Προσχέδιο Κανονισμών για το Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων

Τμήμα Περιβάλλοντος

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, πληροφορεί το  κοινό ότι πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση σχετικά με το προσχέδιο Κανονισμών με τίτλο «Οι περί Αποβλήτων (Φόρος Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων) Κανονισμοί του 2025».

Οι προτεινόμενοι Κανονισμοί ρυθμίζουν την επιβολή φόρου επί της τελικής διάθεσης δημοτικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής δημοτικών αποβλήτων με στόχο την ενθάρρυνση της πρόληψης, της μείωσης, της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, της χωριστής συλλογής και της ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων και ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Γεωργία, Αλιεία, Δασοκομία και Τρόφιμα
Δικαιοσύνη, Νομικό Σύστημα και Δημόσια Ασφάλεια
Εμπόριο
Επαρχίες, Δήμοι και Κοινότητες
Κυβέρνηση και Δημόσιος Τομέας
Οικονομία και Χρηματοοικονομικά Θέματα
Περιβάλλον
Πληθυσμός και Κοινωνία
  • Υπό επεξεργασία
  • Αναρτήθηκε
    27 Ιαν 2025 @ 17:00
  • Ανοικτή σε σχόλια ως
    24 Φεβ 2025 @ 17:00
  • 15 σχόλια

Σχετικό Υλικό


4 Σχόλια

  1. Α. Εισήγηση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων είναι πριν την εφαρμογή των προτεινόμενων κανονισμών να υλοποιηθούν τα πιο κάτω μέτρα και προγράμματα:
    1. Οργανικά απόβλητα:
    Εφαρμογή συστήματος για τη χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση/ αξιοποίησή τους σε παγκύπρια κλίμακα ώστε οι δημότες
    να έχουν εναλλακτική επιλογή για να μην τα απορρίπτουν με τα σύμμεικτα απόβλητα.

    2. Σύμμεικτα δημοτικά απόβλητα:
    Εφαρμογή του συστήματος ΠΟΠ για τα σύμμεικτα δημοτικά απόβλητα, σε όλους τους Δήμους και η φορολογία υγειονομικής ταφής να ενσωματωθεί στο κόστος της σακούλας σύμμεικτων του ΠΟΠ ώστε οι δημότες να έχουν κίνητρο να προβαίνουν σε χωριστή διαλογή οργανικών και ανακυκλώσιμων περιορίζοντας το ρεύμα των σύμμεικτων από τα οποία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα καταλήξει στην υγειονομική ταφή.

    4. Προγράμματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και χωριστής συλλογής οικιακών αποβλήτων
    Να εφαρμοστούν/ επεκταθούν συστήματα πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, χωριστής συλλογής και ανάκτησης των οικιακών αποβλήτων σε όλες τις επαρχίες και να επεκταθεί το δίκτυο πράσινων σημείων σε Δήμους και Κοινότητες.

    5. Ενημέρωση του κοινού:
    Να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για όλα τα πιο πάνω συστήματα.

    6. Με τα πιο πάνω μέτρα 1 έως 5 αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι ποσότητες σύμμεικτων που καταφθάνουν στις ΟΕΔΑ Κόσιης και Πεντακώμου, ΧΥΤΥ Πάφου όπως επίσης και οι ποσότητες που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή.

    7. ΟΕΔΑ Λευκωσίας και Πάφου
    Με βάση τις νέες μειωμένες ποσότητες δημοτικών σύμμεικτων αποβλήτων να κατασκευαστεί μια ΟΕΔΑ που να εξυπηρετεί την Επαρχία Πάφου και ίσως μια ΟΕΔΑ για την Επαρχία Λευκωσίας βασισμένες σε νέες τεχνολογίες ψηλής απόδοσης και μειωμένης ποσότητας υπολειμμάτων. Με αυτό το τρόπο θα μειωθούν τα έξοδα μεταφοράς των αποβλήτων σε μεγάλες αποστάσεις και θα αποφορτιστεί η ΟΕΔΑ Κόσιης της οποίας η δυναμικότητα έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ.

    8. Τεχνολογική αναβάθμιση ΟΕΔΑ Κόσιης καιι Πεντακώμου
    Να αναβαθμιστούν τεχνολογικά οι δύο υφιστάμενες ΟΕΔΑ Κόσιης και Πεντακώμου με στόχο να μειωθεί το ποσοστό των υπολειμμάτων που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Τα υπολείμματα τα τυγχάνουν ενεργειακής αξιοποίησης και να αποφεύγεται η υγειονομική ταφή τους.

    9. Παρακολούθηση Δημοσίων Συμβάσεων ΟΕΔΑ
    Να παρακολουθείται από τις Αναθέτουσες Αρχές η πιστή τήρηση των όρων των δημόσιων συμβάσεων κατασκευής και λειτουργίας των ΟΕΔΑ με έμφαση στην υψηλή αποδοτικότητα και την μείωση των υπολειμμάτων που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή. Να ενεργοποιούνται ρήτρες όταν παραβιάζονται οι συμβατικοί όροι απόδοσης και ποιότητας.

    10. Εξώδικη ρύθμιση
    Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές για την τιμωρία όσων παρανομούν και να επιβάλλονται εξώδικα πρόστιμα σε όσους απορρίπτουν παράνομα.

    Β. Στο κείμενο των προτεινόμενων κανονισμών προβληματίζουν τα πιο κάτω σημεία:
    Στον Κανονισμό 9(2) απαιτείται από τον διαχειριστή του χώρου υγειονομικής ταφής να καταγράφει σε καθημερινή βάση τις ποσότητες των δημοτικών αποβλήτων που εισέρχονται ανά κάτοχο αποβλήτων το οποίο ακολουθείται και σήμερα χωρίς καμία πρακτική δυσκολία.
    Στον ίδιο Κανονισμό απαιτείται ο διαχειριστής να καταγράφει τις τελικές ποσότητες αποβλήτων που διατίθενται στο χώρο υγειονομικής ταφής κατά βάρος το οποίο θα είναι πρακτικά εφικτό αν υπάρχει σημείο ζύγισης των φορτηγών κατά την είσοδο στο χώρο υγειονομικής ταφής. Ωστόσο στο λεκτικό του Κανονισμού 9(2) δεν απαιτείται ο προσδιορισμός των ποσοτήτων που εισέρχονται στο χώρο υγειονομικής ταφής για κάθε κάτοχο αποβλήτων ξεχωριστά.
    Στο κείμενο του Κανονισμού 10 αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο διαχειριστής οφείλει να καταγράφει σε χρονολογικό μητρώο τις ποσότητες που διατέθηκαν στο χώρο υγειονομικής ταφής και το φόρο υγειονομικής ταφής σύμφωνα με τον Πίνακα του Παραρτήματος. Στην πρώτη στήλη του Πίνακα του Παραρτήματος των Κανονισμών ο Διαχειριστής θα αναγράφει το όνομα του παραγωγού των αποβλήτων, στην δεύτερη θα αναγράφει την ποσότητα που παρέδωσε στην είσοδο του ΟΕΔΑ και στην τρίτη στήλη θα αναγράφει την ποσότητα των αποβλήτων που διατέθηκε προς υγειονομική ταφή με βάση την οποία θα υπολογίζει στην τέταρτη στήλη το φόρο που θα πληρώσει εν λόγω κάτοχος των αποβλήτων. Γνωρίζοντας ότι στην πύλη των ΟΕΔΑ καταφθάνουν δημοτικά απόβλητα από πολλούς κατόχους αποβλήτων, δεν καθορίζεται στους προτεινόμενους κανονισμούς η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιεί ο Διαχειριστής για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων που καταλήγουν στο χώρο υγειονομικής ταφής από κάθε κάτοχο αποβλήτων ξεχωριστά.

  2. Η επιβολή του φόρου υγειονομικής ταφής πρέπει να πραγματοποιηθεί αφού πρώτα δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και τεχνικές λύσεις, δίνοντας στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης δυνατότητες για την αναγκαία εκτροπή και επεξεργασία των διαφόρων αποβλήτων. Σε αντίθετη περίπτωση, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, θα έρθουν αντιμέτωπες με αυξημένο κόστος διαχείρισης σκυβάλων με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να μετακυλιστεί στους δημότες και ο φόρος να λειτουργήσει τιμωρητικά αντί να οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή συμπεριφοράς.

  3. 1. H επιβολή του συγκεκριμένου φόρου δεν θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2025 γιατί θα αυξήσει σημαντικά τα έξοδα των ΑΤΑ χωρίς να υπάρχει επαρκής χρόνος προσαρμογής για τη μείωση των δημοτικών αποβλήτων τους. Ειδικά για τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος ήδη επέβαλε το 2024 αύξηση 14% στο τέλος σκυβάλων, οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση θα επιβαρύνει το Δήμο χωρίς τη δυνατότητα μετακύλισης του επιπλέον κόστους στους δημότες.

    2. Η επιβολή του φόρου έρχεται ταυτόχρονα με την εφαρμογή του ΠΟΠ και τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, προγράμματα που αυξάνουν επίσης σημαντικά τα έξοδα των ΑΤΑ. Προτείνεται να προηγηθεί η εφαρμογή του ΠΟΠ και η χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, καθώς αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των δημοτικών αποβλήτων που θα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και να εφαρμοστεί η νομοθεσία και η επιβολή του φόρου σε μεταγενέστερο στάδιο.
    3. Με ποια κριτήρια έχει υπολογιστεί η αρχική τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο; Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων και αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος στη διαχείριση αποβλήτων γιατί η αρχική τιμή να ξεκινά από τόσο υψηλά;
    4. Ο φόρος θα επιβάλλεται στις ποσότητες που θάβονται από την ΟΕΔΑ.
    Α) Με ποιά μεθοδολογία θα υπολογίζονται με ακρίβεια οι ποσότητες ανα κάτοχο αποβλήτων, δεδομένου ότι τα απόβλητα των διαφόρων κατόχων αποβλήτων αναμειγνύονται κατά την είσοδό τους στην ΟΕΔΑ;
    Β) Η ΟΕΔΑ δέχεται διάφορες κατηγορίες αποβλήτων από τις οποίες προκύπτουν διαφορετικές ποσότητες υπολείμματος που καταλήγουν σε ταφή. Θα πρέπει και αυτή η παράμετρος να ληφθεί υπόψη στη μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί.
    5. Το περιθώριο πληρωμής του φόρου όπως προβλέπεται στο Προσχέδιο είναι ένας μήνας. Δεδομένων των υφιστάμενων διαδικασιών των ΑΤΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει συμμόρφωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Προτείνεται η προθεσμία αποπληρωμής να γίνει τουλάχιστον τρεις μήνες λόγω των συγκεκριμένων διαδικασιών.

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο