09 – 6.3 Ψηφιακή Μετάβαση

Έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας

Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας στην Κύπρο, με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών και στην ενσωμάτωση ψηφιακών λύσεων που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την ποιότητα των κυπριακών βιομηχανικών προϊόντων. Η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών είναι ουσιαστική για τη δημιουργία μιας έξυπνης, καινοτόμου και ανθεκτικής βιομηχανίας.

Στόχοι:

Ο βασικός στόχος της στρατηγικής για την ψηφιακή μετάβαση είναι η προώθηση της τεχνολογικής αναβάθμισης και η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της αποδοτικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας των βιομηχανικών προϊόντων μέσω της ενσωμάτωσης ψηφιακών εργαλείων και συστημάτων. Η ψηφιακή μετάβαση συμβάλλει στην εναρμόνιση των βιομηχανιών με τις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις, καθιστώντας τις πιο ευέλικτες και ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προσέγγιση:

Στοχευμένες παρεμβάσεις για τεχνολογική υποστήριξη: Το ΥΕΕΒ υιοθετεί στοχευμένες παρεμβάσεις που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις στην εγκατάσταση και αναβάθμιση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού. Η παροχή αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, καθιστώντας τις επιχειρήσεις ικανές να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς.

Ενίσχυση έξυπνης μεταποίησης: Η ψηφιακή μετάβαση περιλαμβάνει την προώθηση της έξυπνης μεταποίησης, δηλαδή τη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, για τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας. Η έξυπνη μεταποίηση συμβάλλει στην ταχύτερη παραγωγή προϊόντων, με μεγαλύτερη ακρίβεια και μειωμένα κόστη, ενώ παράλληλα ενισχύει την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσαρμόζονται στις διακυμάνσεις της ζήτησης.

Εκμετάλλευση Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας: Η χρήση των Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας αποτελεί μία ακόμη στρατηγική προσέγγιση για την αξιολόγηση και βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων. Αυτοί οι κόμβοι προσφέρουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις ψηφιακές τους ικανότητες και να προσδιορίσουν τις περιοχές όπου χρειάζονται βελτιώσεις, επιτρέποντας έτσι στοχευμένες επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες.

Ενίσχυση εγχώριας παραγωγής ψηφιακών συστημάτων: Για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες ψηφιακές λύσεις, η προώθηση της εγχώριας παραγωγής ψηφιακών συστημάτων και τεχνολογιών ενισχύεται, με στόχο την αύξηση της αυτάρκειας και την υποστήριξη των τοπικών βιομηχανιών τεχνολογίας. Η παραγωγή αυτή συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.

Ενίσχυση ψηφιακής ασφάλειας: Καθώς η ψηφιακή μετάβαση αυξάνει την εξάρτηση των επιχειρήσεων από την τεχνολογία, η ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας των βιομηχανιών αποτελεί αναγκαίο μέτρο για την προστασία των δεδομένων και των συστημάτων από κυβερνοαπειλές. Η στρατηγική περιλαμβάνει την προώθηση πρακτικών και εργαλείων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων απέναντι σε ψηφιακές επιθέσεις, προστατεύοντας τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - 1 Επιτελική Σύνοψη
02 - 2 Εισαγωγή
03 - 3 Όραμα
04 - 4 Το Βιομηχανικό Περιβάλλον της Κύπρου
05 - 5 Εξωτερικό Εμπόριο και Βιομηχανία
06 - 6 Στρατηγικές Κατευθύνσεις Κυπριακής Βιομηχανίας
07 - 6.1 Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Αύξηση Ανταγωνιστικότητας
08 - 6.2 Πράσινη Μετάβαση
09 - 6.3 Ψηφιακή Μετάβαση
10 - 6.4 Ανθρώπινο Δυναμικό και Δεξιότητες
11 - 6.5 Ενίσχυση πρόσβασης σε Χρηματοδότηση
12 - 6.6 Στρατηγική Διεθνοποίησης της Κυπριακής Βιομηχανίας
13 - 6.6.1 Άμεση Επαφή Επιχειρηματικού Κόσμου με το Κράτος
14 - 6.6.2 Ενίσχυση του Συντονιστικού Ρόλου του ΥΕΕΒ
15 - 6.6.3 Αναβάθμιση Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του ΥΕΕΒ
16 - 6.6.4 Ενίσχυση του Ρόλου των Κυπριακών Εμπορικών Κέντρων στο Εξωτερικό
17 - 6.6.5 Εκσυγχρονισμός και Ενίσχυση της Διεθνούς Παρουσίας μέσω Συμμετοχής σε Εμπορικές Εκθέσεις και Αποστολές
18 - 6.6.6 Στοχευμένη Οικονομική Υποστήριξη μέσω Επαναξιολόγησης των Σχεδίων Χορηγιών
19 - 6.6.7 Καλλιέργεια Στρατηγικών Δεξιοτήτων και Κατάρτιση Κυπριακών Επιχειρήσεων
20 - 6.6.8 Ανάπτυξη εξαγωγικής ικανότητας μέσω ενημέρωσης και καθοδήγησης – Οδηγός Εξαγωγών
21 - 6.6.9 Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters)
22 - 6.6.10 Ανάδειξη της Προέλευσης και της Ιδιαιτερότητας των Κυπριακών Προϊόντων
23 - 7 Καταληκτικά Σχόλια

Ένα Σχόλιο

  1. H Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ), μπορεί να συνεισφέρει μέσω της ενθάρρυνσης των επιχειρήσεων για συμμετοχή των εργαζομένων τους στα Σχέδια της καθώς και στα έργα που υλοποιεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026.

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο