19 – 6.6.7 Καλλιέργεια Στρατηγικών Δεξιοτήτων και Κατάρτιση Κυπριακών Επιχειρήσεων

Έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας

Η καλλιέργεια στρατηγικών δεξιοτήτων και η κατάρτιση των κυπριακών επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους για την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Κύπρου. Η επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εξαγωγικών επιχειρήσεων διασφαλίζει ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των διεθνών αγορών.

Στόχος:

Η ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές με επιτυχία. Οι εξαγωγικές δεξιότητες, η βιώσιμη ανάπτυξη, η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και η κατάρτιση στις βέλτιστες πρακτικές πωλήσεων αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, επιτρέποντάς τους να διαφοροποιούνται και να αυξάνουν την εξωστρέφειά τους.

Προσέγγιση:

  • Συνεργασία με ΑνΑΔ, Πανεπιστήμια και Κέντρα Αριστείας: Το ΥΕΕΒ θα συνεργάζεται με την ΑνΑΔ, πανεπιστήμια και κέντρα αριστείας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που επικεντρώνονται στις εξαγωγικές δεξιότητες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διεθνή δικτύωση. Αυτά τα προγράμματα θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχημένη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές, εξοπλίζοντας τους συμμετέχοντες με εργαλεία και γνώσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

 

  • Ενίσχυση Βιώσιμης Ανάπτυξης: Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί βασική προτεραιότητα. Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν καινοτόμες πρακτικές και στρατηγικές που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει την περιβαλλοντική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τις προετοιμάζει για τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών που ολοένα και περισσότερο δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα.

 

  • Υιοθέτηση Καινοτόμων Τεχνολογιών: Η ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών στην παραγωγή και τη διαχείριση είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων. Μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους, να μειώσουν το κόστος και να ενισχύσουν την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, αποκτώντας έτσι σημαντικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.
  • Μεταφορά Τεχνογνωσίας για Ανάπτυξη Πωλήσεων: Το ΥΕΕΒ στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εργαλεία που βοηθούν στην ανάπτυξη πωλήσεων και στη δικτύωση. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και μεθόδων που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές πωλήσεων προσαρμοσμένες στις διεθνείς απαιτήσεις, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα και την εξωστρέφεια τους.

 

  • Παροχή Πιστοποιήσεων: Η παροχή αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και του κύρους των κυπριακών επιχειρήσεων. Οι πιστοποιήσεις αυτές θα αποτελούν ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης για τις επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και διευκολύνοντας την είσοδο σε νέες αγορές.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - 1 Επιτελική Σύνοψη
02 - 2 Εισαγωγή
03 - 3 Όραμα
04 - 4 Το Βιομηχανικό Περιβάλλον της Κύπρου
05 - 5 Εξωτερικό Εμπόριο και Βιομηχανία
06 - 6 Στρατηγικές Κατευθύνσεις Κυπριακής Βιομηχανίας
07 - 6.1 Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Αύξηση Ανταγωνιστικότητας
08 - 6.2 Πράσινη Μετάβαση
09 - 6.3 Ψηφιακή Μετάβαση
10 - 6.4 Ανθρώπινο Δυναμικό και Δεξιότητες
11 - 6.5 Ενίσχυση πρόσβασης σε Χρηματοδότηση
12 - 6.6 Στρατηγική Διεθνοποίησης της Κυπριακής Βιομηχανίας
13 - 6.6.1 Άμεση Επαφή Επιχειρηματικού Κόσμου με το Κράτος
14 - 6.6.2 Ενίσχυση του Συντονιστικού Ρόλου του ΥΕΕΒ
15 - 6.6.3 Αναβάθμιση Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του ΥΕΕΒ
16 - 6.6.4 Ενίσχυση του Ρόλου των Κυπριακών Εμπορικών Κέντρων στο Εξωτερικό
17 - 6.6.5 Εκσυγχρονισμός και Ενίσχυση της Διεθνούς Παρουσίας μέσω Συμμετοχής σε Εμπορικές Εκθέσεις και Αποστολές
18 - 6.6.6 Στοχευμένη Οικονομική Υποστήριξη μέσω Επαναξιολόγησης των Σχεδίων Χορηγιών
19 - 6.6.7 Καλλιέργεια Στρατηγικών Δεξιοτήτων και Κατάρτιση Κυπριακών Επιχειρήσεων
20 - 6.6.8 Ανάπτυξη εξαγωγικής ικανότητας μέσω ενημέρωσης και καθοδήγησης – Οδηγός Εξαγωγών
21 - 6.6.9 Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters)
22 - 6.6.10 Ανάδειξη της Προέλευσης και της Ιδιαιτερότητας των Κυπριακών Προϊόντων
23 - 7 Καταληκτικά Σχόλια

2 Σχόλια

  1. Παροχή Πιστοποιήσεων: Μπορεί να αξιοποιηθεί και το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ) που λειτουργεί η ΑνΑΔ.

  2. Μπορεί να αξιοποιηθούν διάφορα σχέδια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ), καθώς και το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ).

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο