02 – Τροποποίηση του άρθρου 2 του βασικού νόμου

Οι Περί Υγιεινής Παραγωγής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Διάθεσης τους στην αγορά καθώς και για άλλα Συναφή Θέματα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024
2. Το άρθρο 2 του βασικού νόμου τροποποιείται ως ακολούθως:

 

(α) Με την αντικατάσταση της ερμηνείας του όρου «αλλαντικά» με τον ακόλουθο νέο όρο: ««αλλαντικά» σημαίνει τα αλλαντικά που παρασκευάζονται σε εγγεγραμμένο κρεοπωλείο και αφορά την κρασάτη λούντζα, τα λουκάνικα και τον παστουρμά, τα οποία πρέπει να ψήνονται επαρκώς πριν την κατανάλωση τους».
(β) με την αντικατάσταση στην ερμηνεία του όρου «επίσημη σήμανση» της φράσης «του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ.854/2004» (τέταρτη γραμμή) με την φράση «του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/627».
(γ) με την ένθεση στην ερμηνεία του όρου «κατεψυγμένο κρέας ή κατεψυγμένα υποπροϊόντα κρέατος», αμέσως μετά τη λέξη «επεξεργασίας,» (τέταρτη γραμμή), της φράσης «σε εγκεκριμένο σφαγείο ή σε εγκεκριμένο εργαστήριο κοπής κρέατος για τον σκοπό αυτό.» και, αμέσως μετά διαγραφή της φράσης «προετοιμάζονται και συσκευάζονται και στη συνέχεια δέχονται την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών, ώστε η εσωτερική θερμοκρασία τους να κατέλθει κάτω των μείον οκτώ βαθμών Κελσίου (-80C), σε διάστημα μικρότερο από είκοσι τέσσερις (24) ώρες και κατόπιν, συντηρούνται σε ψυκτικό θάλαμο σε θερμοκρασία ίση ή μικρότερη (≤) των μείον δεκαοκτώ βαθμών Κελσίου (-180C), με όριο ανοχής συν πλην ενός βαθμού Κελσίου (±10C).».
(δ) με την ένθεση στην κατάλληλη αλφαβητική σειρά του ακόλουθου νέου όρου: ««γεύμα έτοιμο προς μαγείρευμα» σημαίνει το τρόφιμο το περιέχει ως πρωταρχικό και κύριο συστατικό το νωπό κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος που έχει κοπεί σε τεμάχια, σε ποσοστό τουλάχιστόν μεγαλύτερο του 50% της συνολικής ποσότητας του τελικού προϊόντος, στο οποίο έχουν προστεθεί τρόφιμα, καρυκεύματα ή και άλλα πρόσθετα, δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, είναι συσκευασμένο σε ατομική συσκευασία και διατίθεται προς πώληση μόνο από τις προθήκες του κρεοπωλείου σε θερμοκρασία ≤40.
(ε) με την ένθεση στην κατάλληλη αλφαβητική σειρά του ακόλουθου νέου όρου: ««κρέας ξηρής ωρίμανσης» σημαίνει το νωπό κρέας που έχει αποθηκευτεί σε χώρο ελεγχόμενο όσον αφορά στη θερμοκρασία και την υγρασία, με θερμοκρασία ≤ 50C και υγρασία μεταξύ 60-80%, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μέχρι τριανταπέντε (35) ημερών».
(στ) με την αντικατάσταση στην κατάλληλη αλφαβητική σειρά του όρου «κρεοπωλείο» με τον ακόλουθο νέο όρο: ««κρεοπωλείο» σημαίνει την εγκατάσταση στην οποία διατίθεται προς πώληση στον τελικό καταναλωτή κρέας από σφάγια ζώων και η βασική της δραστηριότητα είναι ο τεμαχισμός, η αποστέωση, η άλεση, η παρουσίαση και η διάθεση κρέατος στον τελικό καταναλωτή. Ως πρόσθετη δραστηριότητα δύναται να είναι η παραγωγή κρεατοπαρασκευασμάτων, αλλαντικών, γεύματος έτοιμου προς μαγείρευμα και κρέατος ξηρής ωρίμανσης.».
(ζ) με την ένθεση στην κατάλληλη αλφαβητική σειρά του ακόλουθου νέου όρου: ««κρεοπώλης» σημαίνει τον ιδιοκτήτη ή υπάλληλο του κρεοπωλείου, που είναι κάτοχος πιστοποιητικού Προγράμματος Κατάρτισης Κρεοπωλών ή Επαγγέλματος Κρέατος από την Κύπρο ή την αλλοδαπή και είναι κάτοχος τεκμηρίου κατοχής της καλής γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας από την Κύπρο ή την αλλοδαπή, για όσους κρεοπώλες δεν διαθέτουν απολυτήριο αναγνωρισμένης Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου ή της Ελλάδας που έχει ως βασική γλώσσα διδασκαλίας την Ελληνική ή τεκμηρίου κατοχής της καλής γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας από την Κύπρο ή την αλλοδαπή, ο οποίος ασχολείται στο κρεοπωλείο με την κοπή, την αποστέωση, την επεξεργασία, την παρουσίαση και τη διάθεση για εμπορία του κρέατος των σφάγιων ζώων.».
(η) με την ένθεση στην κατάλληλη αλφαβητική σειρά του ακόλουθου νέου όρου: ««μη προσυσκευασμένα τρόφιμα» σημαίνει το τρόφιμο το οποίο δεν είναι προσυσκευασμένο ως ορίζεται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και εκτίθενται προς πώληση χύδην.».
(θ) με την ένθεση στην κατάλληλη αλφαβητική σειρά του ακόλουθου νέου όρου: ««νωπό κρέας» σημαίνει το ερυθρό κρέας που διατηρείται σε θερμοκρασία ≤ 70C και το λευκό κρέας που διατηρείται σε θερμοκρασία ≤ 40C.».
(ι) με την ένθεση στην κατάλληλη αλφαβητική σειρά του ακόλουθου νέου όρου: ««παραδοσιακός κρεοπώλης» σημαίνει τον ιδιοκτήτη ή υπάλληλο του κρεοπωλείου, ο οποίος ασχολείται με εμπειρικό τρόπο πριν από την ημερομηνία ισχύς του παρόντος τροποποιητικού νόμου με τις αναφερόμενες στην περίπτωση δραστηριότητες.».
(ια) με την αντικατάσταση στην κατάλληλη αλφαβητική σειρά του όρου «προσυσκευασμένο κρέας» με τον ακόλουθο νέο όρο: ««προσυσκευασμένα τρόφιμα» σημαίνει το τρόφιμο το οποίο είναι προσυσκευασμένο ως ορίζεται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011.».
(ιβ) με την προσθήκη στο τέλος της ερμηνείας του όρου «ωμά αλλαντικά», της φράσης «τα οποία πρέπει να ψήνονται επαρκώς πριν την κατανάλωση τους.».
(ιγ) με τη διαγραφή από την ερμηνεία στο εδάφιο (2) αυτού, της αρίθμησης «854/2004» (τέταρτη γραμμή) και την αντικατάσταση της αρίθμησης «882/2004» (πέμπτη γραμμή) με την αρίθμηση «2017/625».

Τέλος

Περιεχόμενα

01 - Συνοπτικός τίτλος. 150(Ι) του 2003 148 (Ι) του 2004 80 (Ι) του 2006 114 (Ι) του 2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι), Αρ.4395, 13.11.2009, σ.2393
02 - Τροποποίηση του άρθρου 2 του βασικού νόμου
03 - Τροποποίηση του άρθρου 4 του βασικού νόμου
04 - Τροποποίηση του άρθρου 5 του βασικού νόμου
05 - Τροποποίηση του άρθρου 6 του βασικού νόμου
06 - Τροποποίηση του άρθρου 7 του βασικού νόμου
07 - Τροποποίηση του άρθρου 8 του βασικού νόμου
08 - Τροποποίηση του άρθρου 9 του βασικού νόμου
09 - Προσθήκη νέου άρθρου 10 Παραγωγή και διάθεση κρέατος ξηρής ωρίμανσης
10 -Τροποποίηση του άρθρου 10 του βασικού νόμου
11 - Τροποποίηση του άρθρου 11 του βασικού νόμου
12 - Τροποποίηση του άρθρου 13 του βασικού νόμου
13 - Τροποποίηση του άρθρου 14 του βασικού νόμου
14 - Τροποποίηση του άρθρου 15 του βασικού νόμου
15 - Διαγραφή του Παραρτήματος Ι του βασικού νόμου
16 - Τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙ του βασικού νόμου
17 - Τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙΙ του βασικού νόμου
18 - Τροποποίηση του Παραρτήματος ΙV του βασικού νόμου
19 - Προσθήκη του νέου Παραρτήματος ΙV ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο