Πληθυσμός και Κοινωνία
-
Νομοσχέδιο με τίτλο: “Νόμος που τροποποιεί τους περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμους του 2002 εως 2024”.
Μέσω του παρόντος Νομοσχεδίου, ρυθμίζονται τα ακόλουθα: (α) Γίνεται διεύρυνση του ύψους των εισοδηματικών κατηγοριών, ώστε να ληφθεί υπόψιν η αύξηση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. (β) Γίνεται διεύρυνση των εισοδηματικών κατηγοριών που εμπίπτουν στο θεσμό του επιδόματος τέκνου. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη, όπως – (ι) εντάσσει πλέον όλη τη «Μεσαία Τάξη» στο επίδομα τέκνου, λαμβάνοντας υπόψιν το Διάμεσο Ισοδύναμο Διαθέσιμο Εισόδημα, (ιι) επιλύει ουσιαστικά το σοβαρό πρόβλημα της απότομης και ξαφνικής αποκοπής του επιδόματος για οικογένειες που για οποιοδήποτε λόγω έχουν μικρή αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος. Περαιτέρω, με το Νομοσχέδιο, εντάσσονται στο Επίδομα Τέκνου περίπου 12.000 νέες οικογενειακές μονάδες και πέραν των 16.000 επιπρόσθετων τέκνων ενώ, ταυτόχρονα, περίπου 2.000 παιδιά εντάσσονται επιπρόσθετα στο Σχέδιο για την επιδότηση διδάκτρων, κάτι που αποτελεί και επιμέρους ξεχωριστό στόχο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
Περισσότερα » -
Αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (2025)
Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανακοινώνει την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την Αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κύπρο, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πλέον ευάλωτες περιοχές της Μεσογείου. Η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή αναθεωρείται, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες επιστημονικές γνώσεις, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις, καθώς και στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και η οικονομία της χώρας. Η στρατηγική αυτή θέτει το πλαίσιο για την προσαρμογή των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, όπως οι υδάτινοι πόροι, η γεωργία, η δημόσια υγεία, οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός και οι παράκτιες ζώνες. Παράλληλα, ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα της Κύπρου απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, θα πραγματοποιηθεί Δημόσια Παρουσίαση της Αναθεωρημένης Στρατηγικής την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025, στις 10:00 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη Λευκωσία. Επαρχιακές παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν σε: Λάρνακα: 18/02/2025, 17:30, Πολυδύναμος Πολυχώρος Δήμου Λάρνακας Λεμεσός: 19/02/2025, 17:30, Μουσείο Νερού Πάφος: 25/02/2025, 17:30, Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Πάφου Το προσχέδιο της…
Περισσότερα » -
Προσχέδιο Κανονισμών για το Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων
Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, πληροφορεί το κοινό ότι πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση σχετικά με το προσχέδιο Κανονισμών με τίτλο «Οι περί Αποβλήτων (Φόρος Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων) Κανονισμοί του 2025». Οι προτεινόμενοι Κανονισμοί ρυθμίζουν την επιβολή φόρου επί της τελικής διάθεσης δημοτικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής δημοτικών αποβλήτων με στόχο την ενθάρρυνση της πρόληψης, της μείωσης, της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, της χωριστής συλλογής και της ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων και ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Περισσότερα » -
ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟY ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 2021-2030 (2024)
Δημόσια Διαβούλευση για την τελική επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030 Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, ως Γραμματεία του Συστήματος Διακυβέρνησης για την Πράσινη Συμφωνία, ανακοινώνει την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την τελική επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030. Τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελούν τον σχεδιασμό των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί για το 2030. Τα αρχικά Εθνικά Σχέδια έχουν υποβληθεί από τα Κράτη Μέλη το 2020, και προβλέπεται από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο επικαιροποίηση τους έως το 2024. Οι πολύ σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο την τελευταία περίοδο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου της χώρας μας. Συγκεκριμένα, και μεταξύ άλλων, έχουν αυξηθεί οι στόχοι για μείωση των εκπομπών από -24% σε -32% μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, θα πραγματοποιηθεί Δημόσια Παρουσίαση του προσχεδίου της τελικής επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030, την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, 09:00…
Περισσότερα » -
Ο ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006 – Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 14(1)
Τίθενται σε δημόσια διαβούλευση Κανονισμοί που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 14(1) του περί Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Νόμου του 2006 και καλείται κάθε ενδιαφερόμενος να αποστείλει, ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας η-Διαβούλευση, απόψεις, σχόλια, παρατηρήσεις το αργότερο μέχρι τις 31.10.2024.
Περισσότερα » -
«Ο Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024»
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ανακοινώνουν την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου που τιτλοφορείται, «Ο Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024», το οποίο τροποποιεί τον υφιστάμενο Νόμο Ν.119(Ι)/2000. Κατά την εφαρμογή του Ν.119(Ι)/2000 και κυρίως μετά την ψήφιση και εφαρμογή του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας Κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας Νόμο του 2021, Ν.115(Ι)/2021, διαπιστώθηκε μη συμβατότητα μεταξύ των δύο νομοθεσιών. Σκοπός του προτεινόμενου τροποποιητικού νομοσχεδίου είναι η ταύτιση των δύο νόμων, καθώς επίσης και η συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης GREVIO, σχετικά με τη συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 3. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θέτουν προς διαβούλευση το τροποποιητικό νομοσχέδιο και προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο να αποστείλει απόψεις/σχόλια/παρατηρήσεις, σε σχέση με αυτό, το αργότερο μέχρι τις 18/09/2024.
Περισσότερα » -
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2024
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ανακοινώνουν την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που τιτλοφορείται, «Ο περί Υιοθεσίας Νόμος του 2024», το οποίο αναθεωρεί τον υφιστάμενο περί Υιοθεσίας Νόμου του 1995. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νόμος είναι του 1995, χρήζει αναθεώρησης και επικαιροποίησης κάποιων σημαντικών προνοιών. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θέτουν προς διαβούλευση το νομοσχέδιο και προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο να αποστείλει απόψεις/σχόλια/παρατηρήσεις, σε σχέση με αυτό, το αργότερο μέχρι 22/08/2024 (ένα μήνα) στη ηλεκτρονική διεύθυνση ptrifilli@sws.dmsw.gov.cy με κοινοποίηση στη ηλεκτρονική διεύθυνση central.sws@sws.dmsw.gov.cy Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με την αρμόδια Λειτουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτα Τριφυλλή στο τηλέφωνο επικοινωνίας 22406711 και 22406602.
Περισσότερα » -
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2024»
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ανακοινώνουν την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που τιτλοφορείται, «Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024», το οποίο τροποποιεί τον υφιστάμενο Νόμο, 91(Ι)/2014. Κατά την εφαρμογή του Νόμου 91(Ι)2014, προέκυπταν κατά καιρούς διάφορα ζητήματα προς επίλυση ή και βελτίωση, τα οποία εντοπίζονταν από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, την Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, καθώς και το Συμβούλιο «Φωνή» που έχει την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας. Σκοπός του προτεινόμενου τροποποιητικού νομοσχεδίου είναι να ενισχύσει περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, καθώς και να καλύψει κενά που έχουν εντοπιστεί κατά την εφαρμογή του υφιστάμενου Νόμου. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θέτουν προς διαβούλευση το τροποποιητικό νομοσχέδιο και προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο να αποστείλει απόψεις/σχόλια/παρατηρήσεις, σε σχέση με αυτό, το αργότερο μέχρι 09/08/2024.
Περισσότερα »