Οικονομία και Χρηματοοικονομικά Θέματα

  • Δέσμη Νομοσχεδίων με τίτλους: (Α) «O περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025», (B) «O περί Μακροπροληπτικής Εποπτείας των Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025», (Γ) «O περί της Κεφαλαιακής Επάρκειας ΕΠΕΥ (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025», και (Δ) «Ο περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμος(Τροποποιητικός) Νόμος του 2025»

    Το Υπουργείο Οικονομικών, στα πλαίσια θέσπισης αποτελεσματικών ρυθμίσεων και διαδικασιών διαβούλευσης με τους συμμετέχοντες στην αγορά, όσον αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στην εθνική νομοθεσία, κυκλοφορεί το παρόν έγγραφο για σκοπούς υποβολής απόψεων. Το Υπουργείο Οικονομικών προέβηκε στην ετοιμασία της υπό αναφορά δέσμης για σκοπούς αποτελεσματικής εφαρμογής της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2024/1619 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31ης Μαΐου 2024 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ όσον αφορά τις εποπτικές εξουσίες, τις κυρώσεις, τα υποκαταστήματα τρίτων χωρών και τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση κινδύνους». Σκοπός των τροποποιήσεων της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σε σχέση με τις εποπτικές εξουσίες, τις κυρώσεις, τα υποκαταστήματα τρίτων χωρών, και τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) κινδύνους, είναι η περαιτέρω εναρμόνιση του πλαισίου τραπεζικής εποπτείας και, τελικά, η εμβάθυνση της τραπεζικής εσωτερικής αγοράς. Επιδίωξη των αρμόδιων αρχών θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της εφαρμογής του εποπτικού πλαισίου στα ιδρύματα, όπως ορίζονται στην εν λόγω οδηγία, με αναλογικό τρόπο και, ειδικότερα, θα πρέπει να επιδιώξουν τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης και υποβολής αναφορών για τα μικρά και μη πολύπλοκα ιδρύματα στο μέτρο του δυνατού, λαμβανομένων δεόντως υπόψη των συστάσεων που…

    Περισσότερα »
  • Οδηγία (ΕΕ) 2023/2864 για την τροποποίηση ορισμένων οδηγιών όσον αφορά τη θέσπιση και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης – Εναρμονιστικά Νομοσχέδια

    Το Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια θέσπισης αποτελεσματικών ρυθμίσεων και διαδικασιών διαβούλευσης με τους συμμετέχοντες στην αγορά, όσον αφορά τις προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές, κυκλοφορεί το παρόν έγγραφο για σκοπούς υποβολής απόψεων. Τα νομοσχέδια αφορούν την εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2023/2864 για την τροποποίηση ορισμένων οδηγιών όσον αφορά τη θέσπιση και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου σημείου πρόσβασης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ – European Securities and Markets Authority – ESMA), θα δημιουργήσει και θα θέσει σε λειτουργία το ενιαίο ευρωπαϊκό σημείο πρόσβασης ESAP (European Single Access Point).Το ESAP θα είναι ένας κεντρικός ψηφιακός χώρος δεδομένων. Το ESAP αναμένεται ότι θα παρέχει στο κοινό εύκολη κεντρική πρόσβαση σε πληροφορίες για τις οντότητες και τα προϊόντα τους που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις κεφαλαιαγορές και τη βιωσιμότητα. Αφορά τις πληροφορίες που: δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά: οι φορείς συλλογής θα πρέπει να βασίζονται, στο μέτρο του δυνατού, στις υφιστάμενες διαδικασίες και υποδομές συλλογής πληροφοριών. υποβάλλονται από τις οντότητες σε εθελουσία βάση: τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίζουν τουλάχιστον ένα φορέα συλλογής, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο ίδιος με τους φορείς που συλλέγουν πληροφορίες που υποβάλλονται από οντότητες σε υποχρεωτική βάση. Συγκεκριμένα, τίθεται προς διαβούλευση τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο…

    Περισσότερα »
  • Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την άσκηση των διακριτικών ευχερειών των Κρατών-Μελών που προβλέπονται στην οδηγία (ΕΕ) 2024/927 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Μαρτίου 2024 για την τροποποίηση των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή εποπτικών αναφορών, την παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και φύλαξης και τη δανειοδότηση από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων

    Η παρούσα δημόσια διαβούλευση είναι σχετική με επικείμενες τροποποιήσεις, δυνάμει Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΕΕ»), στο εποπτικό πλαίσιο που διέπει τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, γνωστούς και ως investment funds («ΟΣΕ»), καθώς και τους διαχειριστές τους (fund managers). Ειδικότερα, είναι σχετική με την επικείμενη άσκηση των ευχερειών Κράτους-Μέλους («ΚΜ»), που προβλέπονται στην Οδηγία (ΕΕ) 2024/927[1] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Μαρτίου 2024 για την τροποποίηση των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή εποπτικών αναφορών, την παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και φύλαξης και τη δανειοδότηση από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων («Οδηγία ΟΣΕ»)[2]. [1] Διαθέσιμη εδώ. [2] Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Οδηγία ΟΣΕ έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως AIFMD II. Ωστόσο, λόγω του ότι η εν λόγω Οδηγία δεν περιορίζεται μόνο σε τροποποιήσεις της Οδηγίας (ΕΕ) γνωστής ως AIFMD, αλλά προβλέπει και τροποποιήσεις της Οδηγίας (ΕΕ) γνωστής ως UCITSD, προτιμήθηκε για τις ανάγκες του παρόντος κειμένου ο συλλογικός όρος Οδηγία ΟΣΕ, ήτοι Οδηγία Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων εν γένει.      

    Περισσότερα »
  • Κοινωνικό Σχέδιο για το Κλίμα

    Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, ως η Διαχειριστική Αρχή του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, ανακοινώνει την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το Κοινωνικό Σχέδιο για το Κλίμα (Social Climate Plan). Η Δημόσια Διαβούλευση απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εκτός των κυβερνητικών υπηρεσιών.   Με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2023/955, θεσπίστηκε το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα (ΚΤΚ), με στόχο την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, ώστε να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος που θα προκαλέσει το νέο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ2). Για να μπορέσει η χώρα να χρησιμοποιήσει τους πόρους του ΚΤΚ, θα πρέπει να ετοιμάσει Κοινωνικό Σχέδιο για το Κλίμα, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί στην Ε. Επιτροπή εντός του 2025.   Η παρούσα διαβούλευση στοχεύει στην υποβολή εισηγήσεων και σχολίων  σχετικά με τα επιλέξιμα μέτρα και επενδύσεις που πρέπει να περιληφθούν στο Κοινωνικό Σχέδιο για το Κλίμα και στην άμεση εισοδηματική στήριξη που μπορεί να δοθεί για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και ευάλωτων χρηστών στις μεταφορές (ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ, Άρθρο 8 του Κανονισμού (ΕΕ)2023/955 – βλ. επίσης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην παρούσα ανακοίνωση). Ο τρόπος περιγραφής των μέτρων και επενδύσεων αναφέρεται στο Παράρτημα V, Παράγραφος 2.1 (ii) του Κανονισμού (ΕΕ)2023/955.…

    Περισσότερα »
  • Τροποποίηση άρθρου 6(9)(β) του Νόμου ΒΕΦ για συμμόρφωση της ΚΔ με απαιτήσεις του Παγκοσμίου Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη φορολογική διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.

    Κρίνεται σκόπιμο όπως προωθηθεί και σχετική τροποποίηση του άρθρου 6 (9)(β) του Νόμου, η οποία απορρέει από σύσταση των αξιολογητών του Παγκοσμίου Φόρουμ του ΟΟΣΑ, για τη φορολογική διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.   Συγκεκριμένα, το εδάφιο 9 (β) του άρθρου 6 υποχρεώνει τον Έφορο να  ενημερώνει το επηρεαζόμενο πρόσωπο στα πλαίσια της ανταλλαγής πληροφοριών από ποια φορολογική αρχή έχουν ζητηθεί οι σχετικές πληροφορίες. Οι αξιολογητές του Παγκοσμίου Φόρουμ κατά την αξιολόγηση τους τον Νοέμβριο του 2020, συνέστησαν όπως επέλθει νομοθετική ρύθμιση στο εν λόγω εδάφιο με βάση την οποία ο Έφορος να  αποκαλύπτει στο επηρεαζόμενο πρόσωπο μόνο την εθνική νομική βάση για τη συλλογή πληροφοριών, χωρίς να αποκαλύπτει το όνομα της ξένης αρμόδιας αρχής που αιτείται τις πληροφορίες. Αυτό θα άλλαζε ενδεχομένως τη διαδικασία ανταλλαγής και θα απέτρεπε επίσης την αποκάλυψη περιττών πληροφοριών στους κατόχους πληροφοριών.

    Περισσότερα »
  • Νομοσχέδιο με τίτλο “Ο Περί των Αγορών Κρυπτοστοιχείων Νόμος του 2025”

    Νομοσχέδιο με τίτλο « Ο περί των Αγορών Κρυπτοστοιχείων Νόμος του 2025» Υπουργείο Οικονομικών- Δ/νση Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο θέσπισης αποτελεσματικών ρυθμίσεων και διαδικασιών διαβούλευσης με τους επηρεαζόμενους φορείς , καθώς και με τις αρμόδιες Αρχές, όσον αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στην εθνική νομοθεσία, θέτει σε διαβούλευση το παρόν έγγραφο για σκοπούς υποβολής απόψεων. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1114 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31ης Μαΐου 2023 για τις αγορές κρυπτοστοιχείων και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 και των οδηγιών 2013/36/ΕΕ και (ΕΕ) 2019/1937 («Κανονισμός MiCA») εφαρμόζεται στην ολότητά του από τις 30.12.2024, σε εκείνα τα κρυπτοστοιχεία, τα οποία δεν εμπίπτουν σε προϋφιστάμενους τομεακούς χρηματοοικονομικούς κανόνες, π.χ. δεν συνιστούν ψηφιακή αναπαράσταση χρηματοπιστωτικών μέσων, καταθέσεων, ασφαλιστικά προϊόντα κοκ. Ο Κανονισμός MiCA, όπως κάθε Κανονισμός της ΕΕ ισχύει, κατά βάση, απευθείας και ομοιόμορφα σε όλα τα Κράτη-Μέλη («ΚΜ»). Ωστόσο, κάποιες πρόνοιες του προϋποθέτουν θέσπιση εθνικής εφαρμοστικής νομοθεσίας. Τέτοιες είναι π.χ. οι πρόνοιες για τον καθορισμό των αρμόδιων εποπτικών αρχών, οι αρμοδιότητες που αυτές θα έχουν και οι διοικητικές κυρώσεις που θα μπορούν να επιβάλλουν . Προς τον σκοπό αυτό εκπονήθηκε το παρόν νομοσχέδιο, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου («ΕΚΚ»)…

    Περισσότερα »
  • ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2024

    Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου κατά τρόπο που να προνοεί τη δυνατότητα επιβολής, από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τέλους για την ανάκτηση εξόδων που προκύπτουν από την εξέταση αιτήσεων αδειοδότησης των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος καθώς και την εποπτεία τους.

    Περισσότερα »
  • ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2015 ΕΩΣ 2024

    Σκοπός του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων η συμπερίληψη ρυθμίσεων στο βασικό νόμο: (α) ώστε σε περίπτωση αλλαγής ειδικών συμμετοχών των διαχειριστών πιστώσεων μετά την αδειοδότησή τους, να διασφαλίζεται ότι η απόκτηση ή η αύξηση ειδικής συμμετοχής θα κοινοποιηθεί και θα αξιολογηθεί από την Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ικανοποιούνται οι απαιτήσεις καταλληλόλητας και (β)  που να ρυθμίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων αρμόδιων αρχών της Δημοκρατίας ή άλλων κρατών μελών για σκοπούς εκτέλεσης των εποπτικών καθηκόντων τους.  

    Περισσότερα »
  • ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2024

    Σκοπός του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων η συμπερίληψη ρυθμίσεων στο βασικό νόμο: (α) ώστε σε περίπτωση αλλαγής ειδικών συμμετοχών των διαχειριστών πιστώσεων μετά την αδειοδότησή τους, να διασφαλίζεται ότι η απόκτηση ή η αύξηση ειδικής συμμετοχής θα κοινοποιηθεί και θα αξιολογηθεί από την Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ικανοποιούνται οι απαιτήσεις καταλληλόλητας και (β)  που να ρυθμίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων αρμόδιων αρχών της Δημοκρατίας ή άλλων κρατών μελών για σκοπούς εκτέλεσης των εποπτικών καθηκόντων τους.  

    Περισσότερα »
  • ΟΙ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1978 ΕΩΣ 2022 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 6(16)

    Το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους ότι, θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Διάταγμα «ΟΙ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1978 ΕΩΣ 2022» δυνάμει του άρθρου 6(16). Σκοπός του Διατάγματος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών με τις αντισυμβαλλόμενες δικαιοδοσίες (κράτη-μέλη ΕΕ και τρίτες χώρες) που έχουν υπογράψει τη Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για Εισόδημα που Προέρχεται από Ψηφιακές Πλατφόρμες (DPI MCAA), του Παγκόσμιου Φόρουμ), οι οποίες θα συλλέγονται και θα υποβάλλονται στις οικείες φορολογικές αρχές από τους χειριστές πλατφορμών, σχετικά με το εισόδημα που πραγματοποιούν όσοι προσφέρουν διαμονή, μεταφορά και προσωπικές υπηρεσίες. Το πεδίο εφαρμογής της DPI MCAA είναι αντίστοιχο με το πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας «DAC 7» η οποία αφορά αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τις ψηφιακές πλατφόρμες, για το οποίο η Κύπρος καθώς και τα υπόλοιπα ΚΜ έχουν θέσει σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023. Σημειώνεται ότι, η Κύπρος έχει υπογράψει στις 3/11/2022, την πιο πάνω  Πολυμερή Συμφωνία με ακόμη 23 δικαιοδοσίες. Διάταγμα DPI-NS-27.2.25-final for consultation ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για διοικητικά πρόστιμα DPI

    Περισσότερα »
Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο