Κείμενο Στρατηγικής
-
B’ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 2030
Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ανακοινώνει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την «Β’ Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία 2030». Η Β’ Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία αποτελεί συνέχεια της Α’ Εθνικής Στρατηγικής για τη νεολαία, η οποία αφορούσε την περίοδο 2017-2022 και η οποία έθεσε τα θεμέλια για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των αναγκών της νεολαίας στην Κύπρο. Η νέα Στρατηγική λαμβάνει υπόψη τα ευρήματα και τις εμπειρίες της προηγούμενης περιόδου, ενσωματώνοντας παράλληλα νέες ευκαιρίες και προκλήσεις που προκύπτουν από το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Για τον καταρτισμό του προσχεδίου της Στρατηγικής, πραγματοποιήθηκε μια σειρά ενεργειών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κρατικών φορέων και υπηρεσιών, οργανώσεων νεολαίας και των ίδιων των νέων. Με την οριστικοποίηση του κειμένου της Στρατηγικής, θα καταρτιστεί, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του Κράτους, ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δραστηριότητες/ δράσεις, καλύπτοντας όλη τη διάρκεια της Στρατηγικής έως το 2030 και εξυπηρετώντας όλους τους στρατηγικούς στόχους. Προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς/φυσικά πρόσωπα, να υποβάλουν τα σχόλια/εισηγήσεις τους μέχρι την Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025 χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα «η-Διαβούλευση». Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Τομέα Πολιτικής του ΟΝΕΚ στα τηλέφωνα 220402641/25871470.
Περισσότερα » -
Υιοθέτηση Σήματος Πιστοποίησης Ποιότητας Κυπριακών Γεωργοκτηνοτροφικών Προϊόντων
Το Τμήμα Γεωργίας στα πλαίσια της στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ετοίμασε Πλαίσιο έγγραφο με στόχο την υιοθέτηση σε εθελοντική βάση συγκεκριμένου Εθνικού Σήματος, για ανάδειξη των κυπριακών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Το εν λόγω Εθνικό Πλαίσιο, αποτελεί τη βάση για ετοιμασία και έγκριση Εθνικών Σχημάτων Πιστοποίησης Γεωργοκτηνοτροφικών Προϊόντων ή/και Συστημάτων Διαχείρισης παραγωγικών μονάδων με στόχο την αξιοποίηση στα προϊόντα αυτά Εθνικού Σήματος Πιστοποίησης Ποιότητας. Η εφαρμογή του Πλαισίου αφορά τις επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) πρωτογενούς παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και συσκευασίας αυτών, καθώς και μεταποιημένων γεωργοκτηνοτροφιικών προϊόντων, τα οποία παράγονται και συσκευάζονται ή/και μεταποιούνται στη Δημοκρατία. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να διαθέσουν στην αγορά γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα με το Εθνικό Σήμα Πιστοποίησης Ποιότητας, θα πρέπει πέραν των υποχρεώσεων τους για συμμόρφωση με ενωσιακές ή εθνικές ρυθμίσεις, να πληρούν τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις των εγκεκριμένων «Σχημάτων». Το Πλαίσιο περιγράφει ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαμόρφωσης «Σχημάτων», διαδικασία ανάθεσης για πιστοποίησης Φορέων Πιστοποίησης με στόχο εφαρμογή των «Σχημάτων» σε Φορείς Πιστοποίησης, του «Σήματος».
Περισσότερα » -
Αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (2025)
Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανακοινώνει την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την Αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κύπρο, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πλέον ευάλωτες περιοχές της Μεσογείου. Η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή αναθεωρείται, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες επιστημονικές γνώσεις, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις, καθώς και στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και η οικονομία της χώρας. Η στρατηγική αυτή θέτει το πλαίσιο για την προσαρμογή των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, όπως οι υδάτινοι πόροι, η γεωργία, η δημόσια υγεία, οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός και οι παράκτιες ζώνες. Παράλληλα, ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα της Κύπρου απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, θα πραγματοποιηθεί Δημόσια Παρουσίαση της Αναθεωρημένης Στρατηγικής την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025, στις 10:00 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη Λευκωσία. Επαρχιακές παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν σε: Λάρνακα: 18/02/2025, 17:30, Πολυδύναμος Πολυχώρος Δήμου Λάρνακας Λεμεσός: 19/02/2025, 17:30, Μουσείο Νερού Πάφος: 25/02/2025, 17:30, Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Πάφου Το προσχέδιο της…
Περισσότερα » -
Έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας
Το έγγραφο Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας καταρτίστηκε από το ΥΕΕΒ στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση για την ενίσχυση και αναβάθμιση του κυπριακού βιομηχανικού τομέα. Ο διάλογος με την επιχειρηματική κοινότητα αποσκοπεί στη διαμόρφωση της Στρατηγικής και τον εμπλουτισμό της με στοχευμένες δράσεις, πάντοτε με βασικό κριτήριο τη συμβολή στο να καταστεί η κυπριακή βιομηχανία πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Πέραν των σχολίων που μπορείτε να υποβάλετε για το έγγραφο Πολιτικής, προτρέπεστε όπως υποβάλετε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το Σχέδιο Δράσης μέσω του πιο κάτω συνδέσμου (σχετικό το Συνοδευτικό Έγγραφο 2): https://forms.office.com/e/Qye6JHskW5 Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα ακόλουθα άτομα: κ. Θεόδωρος-Ραφαήλ Καπάταης trkapataes@meci.gov.cy τηλ. 22867167 κα. Λευκή Θεοδώρου ltheodorou@meci.gov.cy τηλ. 22867233
Περισσότερα » -
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΓΗΡΑΝΣΗ 2025-2030
Τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση στη διαδικτυακή πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης, η-Διαβούλευση (www.e-consultation.gov.cy), προσχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργό Γήρανση 2025-2030 και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς/φυσικά πρόσωπα, να υποβάλουν τα σχόλια/εισηγήσεις τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024 χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα «η-Διαβούλευση».
Περισσότερα » -
ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟY ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 2021-2030 (2024)
Δημόσια Διαβούλευση για την τελική επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030 Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, ως Γραμματεία του Συστήματος Διακυβέρνησης για την Πράσινη Συμφωνία, ανακοινώνει την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την τελική επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030. Τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελούν τον σχεδιασμό των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί για το 2030. Τα αρχικά Εθνικά Σχέδια έχουν υποβληθεί από τα Κράτη Μέλη το 2020, και προβλέπεται από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο επικαιροποίηση τους έως το 2024. Οι πολύ σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο την τελευταία περίοδο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου της χώρας μας. Συγκεκριμένα, και μεταξύ άλλων, έχουν αυξηθεί οι στόχοι για μείωση των εκπομπών από -24% σε -32% μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, θα πραγματοποιηθεί Δημόσια Παρουσίαση του προσχεδίου της τελικής επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030, την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, 09:00…
Περισσότερα » -
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Στόχος της Στρατηγικής είναι η ολιστική προσέγγιση του θέματος, αναλύοντας και καταγράφοντας (χαρτογράφηση) σε πρώτο στάδιο την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων και αναπτύσσοντας στη συνέχεια Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας apavlides@dms.gov.cy.
Περισσότερα » -
Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο και Σχέδιο Δράσης, 2024 – 2028
Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) ανακοινώνει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την «Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο και Σχέδιο Δράσης, 2024 – 2028». Η Εθνική Στρατηγική ετοιμάστηκε από το ΥΠΑΝ και σκοπός της είναι η υιοθέτηση μίας ολιστικής προσέγγισης, η οποία θα διασφαλίσει την ενδυνάμωση και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και παραβατικότητας, μέσω της δημιουργίας ενός ασφαλούς σχολικού κλίματος, το οποίο να προωθεί έμπρακτα κουλτούρα συμπερίληψης και καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Η σχολική βία και παραβατικότητα αποτελούν παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο με πολυδιάστατη φύση σε ό,τι αφορά τις αιτίες και τις εκδηλώσεις τους. Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της βίας βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος και απασχολεί τόσο τον εκπαιδευτικό κόσμο, όσο και την κοινωνία ευρύτερα. Το ΥΠΑΝ διατηρεί ως πάγια θέση την προώθηση του ασφαλούς σχολείου, δηλαδή την προστασία από όλες τις μορφές βίας, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι τα σχολεία αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο προάγει τη συμμετοχή, τη συμπερίληψη, την καλλιέργεια αξιών και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και ιδιαίτερα των μαθητών/μαθητριών. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΑΝ προχώρησε στη διαμόρφωση του Σχεδίου…
Περισσότερα » -
Καθορισμός κριτηρίων για την κατά προτεραιότητα εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.
H Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, στα πλαίσια της κατά προτεραιότητας εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της, ως καθορίζεται στο άρθρο 27 του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου του 2022, ως έχει τροποποιηθεί (εφεξής ο «Νόμος»),θέτει σε δημόσια διαβούλευση από τις 29/05/2024 μέχρι τις 02/07/2024, το συνημμένο έγγραφο στο οποίο καταγράφονται τα προτεινόμενα κριτήρια για την κατά προτεραιότητα εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της. Στόχος της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης είναι η πρόσκληση των ενδιαφερόμενων φορέων να υποβάλουν σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με τον καθορισμό κριτηρίων για την κατά προτεραιότητα εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της, στο πλαίσιο της διακριτικής της ευχέρειας ως καθορίζεται στο Νόμο αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 3 και/ή 6 του Νόμου και του Άρθρου 101 ΣΛΕΕ και/ή του Άρθρου 102 ΣΛΕΕ, καθώς και των στρατηγικών της στόχων. Τα προτεινόμενα κριτήρια καθορίζονται ώστε η Επιτροπή να εκθέσει, κατά τρόπο ενδεικτικό, ορισμένα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούσε να αποφασίζει αν πρέπει να εξεταστεί μια υπόθεση κατά προτεραιότητα. Είναι ευνόητο, ότι κάθε υπόθεση έχει την ατομικότητα της και θα αξιολογείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της. Τα εν λόγω κριτήρια λαμβάνουν υπόψη: την ανάγκη προώθησης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας του έργου και της…
Περισσότερα » -
ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 2024-2028
Η Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφαση του στις 19.12.2017, στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που κύρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2011. Βασικό εργαλείο επίτευξης των στρατηγικών επιδιώξεων και στόχων που τέθηκαν με την Στρατηγική αποτελούν τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Αναπηρία. Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2013-2015 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2013, το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο 2017 και το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2021-2023 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2021. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης της παρούσας Κυβέρνησης και του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αποφασίστηκε η ετοιμασία Αναθεωρημένης Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία για την πενταετία 2024-2028. Η έναρξη διαβούλευσης για την ετοιμασία τους σηματοδοτήθηκε κατά τη συνεδρία του Παγκύπριου Συμβουλίου για τα Άτομα με Αναπηρίες στις 11.12.2023, υπό την προεδρία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κυρίας Μαριλένας Ευαγγέλου. Αφού λήφθηκαν οι απόψεις και εισηγήσεις όλων των αρμόδιων για θέματα αναπηρίας Υπουργείων και Υφυπουργείων, καθώς και των μελών του Παγκύπριου Συμβουλίου…
Περισσότερα »