06 – Τροποποίηση άρθρου 23 του βασικού νόμου με πλαγιότιτλο «Διάταγμα αποκλεισμού κατηγορουμένου» .

«Ο Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024»

Το άρθρο 23 του βασικού Νόμου τροποποιείται με την αντικατάσταση του με το ακόλουθο άρθρο :

«23.-(1) Το Δικαστήριο έπειτα από αίτηση του θύματος, ή μέλους της οικογένειας, ή της αστυνομίας ή του κατηγόρου ή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ή του Οικογενειακού Συμβούλου δύναται να εκδώσει εναντίον προσώπου το οποίο κατηγορείται για αδίκημα βίας στην οικογένεια, διάταγμα με ισχύ για τέτοια περίοδο και υπό τέτοιους όρους τους οποίους το Δικαστήριο δυνατόν να θέσει, με το οποίο να απαγορεύει στον κατηγορούμενο να εισέρχεται ή να πλησιάζει σε συγκεκριμένη απόσταση ή να παραμένει στην κατοικία ή στον χώρο διαμονής του θύματος ή πλησιάζει αυτό στον χώρο εργασίας του ή στο σχολείο του ανήλικου θύματος ή   σε άλλο χώρο τον οποίο θα αποφασίσει.

(2) Το Δικαστήριο στο διάταγμα αποκλεισμού που εκδίδει ορίζει ημερομηνία πριν από την εκπνοή της περιόδου αποκλεισμού κατά την οποία εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης ή διαφοροποίησης του διατάγματος αυτού.

(3) Κατά την εξέταση το Δικαστήριο ακούει τις απόψεις του κατηγορουμένου, του θύματος ή εκπροσώπου αυτού και οποιουδήποτε άλλου προσώπου το οποίο επηρεάζεται από την έκδοση του διατάγματος αποκλεισμού εκτός εάν δεν κρίνεται σκόπιμο να καταθέσουν εναντίον του κατηγορουμένου συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και τις απόψεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

(4) Ο κατηγορούμενος δύναται να ζητήσει αναθεώρηση ή ακύρωση του διατάγματος κατά την εκπνοή της καθοριζόμενης σε αυτό περιόδου.

(5) Διάταγμα αποκλεισμού δύναται να επιβληθεί και αντί οποιασδήποτε άλλης ποινής ή μαζί με άλλες ποινές τις οποίες το Δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(6) Η εκτέλεση διαταγμάτων εκδιδομένων δυνάμει του παρόντος άρθρου διενεργείται από την Αστυνομία με τη συμβολή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

(7) Πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα αποκλεισμού και το οποίο, ενώ το εν λόγω διάταγμα βρίσκεται σε ισχύ, παραβαίνει οποιονδήποτε από τους όρους που περιλαμβάνονται σε αυτό ή πρόσωπο που παρεμποδίζει την εκτέλεση του  διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη. Οι διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος Νόμου για ταχεία εκδίκαση υποθέσεων βίας εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις διάπραξης αδικημάτων κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου αυτού».

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - Συνοπτικός τίτλος. 119(I) του 2000 212(I) του 2004 172(I) του 2015 78(I) του 2017 95(I) του 2019
02 - Τροποποίηση του άρθρου 2 του βασικού νόμου.
03 - Τροποποίηση του άρθρου 3 του βασικού νόμου.
04 - Τροποποίηση του άρθρου 21 του βασικού νόμου με πλαγιότιτλο «Διάταγμα απομάκρυνσης θύματος».
05 - Τροποποίηση του άρθρου 22 του βασικού νόμου με πλαγιότιτλο «Προσωρινό διάταγμα απομάκρυνσης θύματος».
06 - Τροποποίηση άρθρου 23 του βασικού νόμου με πλαγιότιτλο «Διάταγμα αποκλεισμού κατηγορουμένου» .
07 - Προσθήκη νέου άρθρου 23Α με πλαγιότιτλο «Προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού υπόπτου ή κατηγορουμένου».
08 - Διαγραφή του άρθρου 24.
09 - Αντικατάσταση του άρθρου άρθρου 25 του βασικού νόμου με νέο άρθρο με πλαγιότιτλο «Επιπρόσθετα των ποινών διατάγματα».
10 - Προσθήκη νέου άρθρου 14Α με πλαγιότιτλο «Εφαρμογή των διατάξεων άλλων νόμων».
11 - Έναρξη ισχύος.

Ένα Σχόλιο

  1. Γίνεται εισήγηση όπως,
    Σημείο (1)
    (1) Το Δικαστήριο έπειτα από αίτηση του θύματος,…..χώρο τον οποίο θα αποφασίσει, καθώς και οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση ή παρενοχλητική παρακολούθηση όπως αυτή ορίζεται στο Νόμο του 2021 (114(I)/2021).

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο