03 – Διευκρινιστικές Σημειώσεις
Καθορισμός κριτηρίων για την κατά προτεραιότητα εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.
- Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι τα παρόντα κριτήρια της κατά προτεραιότητα εξέτασης υποθέσεων για παραβάσεις των άρθρων 3 και/ή 6 και/ή των άρθρων 101 και/ή 102 της Σ.Λ.Ε.Ε. πρέπει να εκλαμβάνονται ως ενδεικτικά, καθώς διατηρεί τη διακριτική ευχέρεια να προσδίδει προτεραιότητα σε υποθέσεις με βάση άλλα κριτήρια εφόσον το κρίνει σκόπιμο υπό τις εκάστοτε περιστάσεις.
- Η Επιτροπή τονίζει ότι η εν λόγω απόφαση δεν έχει σκοπό να προκαταβάλει τους δυνητικούς καταγγέλλοντες αλλά μόνο να τους ενημερώσει σχετικά με τα κυριότερα κριτήρια προτεραιότητας τα οποία λαμβάνει υπόψη της.
- Σημειώνεται ότι ο σκοπός της παράθεσης των ανωτέρω κριτηρίων, είναι να εκθέσει, κατά τρόπο ενδεικτικό, ορισμένα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία η Επιτροπή θα μπορούσε να αποφασίζει αν πρέπει να εξεταστεί μια υπόθεση κατά προτεραιότητα. Είναι ευνόητο, ότι κάθε υπόθεση έχει την ατομικότητα της και θα αξιολογείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της.
- Σημειώνεται, επίσης η υποχρέωση της Επιτροπής για τη συμμόρφωση της με τις εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Εφετείου ή του Διοικητικού Δικαστηρίου, οι οποίες έχουν εκδοθεί επί ενδίκων μέσων σε αποφάσεις της Επιτροπής.
- Η Επιτροπή σημειώνει ότι η σειρά με την οποία καταγράφονται τα εν λόγω κριτήρια δεν αποτελεί τη σειρά προτεραιότητας και/ή βαρύτητάς τους.
- Τα κριτήρια τροποποιούνται όταν κρίνεται αναγκαίο από την Επιτροπή.
Τέλος
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Η προτεραιοποίηση των υποθέσεων συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας που ακολουθεί η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για τη λήψη αποφάσεων.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διασαφήνιση ή/και επεξεργασία για να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή των αναφερόμενων κριτηρίων.
Τέλος, σημειώνεται ότι, πέραν από τη θέση σε ισχύ των κριτηρίων, είναι ιδιαίτερα σημαντική και η μετέπειτα αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς τους.
Προτάσεις για βελτίωση και εφαρμογή των κριτηρίων
• Διασαφήνιση: Είναι αναγκαίο να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία και διασαφήνιση των κριτηρίων για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή τους. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεσπιστεί αντικειμενικό και διαφανές σύστημα μοριοδότησης των κριτηρίων.
• Διαφάνεια: Είναι αναγκαίο να υπάρχει διαφάνεια στα κριτήρια προτεραιοποίησης και στην εφαρμογή τους. Πρέπει να ενημερώνονται οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις / φορείς για τις σχετικές αποφάσεις της ΕΠΑ αναφορικά με την προτεραιοποίηση της εξέτασης της υπόθεσης τους.
• Πρόσθετα κριτήρια και ταξινόμηση: Είναι αναγκαίο να υπάρξει επαναταξινόμηση ορισμένων κριτηρίων και να προστεθούν ορισμένα νέα κριτήρια.
• Δημόσια διαβούλευση και ανατροφοδότηση: Η συνεχής διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη και η λήψη ανατροφοδότησης θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση και προσαρμογή των κριτηρίων.
• Αξιολόγηση και αναθεώρηση: Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των κριτηρίων πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση, και αν χρειάζεται, να γίνονται οι απαραίτητες αναθεωρήσεις για τη βελτιστοποίησή τους.
Με τις πιο πάνω προτάσεις, η ΕΠΑ μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική χρήση των πόρων της, τη βελτίωση της διαφάνειας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και γενικότερα των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.