13 – 6.6.1 Άμεση Επαφή Επιχειρηματικού Κόσμου με το Κράτος

Έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας

Η άμεση επαφή του επιχειρηματικού κόσμου με το κράτος είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία πολιτικών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η εμπλοκή των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση πολιτικών διεθνοποίησης ενισχύει τη συνεργασία και διευκολύνει την ανάπτυξη στρατηγικών που προάγουν τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Η στενή αυτή συνεργασία επιτρέπει στο κράτος να κατανοεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και να εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα υποστήριξης.

Στόχος:

Ο πρωταρχικός στόχος είναι η εξασφάλιση ενεργούς συμμετοχής των επιχειρήσεων στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικών διεθνοποίησης. Η συμμετοχή αυτή εξασφαλίζει ότι οι πολιτικές και οι στρατηγικές που αναπτύσσονται ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Μέσω της ενθάρρυνσης μιας τέτοιας διαδραστικής σχέσης, το κράτος επιδιώκει να ενδυναμώσει τον επιχειρηματικό τομέα, βελτιώνοντας τις προοπτικές του για επέκταση σε διεθνείς αγορές και αυξάνοντας τις δυνατότητές του να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη.

Προσέγγιση:

  • Φόρουμ και Ημερίδες Διαβούλευσης: Μέσω τακτικά φόρουμ και ημερίδες διαβούλευσης του ΥΕΕΒ, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν την ευκαιρία να συζητούν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν, να επικοινωνούν τις ανάγκες και τις προτάσεις τους, ενώ ταυτόχρονα το κράτος θα ενημερώνεται άμεσα για τις τάσεις και τις απαιτήσεις της αγοράς, γεγονός που διευκολύνει τη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών.

 

  • Συνεργασία με Επαγγελματικούς Συνδέσμους και Επιμελητήρια: Η συνεργασία με επαγγελματικούς συνδέσμους και επιμελητήρια διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση των αναγκών του επιχειρηματικού κόσμου. Μέσω αυτών των συνεργασιών, το ΥΕΕΒ εξασφαλίζει ότι οι ανησυχίες και οι προτάσεις των επιχειρήσεων μεταφέρονται στο κράτος με συντεταγμένο τρόπο, συμβάλλοντας στη δημιουργία πολιτικών που είναι άμεσα συνυφασμένες με τις προτεραιότητες του τομέα.

 

  • Εκστρατείες Ενημέρωσης και Ενθάρρυνσης: Μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και ενθάρρυνσης, το ΥΕΕΒ έχει ως στόχο να πληροφορήσει τις επιχειρήσεις για τα διαθέσιμα εργαλεία υποστήριξης, καθώς και για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις διεθνείς αγορές. Οι εκστρατείες αυτές θα προωθούν τη γνώση και την αξιοποίηση εργαλείων που μπορούν να ενισχύσουν τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν σε διεθνές επίπεδο.

 

  • Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαβούλευσης: Η ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης θα προσφέρει ένα διαρκές και ευέλικτο μέσο επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και του κράτους. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις μπορούν να εκφράζουν τις ανάγκες και τα αιτήματά τους σε πραγματικό χρόνο, ενώ το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στις προκλήσεις και να προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη. Πρόσθετα, η πλατφόρμα θα ενισχύει τη διαφάνεια και τη διαδραστικότητα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας διαρκούς και αμφίδρομης σχέσης.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - 1 Επιτελική Σύνοψη
02 - 2 Εισαγωγή
03 - 3 Όραμα
04 - 4 Το Βιομηχανικό Περιβάλλον της Κύπρου
05 - 5 Εξωτερικό Εμπόριο και Βιομηχανία
06 - 6 Στρατηγικές Κατευθύνσεις Κυπριακής Βιομηχανίας
07 - 6.1 Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Αύξηση Ανταγωνιστικότητας
08 - 6.2 Πράσινη Μετάβαση
09 - 6.3 Ψηφιακή Μετάβαση
10 - 6.4 Ανθρώπινο Δυναμικό και Δεξιότητες
11 - 6.5 Ενίσχυση πρόσβασης σε Χρηματοδότηση
12 - 6.6 Στρατηγική Διεθνοποίησης της Κυπριακής Βιομηχανίας
13 - 6.6.1 Άμεση Επαφή Επιχειρηματικού Κόσμου με το Κράτος
14 - 6.6.2 Ενίσχυση του Συντονιστικού Ρόλου του ΥΕΕΒ
15 - 6.6.3 Αναβάθμιση Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του ΥΕΕΒ
16 - 6.6.4 Ενίσχυση του Ρόλου των Κυπριακών Εμπορικών Κέντρων στο Εξωτερικό
17 - 6.6.5 Εκσυγχρονισμός και Ενίσχυση της Διεθνούς Παρουσίας μέσω Συμμετοχής σε Εμπορικές Εκθέσεις και Αποστολές
18 - 6.6.6 Στοχευμένη Οικονομική Υποστήριξη μέσω Επαναξιολόγησης των Σχεδίων Χορηγιών
19 - 6.6.7 Καλλιέργεια Στρατηγικών Δεξιοτήτων και Κατάρτιση Κυπριακών Επιχειρήσεων
20 - 6.6.8 Ανάπτυξη εξαγωγικής ικανότητας μέσω ενημέρωσης και καθοδήγησης – Οδηγός Εξαγωγών
21 - 6.6.9 Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters)
22 - 6.6.10 Ανάδειξη της Προέλευσης και της Ιδιαιτερότητας των Κυπριακών Προϊόντων
23 - 7 Καταληκτικά Σχόλια

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο