ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ο ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2025»

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Διοίκηση

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται «Ο περί εγγραφής Γυμναστών και για συναφή θέματα νόμος του 2025».

Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου με τίτλο, «Ο περί εγγραφής Γυμναστών και για συναφή θέματα Νόμος του 2025» είναι η αντικατάσταση του περί Εγγραφής Γυμναστών Νόμου του 1995 – Ν. 17(Ι)/95 και Τροποποιητικού Νόμου του 2004 – 79(I)/2004, σχεδιασμένου να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των Γυμναστών και της κοινωνίας.

Στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πρόνοιες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα παροχής εκγύμνασης των πολιτών, η βελτίωση της στήριξης των Γυμναστών και η συνεχής επαγγελματική τους μάθηση σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής τους πορείας μέσω διαδικασιών, που στηρίζονται στη διαφάνεια και τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών.

Αθλητισμός
Νομοσχέδιο
  • Ανοικτή
  • Αναρτήθηκε
    26 Μάι 2025 @ 0:00
  • Ανοικτή σε σχόλια ως
    27 Ιούν 2025 @ 23:59
  • 5 σχόλια

4 Σχόλια

  1. Το πιο κάτω σχόλιο υποβάλλεται εκ μέρους του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
    Λευκωσία, [25/06/2025]

    ΠΡΟΣ: Πάσα αρμόδια Αρχή
    ΘΕΜΑ: Θέσεις του Συνδέσμου Προπονητών Κυπρου αναφορικά με το Νομοσχέδιο περί Γυμναστών

    Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

    Ο Σύνδεσμος Προπονητών Κύπρου, ο οποίος εκπροσωπεί πέραν των 1.200 μελών – αδειούχων επαγγελματιών προπονητών εγγεγραμμένων στο Μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) – επιθυμεί να τοποθετηθεί επίσημα επί του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου περί Γυμναστών.

    1. Θεσμική κατοχύρωση και ρόλος του ΚΟΑ

    Ο ΚΟΑ αποτελεί τον επίσημο και καθ’ ύλην αρμόδιο κρατικό φορέα για την αδειοδότηση των επαγγελματιών στον χώρο του αθλητισμού, περιλαμβανομένων των προπονητών, γυμναστών, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων και σχολών. Σύμφωνα με τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο Οργανισμός:
    • αξιολογεί και εγκρίνει τα επαγγελματικά προσόντα των προπονητών και γυμναστών,
    • εκδίδει άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος,
    • εποπτεύει και ελέγχει τη λειτουργία αδειοδοτημένων γυμναστηρίων και σχολών αθλημάτων.

    Όλα τα μέλη του Συνδέσμου μας έχουν επίσημη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, εκδοθείσα από τον ΚΟΑ, γεγονός που τους παρέχει το δικαίωμα να ασκούν νόμιμα την επαγγελματική τους δραστηριότητα εντός των ορίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    2. Αντισυνταγματικότητα και θεσμικά ζητήματα του προτεινόμενου Νομοσχεδίου

    Το εν λόγω Νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις οι οποίες:
    • παρακάμπτουν τις αρμοδιότητες του ΚΟΑ,
    • εγκαθιστούν εξουσίες σε ανεξάρτητους μη κρατικούς φορείς ή οργανισμούς χωρίς θεσμική κατοχύρωση,
    • επιβάλλουν υποχρεώσεις διπλής αδειοδότησης σε επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί κατάλληλοι από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

    Ειδικότερα, θεωρούμε απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη την πρόνοια του Νομοσχεδίου που προνοεί την έκδοση δεύτερης άδειας από συνδικαλιστικό ή ιδιωτικό οργανισμό, ο οποίος δεν ανήκει στο κράτος, δεν υπόκειται σε κρατικό έλεγχο, και δεν έχει νομική αρμοδιότητα να ασκεί ρυθμιστικό ρόλο στον χώρο της άσκησης και του αθλητισμού.

    Μια τέτοια πρόνοια αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές περί αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, αντίκειται στην αρχή της διοικητικής νομιμότητας και θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική σταθερότητα και αξιοπιστία εκατοντάδων αδειούχων επαγγελματιών του χώρου.

    3. Επιδιωκόμενη στόχευση και εν δυνάμει συνέπειες

    Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, αντί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τον χώρο, φαίνεται να επιχειρεί:
    • τη δημιουργία παράλληλων και μη ελεγχόμενων μηχανισμών αδειοδότησης,
    • την υπονόμευση της θεσμικής αρμοδιότητας του ΚΟΑ,
    • την παραχώρηση εξουσιών αστυνόμευσης σε φορείς χωρίς κρατική υπόσταση,
    • την σύγχυση ρόλων και ευθυνών στον τομέα της άσκησης, προπόνησης και φυσικής αγωγής.

    Η εφαρμογή του εν λόγω πλαισίου δεν θα επιλύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει διοικητικό χάος, νομικές συγκρούσεις αρμοδιοτήτων, και επαγγελματική ανασφάλεια σε ένα ήδη ρυθμισμένο επαρκώς πεδίο.

    4. Θέση και εισήγηση του Συνδέσμου

    Ο Σύνδεσμος Προπονητών Κύπρου:
    • Εκφράζει τη σαφή και πλήρη αντίθεσή του στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο,
    • Ζητά την άμεση απόσυρσή του,
    • Εισηγείται την έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην εμπλεκόμενους φορείς, υπό την αιγίδα του ΚΟΑ,
    • Υποστηρίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης νομοθεσίας, εντός του πλαισίου κρατικής εποπτείας, διαφάνειας και ευρωπαϊκής συμμόρφωσης.

    Με σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες και με προσήλωση στην αναβάθμιση του τομέα του αθλητισμού και της άσκησης στην Κύπρο, δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλουμε θετικά σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και θεσμικής ενίσχυσης του επαγγέλματος του προπονητή και του γυμναστή.

    Με εκτίμηση,
    Για τον Σύνδεσμο Προπονητών Κύπρου

    Γιώργος Ευθυμίου
    Πρόεδρος
    Τηλ 99663255
    iceman1@cytanet.com.cy

  2. Yποβάλλουμε το κάτωθι Υπόμνημα, εκ μέρους των εντολέων μας – YOGA ASSOCIATION (YPA) / ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΙΟΓΚΑ (ΣΕΓ), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της γιόγκα, στο πλαίσιο της εν εξελίξει δημόσιας διαβούλευσης επί του Νομοσχεδίου με τίτλο: «Ο περί εγγραφής Γυμναστών και για συναφή θέματα Νόμος του 2025».
    Σκοπός του υπομνήματος είναι η διατύπωση σχολίων, επισημάνσεων και προτάσεων αναφορικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, βάσει της εμπειρίας και της άμεσης εμπλοκής των πελατών μας στον σχετικό κλάδο.
    Υπόμνημα :
    (α) Το προτεινόμενο νομοσχέδιο κατά την θέση και άποψη μας προωθεί λανθασμένα ένα πολύ ευρύ και αόριστο ορισμό των όρων «γυμναστής» και «γυμναστική» (άρθρο 2-ερμηνεία).

    (β) Η ευρύτητα των ως άνω όρων δυστυχώς οδηγεί σε ανασφάλεια δικαίου και σε ερμηνείες που επηρεάζουν και επεμβαίνουν στα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών μας-ήτοι των επαγγελματιών δασκάλων γιόγκα.

    (γ) Σημειώνουμε ότι ήδη η εν λόγω ασάφεια έχει οδηγήσει σε ποινικές υποθέσεις εναντίον μελών μας οι οποίες ευρίσκονται υπό εκδίκαση στο Δικαστήριο. Σχετική ενδιάμεση απόφαση με την οποία έχει απορριφθεί αίτημα του ΚΟΑ για διάταγμα αναστολής εργασιών επισυνάπτεται στην παρούσα (σημειώνουμε ότι στην εν λόγω υπόθεση εκκρεμεί έφεση επί της ενδιάμεσης απόφασης και απόφαση στην κυρίως ποινική υπόθεση).

    (δ) Είναι ξεκάθαρη θέση μας ότι η ΓΙΟΓΚΑ δεν αποτελεί γυμναστική. Ειδικότερα σημειώνουμε τα εξής:

    -Εισαγωγή

    Η γιόγκα είναι μια πνευματική αρχαία επιστήμη και μεθοδολογία για την υγεία και ευεξία, με ρίζες πάνω από 5000 χρόνια. Είναι μια πνευματική πρακτική και πειθαρχία που έχει τις ρίζες της σε φιλοσοφικές αρχές, στόχος της οποίας είναι η επίτευξη ευδομονικών καταστάσεων. Η λέξη γιόγκα προέρχεται από την αρχαία ινδική σανσκριτική λέξη «yoke» που σημαίνει ενώνω. Η γιόγκα είναι μια ολιστική πρακτική που ενώνει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα με στόχο να ανακουφίσει τον πόνο και να διαφωτίσει τον ασκούμενο στην αληθινή του φύση, σε μια κατάσταση ελευθερίας, ειρήνης και αυτοπραγμάτωσης. Η γιόγκα, μέσα από τους πολλούς κλάδους και τις πρακτικές εφαρμογές της, περιλαμβάνει τεχνικές που άπτονται του μυαλου, του φυσικού σώματος και της ενέργειας, με στόχο τη δημιουργία μιας κατάστασης ολιστικής ευεξίας.

    Η γιόγκα πρόκειται περί πνευματικής εξάσκησης και πειθάρχησης του μυαλού μέσω διαφορετικών τεχνικών όπως το έλεγχο της αναπνοής, την εσωτερίκευση των αισθήσεων και τη διαχείριση του νου. Η πρακτική της γιόγκα εξασκείται εδώ και 5000 έτη, προέρχεται από την Ινδία και είναι αναγνωρισμένη τόσο από την UNESCO όσο και τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η γιόγκα αποτελεί μια ολιστική πρακτική που συνδυάζει σωματική άσκηση, αναπνοή και διαλογισμό, συμβάλλοντας στην ψυχική και σωματική υγεία.

    Σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο, η γιόγκα έχει αναγνωριστεί ως ξεχωριστός κλάδος από τη γυμναστική, με δικά της επαγγελματικά πρότυπα και αδειοδοτήσεις.

    -Διεθνείς Πρακτικές & Νομοθετικά Παραδείγματα

    Ελλάδα:

    Έχει εκδοθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητώς την γιόγκα από τις ρυθμίσεις της γυμναστικής και των γυμναστηρίων.

    Γαλλία:
    Στη Γαλλία, η γιόγκα θεωρείται πνευματική και σωματική πρακτική, και δεν υπάγεται στους αυστηρούς κανονισμούς των αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι εκπαιδευτές γιόγκα δεν απαιτείται να έχουν πιστοποιήσεις γυμναστών, αλλά μπορούν να αποκτήσουν αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς γιόγκα.

    Γερμανία:
    Στη Γερμανία μπορεί θεωρητικά να διδάξει κάποιος γιόγκα χωρίς κανένα πιστοποιητικό. Το σύνηθες όμως είναι τα στούντιο ή οι πελάτες να ρωτήσουν για την εκπαίδευση του δασκάλου πριν να τον εμπιστευτούν. Οι δάσκαλοι πολλές φορές έχουν πιστοποιητικά από το International Yoga Alliance ή από το γερμανικό αντίστοιχο BDY.

    Ένα πλεονέκτημα του πιστοποιοητικού ΙΥΑ ή BDY στη Γερμανία είναι ότι οι περισσότερες γερμανικές ασφάλειες υγείας παρέχουν οικονομική συνεισφορά για μαθήματα γιόγκα. Για να αποκτήσει αυτό το δικαίωμα, ο δάσκαλος οφείλει να έχει τουλάχιστον 500 ώρες εκπαίδευσης και τις ανάλογες ώρες εμπειρίας. Μετά τη διαδικασία έγκρισης, ο δάσκαλος αποκτά την ανάλογη πιστοποίηση και οι πελάτες του που κλείνουν πακέτα 10 τάξεων και άνω δικαιούνται ενα 50% επιστροφή χρημάτων από την ασφάλιση υγείας τους δύο φορές το χρόνο.

    Ισπανια:
    Η Ισπανία νομοθέτησε πρώτη, ορίζοντας με το Βασιλικό Διάταγμα 1034/2011 την διαπίστευση προσόντων (με το Β. . 1076/2012 τις προδιαγραφές του πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης Δασκάλου Γιόγκα επιπέδου 3 του ΕΠΕΠ – EQF. Κατ’ ακρίβειαν, Το διάταγμα 1076/2012 της 13ης Ιουλίου κοινωποίησε το Certificado de Profesionalidad Instrucción en Yoga που ορίζει το πρόγραμμα εκπαίδευσης για έναν δάσκαλο γιόγκα και ζητεί 150 ώρες εκπαίδευσης στη θεωρεία και τεχνική της γιόγκα, 120 ώρες αφιερωμένες στη διδασκαλία, 120 ώρες εκπαίδευσης στη μεθοδολογία διδασκαλίας, και 60 ώρες πρώτων βοηθειών.
    Οι δάσκαλοι γιόγκα μπορούν είτε να διδάξουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε να έχουν συμβόλαιο με τη σχολή ή το κέντρο ή γυμναστήριο στο οποίο διδάσκουν, στην οποία περίπτωση φορολογείται η ανάλογη σχολή ή κέντρο.

    Στην περίπτωση που ο δάσκαλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, παρέχεις υπηρεσίες ανάλογα με τις σπουδές που έχεις κάνει – τάξεις, ομιλίες, workshops, events, retreats κλπ. Σε αυτή την περίπτωση, το διάταγμα είναι απλώς μία αναφορά σε περίπτωση που θες να διδάξεις ομαδικές τάξεις γιόγκα. Δεν υπάρχει υποχρέωση να είσαι εγγεγραμμένος στο ROPEC.

    Ιταλια:
    Στην Ιταλία με τον Νόμο 4/2013 (άρθρο 6, παρ. 2 & 3 Ιταλικού νόμου 4 – 2013) ορίστηκε ότι για την αναγνώριση των μη ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων απαιτείται διαπίστευση από τον Ιταλικό Οργανισμό Τυποποίησης (UNI). Το 2016 μία ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Iyengar Yoga, Satyananda Yoga και της Ιταλικής Ένωσης Γιόγκα, εκπόνησε τη διαπίστευση 11661/2016 σύμφωνα με τη διαπίστευση ISO/IEC 17024 (βλ. συνημμένο ISO IEC 17024). Άρχισε άμεσα να χρησιμοποιείται από τον Ιταλικό Οργανισμό Πιστοποίησης (ENIC). Οι Ιταλικοί Οργανισμοί Πιστοποίησης ελέγχονται και δανειοδοτούνται από τον Ιταλικό Οργανισμό Διαπίστευσης (ACCREDIA). Ο ACCREDIA αναγνωρίζει και δημοσιεύει όλους τους κατόχους πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης Δασκάλου Γιόγκα επιπέδου 4 του ΕΠΕΠ.

    Ινδία:
    Ως η χώρα προέλευσης της γιόγκα, η Ινδία έχει θεσπίσει ειδικό Υπουργείο Γιόγκα και Αγιουρβέδα, το οποίο ρυθμίζει την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των δασκάλων γιόγκα. Η γιόγκα αναγνωρίζεται ως ολιστική πρακτική που περιλαμβάνει σωματική άσκηση, διαλογισμό και φιλοσοφία, και δεν θεωρείται απλώς μορφή γυμναστικής.

    Ηνωμένο Βασίλειο:
    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γιόγκα δεν υπάγεται σε αυστηρή κρατική ρύθμιση, αλλά υπάρχουν οργανισμοί όπως το British Wheel of Yoga, που θέτουν πρότυπα εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Η γιόγκα αναγνωρίζεται ως ολιστική πρακτική, και οι δάσκαλοι γιόγκα δεν απαιτείται να έχουν πιστοποίηση γυμναστών. Ακολούθησε, το 2013, ο οργανισμός British Wheel of Yoga που είναι το διευθύνον όργανο της Γιόγκα στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ορίστηκε από το Διυπουργικό Συμβούλιο Πολιτισμού & Άθλησης. Η πιστοποίηση προσόντων που προσφέρει εποπτεύεται από το Γραφείο Προσόντων και Κανονισμών Εξετάσεων – Office for Qualifications & Examinations Regulations (Ofqual). Παρέχει Πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης Δασκάλου Γιόγκα επιπέδου 4 του ΕΠΕΠ και Δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης Δασκάλου Γιόγκα επιπέδου 5 του ΕΠΕΠ (βλ. british wheel πιστοποίηση). Επίσης πιστοποιούν, ανάμεσα σε άλλους, η Χριστιανική Ένωση Νέων (YMCA) (βλ. συνημμένο YMCA πιστοποίηση) και ο Active IQ (βλ. συνημμένο active I Q πιστοποίηση).

    ΗΠΑ
    Παρόμοια είναι και η πρακτική που εξασκείται στις ΗΠΑ αφού εκεί έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί ότι η γιόγκα δεν συνιστά γυμναστική. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητική απόφαση αναφορικά με ένα κέντρο γιόγκα:

    “We conclude that instruction in yoga is not an exercise
    activity because yoga generally includes within its
    teachings not simply physical exercise, but activities such as
    meditation, spiritual chanting, breathing techniques, and
    relaxation skills. Consequently, this facility is not a gymnasium for the purposes of section 11- 2002(a) of the
    Administrative Code.”

    Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών Και Ανακήρυξη Της Γιόγκα Ως Άυλη Κληρονομιά:

    Η γιόγκα αναγνωρίστηκε επίσημα από την UNESCO ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας το 2016. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τη βαθιά ιστορική και πολιτιστική σημασία της γιόγκα, προστατεύοντάς την από την εμπορευματοποίηση και την πολιτιστική οικειοποίηση που συχνά επιχειρούν κράτη και οργανισμοί για οικονομικό όφελος. Η UNESCO τονίζει ότι η γιόγκα δεν είναι απλώς μια φυσική άσκηση, αλλά μια ολιστική πρακτική που ενσωματώνει φιλοσοφία, πνευματικότητα και κοινωνικές αξίες, συμβάλλοντας στην ευημερία και την αυτογνωσία των ανθρώπων. Η ένταξή της στη λίστα της UNESCO διασφαλίζει ότι η γιόγκα θα συνεχίσει να μεταδίδεται αυθεντικά, μέσω των παραδοσιακών δασκάλων και κοινοτήτων, αποτρέποντας την υπεξαίρεση και την εκμετάλλευση της από μη αυθεντικούς φορείς.

    Inscribed in 2016 (11.COM) on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity

    https://ich.unesco.org/en/RL/yoga-01163
    https://ich.unesco.org/en/decisions/11.COM/10.B.17
    https://www.un.org/en/observances/yoga-day
    Decision of the Intergovernmental Commieee: 11.COM 10.B.17

    Yoga is deeply embedded in Indian culture, history and society and considered a symbol of Indian cultural identity. Its bearers comprise a wide spectrum of individuals, general public groups, members of communities, educational institutions and any others interested without any restrictions of gender, age, nationality, class or religious dispositions. Centred on the overall unity of body and mind, it is transmitted from master to disciple or through yoga schools, books and the media and can be practised by anyone regardless of gender, age or social status. The element is compatible with human rights and fosters tolerance and mutual respect;

    United Nations: International Day of Yoga 21 June

    Yoga is an ancient physical, mental and spiritual practice that originated in India. The word ‘yoga’ derives from Sanskrit and means to join or to unite, symbolising the union of body and consciousness.

    Today it is practised in various forms around the world and continues to grow in popularity. Recognizing its universal appeal, on 11 December 2014, the United Nations proclaimed 21 June as the International Day of Yoga by resolution 69/131.

    (δ) Ουσιαστικά σε καμιά χώρα της ΕΕ υπάρχουν νομοθετικοί ή άλλοι οποιοιδήποτε, με αθλητικό γνώμονα, εξειδικευμένοι περιορισμοί στην παράδοση μαθημάτων γιόγκα ή τη λειτουργία κέντρων γιόγκα. Ούτε εξισώνονται τα κέντρα εκμάθησης γιόγκα με γυμναστήρια, ούτε απαγορεύεται η παράδοση μαθημάτων γιόγκα από μη διπλωματούχους γυμναστές. Αντίθετη ρύθμιση στον Κυπριακό Νόμο θα παραβιάζει κατά πάσα πιθανότητα και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου και την δυνατότητα και/ή δικαίωμα εργασίας και/ή εγκατάστασης Ευρωπαίων πολιτών.

    (ε) Βάσει των πιο πάνω οι ορισμοί «γυμναστική» και «γυμναστής» στο νομοσχέδιο πρέπει να τροποποιηθούν με τρόπο ώστε να καθίσταται σαφές ότι δεν καταλαμβάνουν την ΓΙΟΓΚΑ.

    (στ) Ωσαύτως θα πρέπει να τροποποιηθεί και/ή διευκρινιστεί ότι οι χώροι διδασκαλίας ΓΙΟΓΚΑ δεν καταλαμβάνονται από τον ορισμό «Σχολή Γυμναστικής» (άρθρο 2) ο οποίος παραπέμπει στους αναχρονιστικούς κανονισμούς περί Ιδιωτικών Σχολών Γυμναστικής του 1995 οι οποίοι χρήζουν τροποποίησης και/ή εκσυγχρονισμού και οι οποίοι δημιουργούν τα ίδια θέματα και/ή προβλήματα αφού επαναλαμβάνουν τους εντελώς αόριστους και λανθασμένους ορισμούς των όρων «γυμναστική» και «σχολή γυμναστικής».

    (ζ) Περαιτέρω σημειώνουμε ότι τα άρθρα (4)(2) και (6) της νομοθεσίας είναι κατά την άποψη μας εσφαλμένα και/ή προβληματικά αφού δημιουργούν κατ’ ουσία ένα Συμβούλιο που δεν θα είναι αμερόληπτο (θα ελέγχεται από τους 4 εκπροσώπους του Παγκυπρίου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Γυμναστών). Επίσης θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα πρέπει να διορίζεται κατ’ ευθείαν και όχι να εκλέγεται.

    (η) Τέλος και τα άρθρα 13 και 30 θα πρέπει να τροποποιηθούν έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι τα εν λόγω αδικήματα δεν καταλαμβάνουν τους επαγγελματίες εκπαιδευτές ΓΙΟΓΚΑ.

    (θ) Τούτων λεχθέντων θεωρούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστό νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αυτορρύθμιση της γιόγκα, αντί να υπόκειται σε αθλητικές νομοθεσίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πανάρχαια αυτή κληρονομιά της Ινδίας και να καθοριστούν επαγγελματικά πρότυπα και προϋποθέσεις λειτουργίας χώρων διδασκαλίας ΓΙΟΓΚΑ ξεχωριστά από τα γυμναστήρια και/ή γυμναστές.

    Σχετική είναι η Ενδιάμεση Απόφαση Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 13/04/2022 καθώς και η κανονιστική πράξη που ισχύει στην Ελλάδα για τη δραστηριότητα της γιόγκα . (Έντυπο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας ημερομηνίας 14/12/2022).

    Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος των εντολέων μας να υποβάλουν συμπληρωματικές παρατηρήσεις και σημεία κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

    Είμαστε στην διάθεση σας.

  3. Το πιο πάνω σχόλιο υποβάλλεται εκ μέρους του Συνδέσμου Εκπαιδευτών Πιλάτες και του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Άσκησης τους οποίους εκπροσωπούμε ως δικηγόροι τους.

  4. Γενικά Σχόλια για το Νομοσχέδιο:
    Στην Κύπρο υπάρχουν εδώ και χρόνια εγγεγραμμένοι σύνδεσμοι επαγγελματιών άσκησης όπως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Άσκησης και ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτών Πιλάτες, τα μέλη των οποίων επηρεάζονται άμεσα από τη θέσπιση και/ή τροποποίηση του εν λόγω Νόμου, με αποτέλεσμα οι θέσεις και οι εισηγήσεις τους να πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά την αξιολόγηση του παρόντος νομοσχεδίου. Μέλη των συνδέσμων είναι κυρίως επαγγελματίες εκπαιδευτές άσκησης και πιλάτες που κατέχουν διπλώματα, πιστοποιήσεις ή άλλους τίτλους μη τυπικής μάθησης/ εκπαίδευσης βασισμένους σε ευρωπαϊκά πλαίσια προσόντων.
    Το κύριο ζήτημα που προκύπτει μελετώντας το παρόν νομοσχέδιο είναι τα επαγγελματικά πρότυπα που απαιτούνται για εγγραφή ενός γυμναστή στο προτεινόμενο μητρώο. Ποιος μπορεί να θεωρείται γυμναστής και ποια προσόντα πρέπει να κατέχει. Παρατηρείται ότι ο Νόμος Περί Εγγραφής Γυμναστών του 1995 και οι σχετικοί κανονισμοί αλλά και το παρόν νομοσχέδιο, δεν έχουν τύχει έστω και ελάχιστου εκσυγχρονισμού όσον αφορά στο θέμα των προσόντων ούτως ώστε να υιοθετούν επαγγελματικά πρότυπα μη τυπικής εκπαίδευσης/ μάθησης σε σχέση με τους εκπαιδευτές άσκησης και εκπαιδευτές πιλάτες.
    Ένα σύγχρονο νομοσχέδιο θα έπρεπε να υιοθετεί τις πρακτικές που ακολουθούνται σε κράτη ευρωπαϊκά και ανεπτυγμένα, με κύριο στόχο την εναρμόνιση του με πρότυπα ορθά, λογικά και σύγχρονα. Μελετώντας το παρόν Νομοσχέδιο, παρατηρούμε ότι, ο όρος που δίδεται στην γυμναστική αλλά και τα προσόντα που απαιτούνται για την εγγραφή ενός γυμναστή στο μητρώο που προνοείται, παραμένουν ως είχαν θεσπιστεί 30 χρόνια πριν χωρίς ίχνος εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης με Ευρωπαϊκά πλαίσια. Προαπαιτούμενο για την αναγνώριση γυμναστή η εξασφάλιση πτυχίου Φυσικής Αγωγής.
    Εάν οι αρμόδιοι φορείς που ετοίμασαν το παρόν νομοσχέδιο ερευνούσαν την ισχύουσα κατάσταση σε σχέση με τα επαγγελματικά πρότυπα στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά την Αυστραλία και άλλες πολλές χώρες, θα παρατηρούσαν ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο 3 είναι οι χώρες στις οποίες προαπαιτούμενο προσόν για εγγραφή σε αντίστοιχο μητρώο γυμναστών είναι το πτυχίο Φυσικής Αγωγής. Στις υπόλοιπες χώρες που αποτελούν και την τεράστια πλειοψηφία, οι πρακτικές είναι δυο. Είτε έχουν υιοθετήσει τα επαγγελματικά πρότυπα όπως ορίζονται από την EuropeActive τα οποία αναγνωρίζουν προσόντα που αποκτήθηκαν από οργανισμούς μη τυπικής μάθησης/ εκπαίδευσης, είτε χωρίς οποιοδήποτε επαγγελματικό πλαίσιο, επιτρέπουν στους επαγγελματίες να καθορίσουν τις ανάγκες της αγοράς.
    Στην Κύπρο εργάζονται χιλιάδες εκπαιδευτές άσκησης και εκπαιδευτές πιλάτες οι οποίοι κατέχουν προσόντα μη τυπικής μάθησης/ εκπαίδευσης, εναρμονισμένα ωστόσο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που θέτει η EuropeActive. Η μη εναρμόνιση του νομοσχεδίου με τη σύγχρονη κοινωνία, απαγορεύει την διδασκαλία και την εκπαίδευση σε τομείς άσκησης και στον τομέα του πιλάτες από άτομα άρτια καταρτισμένα στις συγκεκριμένες ειδικότητες, που παρά το γεγονός ότι δεν κατέχουν πτυχίο φυσικής αγωγής ή άλλο ισότιμο δίπλωμα έτυχαν επαρκούς αναγνωρισμένης εκπαίδευσης για το συγκεκριμένο είδος και είναι οι πλέον ειδικοί να το διδάσκουν, γεγονός το οποίο είναι ανεπίτρεπτο σε ένα σύγχρονο κράτος εν έτη 2025.
    Οι επαγγελματίες που αναφέρονται πιο πάνω, εργάζονται στην Κύπρο κάποιοι για πέραν των 10 και 15 ετών καταβάλλοντας κάθε υποχρέωση τους προς το κράτος, φόρους, κοινωνικές ασφαλίσεις κ.α. έχουν καταβάλει τεράστια ποσά ως έξοδα για τη δημιουργία γυμναστηρίων, σχολών και σχολών εκπαίδευσης πιλάτες, και ζητούν την αναγνώριση των προσόντων τους με σκοπό τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας αλλά και την εφαρμογή του συνταγματικού δικαιώματος τους για εργασία.
    Θεωρούμε ανεπίτρεπτο, επαγγελματίες που αποκτούν τα επαγγελματικά τους προσόντα σε χώρες του εξωτερικού και χώρες ευρωπαϊκές και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι οποίοι μπορούν να εργαστούν σε αυτές τις χώρες ως εκπαιδευτές άσκησης ή εκπαιδευτές πιλάτες, στην Κύπρο να μην μπορούν για το λόγο ότι χρειάζεται να είναι κάτοχοι πτυχίου φυσικής αγωγής.
    Ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτών Πιλάτες έχει εξασφαλίσει γραπτή γνωμάτευση από την EuropeΑctive, στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η απόκτηση πτυχίου Φυσικής Αγωγής δεν είναι προαπαιτούμενο για τη διδασκαλία Πιλάτες σε άλλες χώρες. Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση της EuropeActive όπως αυτή φαίνεται στην 2η παράγραφο της εν λόγω επιστολής που σημειώνει ότι: «Ένας τέτοιος κανονισμός, κατά τη γνώμη μας, θα περιόριζε την τρέχουσα απασχόληση στον τομέα της φυσικής κατάστασης και της φυσικής δραστηριότητας και συνεπώς τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα έθετε σε κίνδυνο τον σημερινό τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης.» Η εν λόγω επιστολή μπορεί να παρουσιαστεί στους αρμόδιους φορείς για σκοπούς διαβούλευσης.
    Συγκεκριμένα για τη μέθοδο Πιλάτες, είναι τουλάχιστον άστοχο να επιτρέπεται η διδασκαλία του πιλάτες από άτομα απόφοιτους Πανεπιστημίων- κατόχους πτυχίου φυσικής αγωγής οι οποίοι κατά την φοίτηση διδάχτηκαν ελάχιστες ώρες πιλάτες ή δεν διδάχτηκαν καθόλου, αλλά να μην επιτρέπεται η διδασκαλία της από άτομα ειδικευμένα στην μέθοδο αυτή οι οποίοι κατέχουν προσόντα αναγνωρισμένα είτε από την EuropeActive είτε από τo International Teacher Training Accreditation for Pilates. Η εν λόγω νομοθεσία οφείλει να προστατεύσει την μέθοδο Πιλάτες, αναζητώντας άτομα πλήρως εκπαιδευμένα στην συγκεκριμένη μέθοδο βάσει των προτύπων της EuropeActive και του International Teacher Training Accreditation for Pilates.
    Σημειώνουμε, ότι τα ευρωπαϊκά πρότυπα που δημιουργούνται μέσω της EuropeActive τα οποία και εισηγούμαστε να υιοθετηθούν στην Κύπρο, επαναξιολογούνται κάθε χρόνο από επιτροπή η οποία αποτελείται από ειδικούς από κάθε χώρα, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμός και η αναγκαιότητα για ενημέρωση για νέες μεθόδους και πρακτικές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
    Ο εκσυγχρονισμός και η συνεχής εκπαίδευση και ειδίκευση προστατεύει το κοινό σε θέματα ασφάλειας και υγείας και καθιστά τους επαγγελματίες εκπαιδευτές άσκησης ή πιλάτες, αναλόγως, πιο ικανούς να εργαστούν στον χώρο της άσκησης από άτομα τα οποία κατέχουν πτυχίο φυσικής αγωγής που όμως δεν εξειδικεύονται σε τομείς και είδη άσκησης και δεν έχουν εκπαιδευτεί με αυτό το σκοπό.
    Εισηγήσεις για τροποποίηση του Νομοσχεδίου:
    Ο Νόμος χρειάζεται εκσυγχρονισμό και εισήγηση μας είναι ότι χρειάζεται να ακολουθήσει τα επαγγελματικά πρότυπα που ισχύουν στις πλείστες χώρες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αμερική τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες δηλαδή να αναγνωρίσει την μη τυπική μάθηση και εκπαίδευση.
    Συγκεκριμένα, η εισήγηση είναι η εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων όπως αυτό έχει δημιουργηθεί από την EuropeActive, καθώς επίσης, εναρμόνιση με την Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δεκέμβριος 2012) για την επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, κατά την οποία τα κράτη – μέλη καλούνται να θεσπίσουν μέτρα πιστοποίησης προσόντων, με σκοπό να προσφέρουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να δείχνουν τι έχουν μάθει εκτός της τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των εμπειριών από την κινητικότητα, και να αξιοποιούν τις γνώσεις αυτές στη σταδιοδρομία τους και στη συνέχιση της μαθητείας τους, και τέλος τη δημιουργία 4 διαφορετικών προτύπων όπως:
    1) Gym Instructor (εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης σε γυμναστήριο)
    2) Personal Trainer (εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης σε ατομικό επίπεδο)
    3) Group Fitness Instructor (εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης σε ομαδικό επίπεδο)
    4) Pilates Trainer (εκπαιδευτής μεθόδου Πιλάτες)
    Άρθρο 2 όρος «γυμναστική»
    Εισήγηση: «σημαίνει την οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης που περιλαμβάνει κινήσεις και δραστηριότητες με σκοπό την ενδυνάμωση του σώματος, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της ευλυγισίας, της ισορροπίας, της αντοχής, της δύναμης, της σωματικής ευεξίας, και της υγείας γενικότερα. »
    Άρθρο 9:
    Εισήγηση: Να επιτρέπεται να εγγραφούν στο μητρώο εκπαιδευτές άσκησης και εκπαιδευτές πιλάτες που ανήκουν σε τουλάχιστον 1 ή περισσότερα πρότυπα όπως αυτά φαίνονται πιο πάνω και οι οποίοι κατέχουν επαγγελματικά πρότυπα σύμφωνα με την EuropeActive ή τον International Teacher Training Accreditation for Pilates σε σχέση με το πιλάτες δηλαδή:
    1) Fitness Instructor – https://www.europeactive-standards.eu/sites/europeactive-standards.eu/files/EuropeActive-Summary-FI-Jan2024.pdf
    2) Personal Trainer – https://www.europeactive-standards.eu/sites/europeactive-standards.eu/files/EuropeActive_Summary_PT%20Standard_Jan2025_0.pdf
    3) Group Fitness Instructor – https://www.europeactive-standards.eu/sites/europeactive-standards.eu/files/EuropeActive-Summary-GFI-Jan2024.pdf
    4) Pilates Trainer – https://www.europeactive-standards.eu/sites/europeactive-standards.eu/files/EuropeActive_Summary_Pilates_Teacher_Feb2021.pdf ή τα πρότυπα βάσει του International Teacher Training Accreditation for Pilates τα φαίνονται στην ιστοσελίδα https://www.pilatesmethodalliance.org/ittap.
    Η διατήρηση της επαγγελματικής άδειας των εκπαιδευτών ή των εγγεγραμμένων στο μητρώο επαγγελματιών θα πρέπει να αναθεωρείται από καιρό εις καιρό ως τα πρότυπα και οι οδηγίες της EuropeActive ορίζουν.
    Στους συνδέσμους που παραπέμπουμε ανωτέρω, γίνεται πλήρης αναφορά τόσο στα επαγγελματικά πρότυπα που πρέπει να κατέχει ο επαγγελματίας, στα πλαίσια τα οποία οφείλει να εργάζεται ο κάθε επαγγελματίας, με ποιο μέρος του πληθυσμού αναλόγως ηλικίας και προβλημάτων υγείας οφείλει να συνεργάζεται για να τον εκπαιδεύει και άλλες ουσιαστικές πληροφορίες/ οδηγίες.
    Οι πιο πάνω επαγγελματίες άσκησης που εμπίπτουν σε μια ή περισσότερες από τις πιο πάνω κατηγορίες, θα ασκούν το επάγγελμα του εκπαιδευτή σε γυμναστήρια, σχολές ή στούντιο γυμναστικής, σχολές ή στούντιο πιλάτες.
    Διαζευκτικά
    Η εισήγηση είναι να υπάρχει πρόνοια στον Νόμο για τη δημιουργία ξεχωριστού μητρώου για εκπαιδευτές άσκησης και εκπαιδευτές πιλάτες που κατέχουν προσόντα μη τυπικής μάθησης/ εκπαίδευσης. Τα κριτήρια και τα πρότυπα ως ανωτέρω.
    Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ο διαχωρισμός των επαγγελματιών αυτών σε αυτούς που κατέχουν πτυχίο φυσικής αγωγής και πως δικαιούνται να ενεργούν και πού δικαιούνται να εργάζονται και σε αυτούς που κατέχουν αναγνωρισμένα βάσει της EuropeActive προσόντα και πως αυτοί ενεργούν και που δικαιούνται να εργάζονται.
    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει και πρόνοια συνεχούς ελέγχου και ανανέωσης της επαγγελματικής άδειας των εκπαιδευτών είτε αυτοί προέρχονται από τυπική ή μη τυπική μάθηση.
    Άρθρο 13- αναλόγως να τροποποιηθεί ούτως ώστε να περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτές άσκησης και εκπαιδευτές πιλάτες που κατέχουν προσόντα μη τυπικής μάθησης/ εκπαίδευσης ως αναφέρεται ανωτέρω.
    Άρθρο 18- αναλόγως να τροποποιηθεί ούτως ώστε να περιλαμβάνει και να προστατεύει και τους εκπαιδευτές άσκησης και εκπαιδευτές πιλάτες που κατέχουν προσόντα μη τυπικής μάθησης/ εκπαίδευσης ως αναφέρεται ανωτέρω.
    Άρθρο 19 (β)- εισήγηση: «δυο (2) εγγεγραμμένους γυμναστές, οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα και εκλέγονται από τη γενική συνέλευση του Συλλόγου για το σκοπό αυτό και 1 (ένα) εγγεγραμμένο εκπαιδευτή άσκησης ή εκπαιδευτή πιλάτες (προερχόμενος από την μη τυπική μάθηση/ εκπαίδευση) ο οποίος ασκεί το επάγγελμα και θα εκλέγεται από κοινού από τους Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Άσκησης και Σύνδεσμο Εκπαιδευτών Πιλάτες για το σκοπό αυτό»
    Γενικότερη τροποποίηση του νομοσχεδίου, με σκοπό την αναγνώριση και την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών επαγγελματικών προτύπων και κατ’ επέκταση της μη τυπικής μάθησης/ εκπαίδευσης.
    Το εν λόγω ζήτημα αποτέλεσε συζήτηση μεταξύ πολλών αρμόδιων φορέων τα τελευταία 15 χρόνια και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η αναγκαιότητα για αναγνώριση και επίλυση του θέματος, το οποίο αναγκάζει στην ανεργία και στην παρανομία πολλούς εκπαιδευτές άσκησης και πιλάτες κατόχους διπλωμάτων, πιστοποιήσεων ή άλλων τίτλων μη τυπικής μάθησης/ εκπαίδευσης.

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο