστρα των ταξί είναι πολύ υψηλά.

  3. Σχόλιο: 1.2.: «Απασχόληση, μετάβαση στη σύνταξη και οικονομική ασφάλεια»: Υφιστάμενη κατάσταση: 2η παράγραφος:
    Σχόλιο: Εισηγούμαστε όπως προβλεφθεί η δωρεάν διακίνηση με λεωφορεία για τα άτομα άνω των 65 ετών, αρχής γενομένης για τα άτομα που διαμένουν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.Τις πλείστες φορές, τα άτομα από απομακρυσμένες περιοχές καλούνται να καταβάλουν το αντίτιμο 2-3 εισιτηρίων για να μεταβούν πχ στη Λευκωσία λόγω αλλαγής λεωφορείων. Η κοινωνική κάρτα θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί ως «Smart senior card» που να παρέχει εκπτώσεις και μειωμένες τιμές σε ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών
    Σχόλιο: 1.3.: Φιλικό ηλικιακά περιβάλλον:
    Εισηγούμαστε όπως μελετηθεί το θέμα της οικοδόμησης «Κοινοτήτων» για τη διαμονή/συγκατοίκηση ενδιαφερομένων ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που θα έχουν μεν τον δικό τους χώρο(διαμέρισμα/κατοικία/δωμάτιο) και την αυτονομία τους, θα απολαύουν όμως κοινών υπηρεσιών(πχ χώρος εκδηλώσεων, ομαδικής σωματικής άσκησης, κοινός χώρος σίτισης, βιβλιοθήκη, ίσως πισίνα για κολύμπι, ιατρική μονάδα) για την κοινωνικοποίηση τους με τη διοργάνωση εκδρομών, ξεναγήσεων, ταξιδίων. Η συγκατοίκηση θα επιτρέπει να ασχολούνται με τα χόμπυ τους και να έχουν και το κατοικίδιο τους.

  4. Σχόλιο : 1.2. «Αντιμετώπιση κοινωνικής απομόνωσης»:
    Ειδικότεροι στρατηγικοί στόχοι:
    Σχόλιο: Εισηγούμαστε να μελετηθούν και οι τρόποι προώθησης της συμμετοχής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην Οικονομία, την Εργασία και την Κοινωνία. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε στο μέλλον να προβλεφθεί η παράταση για 1-2 έτη της απασχόλησης ατόμων πέραν από το όριο συνταξιοδότησης -σε εθελοντική βάση- σε συνδυασμό με πρόγραμμα προετοιμασίας τους στη συνταξιοδότησή τους.Ενδεχομένως, η πρόνοια κινήτρων τύπου «Bonus» να ωθούσε άτομα να συνεχίσουν την εργασία τους για 1-2 έτη, αντισταθμίζοντας το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης με την επιβολή πέναλτυ. Παράλληλα, άτομα που απασχολούνται σε ριψοκίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα χωρίς πέναλτυ, όπως τούτο ισχύει στα πλείστα κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσης, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσαν να απασχοληθούν ως «σύμβουλοι» ή «μέντορες» νεαρών εργαζομένων κατά την πρακτική άσκησή τους, ιδίως σε τεχνικά επαγγέλματα. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει τυχόν πρωτοβουλίες ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας για ίδρυση μικρής επιχείρησης τύπου «start-up» στην οποία να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους, δεδομένου ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την παραχώρηση δανείων σε άτομα άνω των 65 ετών. Ο εθελοντισμός συμβάλλει στη δραστηριοποίηση και την κοινωνικοποίηση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και θα πρέπει να ενθαρρυνθεί.Η δια βίου μάθηση προσφέρει την ευκαιρία στα ενδιαφερόμενα άτομα -πέραν της κοινωνικοποίησής τους- να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους για να ασχοληθούν ενεργά σε μια δράση που αγαπούν ή ένα χόμπυ ή να ενημερωθούν σχετικά με νεότερες τεχνολογίες/δράσεις. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τα επιμορφωτικά μαθήματα που προσφέρουν τα Κρατικά Ιδρύματα και το Κέντρο Παραγωγικότητας. Εισηγούμαστε να προβλεφθεί η συμμετοχή συνταξιούχων και στα σεμινάρια που διοργανώνονται με τη στήριξη της ΑΝΑΔ από τα οποία αποκλείονται στο παρόν στάδιο.
    Νέες Δράσεις:
    Σημείο 6(;) αντί 4 του Πίνακα: Διευκόλυνση χρήσης ιδιωτικού οχήματος:
    Σχόλιο: Εισηγούμαστε όπως η μελέτη σχετικά με τα υψηλά ασφάλιστρα επισπευστεί και ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτος λαμβάνοντας υπόψη και την πρακτική σε άλλα κράτη, όπου τα ασφάλιστρα αυξομειώνονται με αποκλειστικό κριτήριο εκείνο των ατυχημάτων που έχει προκαλέσει ή μή ο/η οδηγός και όχι ανάλογα με την ηλικία.

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο