Post,Author,Content "19 - Προσθήκη του νέου Παραρτήματος ΙV ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ",Chrysovalanto,"Με βάση την διαβούλευση παραθέτονται τα πιο κάτω σχόλια προς εισήγηση: 2α) να προστεθούν οι βαθμοί ψησίματος. 2δ) να προστεθεί σε ατομική συσκευασία (κενού ή ΜΑP ή απλή). 2ε)το κρέας ξηρής ωρίμανσης να παραταθεί μέχρι τις 60 ημέρες. 2στ) να εισηγηθεί στην συσκευασία κρέατος (υποπροϊόντα π.χ. συκώτι, γλώσσες κτλ.) 2ιβ) να αναφερθεί η θερμοκρασία ψησίματος. 9δ) Το κρέας ξηρής ωρίμανσης να είναι προσυσκευασμένο ή μη προσυσκευασμένο ή συσκευασμένο. ΑΛΛΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ: 1Ο Ζήτημα: ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ: παρουσία πελάτη (ξηρές μαρινάδες με πρώτες ύλες φυσικές)-θα υπάρχει πιστοποίηση (βεβαίωση) Να τα χειρίζεται ο Υπεύθυνος κρεοπώλης με εμπειρία+ εκπαίδευση αλλεργιογόνων+ πρόσθετων συστατικών. -APPROVED ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΟ +ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ)" "19 - Προσθήκη του νέου Παραρτήματος ΙV ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ",g.nicolaou@unipork.com.cy,"Η υποχρεωτική σήμανση των μη προκατασκευασμένων κρεάτων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια και την προστασία του καταναλωτή, αλλά και των ίδιων των παραγωγών, όπως οι χοιροτρόφοι. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο για τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού, αποτρέποντας πρακτικές που βασίζονται σε εμπορικές σκοπιμότητες εις βάρος της τοπικής παραγωγής. Είναι κάτι που θέσαμε εδώ και αρκετό καιρό και νοιώθουμε ικανοποιημένοι από την τροποποίηση που σύντομα θα μπει σε εφαρμογή! Ειδικά για χώρες ή περιοχές, όπως το νησί σας, όπου ο κλάδος είναι πιο αδύναμος συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, η σήμανση μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα προστασίας». Θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση του κρέατος και να στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα. Παράλληλα, ενισχύεται η αξιοπιστία της αγοράς και οι χοιροτρόφοι αποκτούν έναν ισχυρότερο «σύμμαχο» απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες και εισαγωγές που ενίοτε υπονομεύουν την εγχώρια παραγωγή. Η αδράνεια εφαρμογής τέτοιας νομοθεσίας ήταν μια απο τις πολλές αιτίες όπου ο κλάδος μας δεν άντεξε τον έντονο ανταγωνισμό και έχασε μεγάλο μερίδιο της παραγωγής της. Η κυπριακή χοιροτροφία - αγορά έχει αυτή την προσαρμογή πολύ μεγάλη ανάγκη από όποιαδήποτε άλλη ΕΕ χώρα και αν το συνδέσουμε με το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τότε η ανάγκη ενισχύεται ακόμη πιο πολύ . Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις προσπάθειες προώθησης αυτής της σήμανσης, να αφαρμόσετε τον νόμο με αυστηρότητα καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια πιο βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη του κλάδου." "19 - Προσθήκη του νέου Παραρτήματος ΙV ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ",Christodoulos,"Η προσθήκη στο τέλος του Παραρτήματος ΙΙΙ του νέου Παραρτήματος ΙV για την επισήμανση των τροφίμων στον Περί Υγιεινής Παραγωγής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Διάθεσης τους στην αγορά καθώς και για άλλα Συναφή Θέματα Τροποποιητικό Κανονισμό του 2024 πιστεύω ότι θα επιλύσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που ταλανίζει τον τομέα της χοιροτροφίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η μη ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας επέτρεπε την πώληση εισαγόμενου χοιρινού κρέατος ως κυπριακού. Αυτό είχε δύο σοβαρότατα προβλήματα , το πρώτο ήταν ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ εισαγόμενου και κυπριακού χοιρινού κρέατος με αποτέλεσμα αρκετά χοιροστάσια να κλείσουν και ο δεύτερος η εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού ότι αγοράζει κυπριακό χοιρινό αντί εισαγόμενο. Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και εύχομαι σύντομα να βρει την λύση του μέσω του Κανονισμού αυτού"